Dieta przeciwzapalna – dlaczego o niej mowa? Stan zapalny stanowi naturalną reakcją układu odpornościowego na czynniki, które uznawane są za niebezpieczne dla zachowania zdrowia. Nasz organizm chcąc pozbyć się zagrożenia (może to być np. infekcja, skaleczenie, reakcja alergiczna), uruchamia szereg specyficznych procesów i mechanizmów mających na celu eliminację zaistniałego problemu.
Krótkotrwały stan zapalny jest zatem czymś dobrym – ostrzega nasze ciało przed nadchodzącym niebezpieczeństwem i mobilizuje odpowiednie komórki do działań naprawczych. Następnie ulega on samoistnemu ograniczeniu, a nasze tkanki zaczynają się goić i uzdrawiać. Jest to scenariusz idealny. Niestety, w niektórych przypadkach stan zapalny nie zostaje w pełni wygaszony, a z czasem zaczyna przyjmować postać przewlekłą. Jest to zjawisko niepożądane, które może prowadzić do rozwoju wielu schorzeń lub im trwale towarzyszyć, nasilając objawy.
Dieta przeciwzapalna może stanowić naturalną, niefarmakologiczną metodę zmniejszania markerów stanu zapalnego w niektórych jednostkach chorobowych i schorzeniach i być stosowana jako element dietoterapii. Ten model żywienia zalecany jest także osobom zdrowym jako forma profilaktyki.
Dieta przeciwzapalna polega na połączeniu dwóch strategii:
Współczesne społeczeństwo zmaga się z wieloma chorobami, u podłoża których leży przewlekły stan zapalny. Odpowiednia dieta może mieć znaczący wpływ na wyciszanie tego procesu i stanowić naturalną metodę wspomagania leczenia i zapobiegania różnym schorzeniom.
Głównym celem stosowania diety przeciwzapalnej jest więc wygaszenie przewlekłego stanu zapalnego oraz wprowadzenie organizm w stan pożądanej homeostazy.
Niestety, nie istnieje jeden precyzyjnie określony model diety przeciwzapalnej, który zawsze i u każdego się sprawdzi. Dzieje się tak, ponieważ nasilenie stanu zapalnego może wynikać z wielu przyczyn, np. zależeć od składników w pożywieniu, których poszczególne osoby nie tolerują lub mają na nie alergię. Zatem ustalenie uniwersalnego protokołu diety przeciwzapalnej dla wszystkich jest po prostu niemożliwe.
Dysponujemy jednak mocnymi dowodami naukowymi na to, że istnieją pewne produkty spożywcze, które warto uwzględniać w swojej diecie w większych ilościach niż pozostałe, ponieważ wykazują one właściwości przeciwzapalne. Jesteśmy też w stanie wyodrębnić grupę produktów o działaniu antagonistycznym – spożywanie tych rzeczy może nasilać niepożądane procesy w naszym organizmie. Ta wiedza pozwala nam na sformułowanie ogólnych zasad diety przeciwzapalnej.
Należy wiedzieć, ze do ogólnych zasad diety przeciwzapalnej należą, m.in. różnorodność spożywanych produktów. Nie może w niej zabraknąć warzyw i owoców (jako kopalni antyoksydantów), dobrych tłuszczów (np. tłustych ryb, orzechów, które zawierają kwasy omega o działaniu przeciwzapalnym), produktów pełnoziarnistych czy chudego nabiału. Tak – nabiał wbrew obiegowym opiniom nie nasila stanów zapalnych, nauka potwierdza wręcz jego delikatne przeciwzapalne działanie. W najgorszym wypadku można założyć jego neutralny, a z pewnością nie negatywny wpływ.
Istotne jest to, aby żywność była jak najmniej przetworzona! Warto rzadziej korzystać z fastfoodów, gotowych dań instant o kiepskim składzie, wyrobów cukierniczych itp. (czyli tych wszystkich rzeczy, które nie tylko są potencjalne uznawane za „niezdrowe”, zazwyczaj również posiadają wysoki ładunek glikemiczny). Produkty spożywcze o wysokim stopniu przetworzenia, bogate w tłuszcze nasycone i cukier dostarczają organizmowi wielu składników o działaniu prozapalnym.
Należy również pamiętać o tym, że nadwaga i otyłość to czynniki nasilające przewlekły stan zapalny w naszym organizmie, dlatego dieta przeciwzapalna powinna być dietą normokaloryczną (osoby z prawidłowym BMI) lub z ujemnym bilansem energetycznym (osoby z BMI>25). Swój wskaźnik masy ciała możesz obliczyć w naszym kalkulatorze BMI.
Zadbaj o:
Zredukuj:
Aby dostarczyć swojemu organizmowi bezcennych kwasów omega-3, jedz minimum 2x w tygodniu porcję tłustej ryby. Aby podbić ich ilość w diecie polecam także każdego dnia spożywać 2 łyżeczki świeżo mielonego siemienia lnianego + 3 orzechy włoskie.
Dieta przeciwzapalna polecany jest niemal każdemu. Niemniej jednak osoby zmagające się z niektórymi chorobami autoimmunologicznymi i neurodegeneracyjnymi powinny w sposób szczególny przyjrzeć się temu, jak wielki potencjał niesie ze sobą ten model żywienia. Dietę przeciwzapalną warto stosować przede wszystkim w ramach wspomagania leczenia i profilaktyki następujących schorzeń:
Hashimoto (inaczej limfocytarne zapalenie tarczycy), to choroba autoimmunologiczna o podłożu zapalnym, w przebiegu której dochodzi do stopniowego uszkadzania miąższu tarczycy, a w konsekwencji do spadku produkowanych przez nią hormonów. Choć choroba Hashimoto może przebiegać z eutyreozą (prawidłową funkcją hormonalną tarczycy) w wielu przypadkach prowadzi do rozwoju niedoczynności tarczycy, co jest stanem nieodwracalnym, wymagającym leczenia farmakologicznego jak i odpowiedniego wsparcia żywieniowego. W chorobie Hashimoto, w celu zmniejszenia jej negatywnych skutków oraz objawów, zaleca się
W kontekście insulinooporności najczęściej słyszy się “po prostu jedz mniej węglowodanów”. Tymczasem, gdy przyjrzymy się przyczynom rozwoju insulinooporności… na próżno dopatrywać się w nich nadwyżki węglowodanów.
Skojarzenie jest teoretycznie słuszne: jesz mniej węglowodanów = spożywasz mniej kalorii ogółem i intuicyjnie obniżasz ładunek glikemiczny posiłku. Takie postępowanie może przynieść poprawę insulinowrażliwości, ale zdecydowanie nie jest jedynym słusznym! Spójrzmy na insulinooporność z lotu ptaka.
Przyczyny insulinooporności zależne od naszych wyborów (odpowiedzialne za większość przypadków insulinooporności), to:
Niemodyfikowalne czynniki ryzyka IO (odpowiadają za mniej przypadków insulinooporności):
Dieta przeciwzapalna normokaloryczna lub z deficytem kalorycznym (jesli masz nadwagę lub otyłość) jest z pewnością skuteczną drogą do poprawy wrażliwości na insulinę. A jeśli potrzebujesz więcej informacji i praktycznych tipów jak to ogarnąć, rzuć okiem na nasz Niezbędnik Insulinoopornej. Nauka komponowania posiłków o niższym ładunku glikemicznym przyniesie dodatkowe korzyści i szybsze efekty dietoterapii, dlatego warto się w to zagłębić :).
Produkty, które warto spożywać:
Produkty, które warto ograniczyć:
Większość założeń diety przeciwzapalnej spełniają znane nam już modele żywieniowe, a mianowicie dieta DASH, dieta śródziemnomorska, dieta wegetariańska, a nawet nasze Diety z Marketów. Wszystkie one opierają się na podobnych zasadach – zawierają dużą ilości warzyw i owoców, pełnoziarniste produkty zbożowe czy też roślinne źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To wszystko sprawia, że wykazują one ogromny potencjał przeciwzapalny.
Dla osób zastanawiających się nad zakupem naszych jadłospisów, w szczególności polecam wariant ograniczam mięso, czy nasz jadłospis pescowege, które zawierają odpowiednią dawkę ryb z cennymi kwasami omega-3 😊. Ale! Nawet klasyczne wersje, to już dobry krok ku diecie przeciwzapalnej. Polecam Twojej uwadze:
Dzień I | Dzień II | |
Śniadanie | Muesli Birchera | Muesli Birchera |
II Śniadanie | Smoothie malinowo-bananowe | Serek wiejski z pomidorkami i bazylią |
Obiad | Grilowany łosoś z kolorową salsą i ryżem | Grilowany łosoś z kolorową salsą i ryżem |
Kolacja | Szparagi z jajkami jak w koszulce | Sałatka z ciecierzycą |
Kcal: 1619,5 / B: 95,6 / T: 52,0 / WP: 174,8 | Kcal: 1595,4 / B: 95,6 / T: 48,4 / WP: 168,6 |
MUESLI BIRCHERA
(PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Sposób przygotowania:
SMOOTHIE MALINOWO-BANANOWE
Sposób przygotowania:
GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KOLOROWĄ SALSĄ I RYŻEM
(PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Sposób przygotowania:
SZPARAGI Z JAJKAMI JAK W KOSZULCE
Sposób przygotowania:
MUESLI BIRCHERA
(PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Potrawa powinna być już gotowa – przepis znajdziesz powyżej.
SEREK WIEJSKI Z POMIDORKAMI I BAZYLIĄ
GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KOLOROWĄ SALSĄ I RYŻEM
(PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
Potrawa powinna być już gotowa – przepis znajdziesz powyżej.
SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ
Sposób przygotowania:
Tymianek – co to jest? Tymianek, a bardziej książkowo – tymianek właściwy (Thymus vulgaris) należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Znany również pod takimi nazwami jak tymianek pospolity, ogrodowy, prawdziwy, macierzanka…
Jest pewne roślinne białko, które budzi grozę w niektórych kręgach fit-frików. Jeśli tylko usłyszą, że jesz gluten to możesz być pewien fali krzywych spojrzeń. Prawdopodobnie dowiesz się od nich, że…
Sezonowe owoce letnie – aż chce się powiedzieć: korzystajmy z nich ile możemy, tak szybko odchodzą! Cudowne jest to, że letnie bazarki i ogrody obfitują w piękne, jędrne, pyszne owoce….
Na sklepowej półce wyglądają całkiem podobnie. Kubeczek, a na górze wieczko z chrupiącą zawartością. Jednak po analizie składu i tabeli wartości odżywczych widać, że są między nimi dość istotne różnice….
Jak zwykle fantastyczny i merytoryczny tekst! Pani blog jest prawdziwą kopalnią wiedzy i inspiracji:)
A dietetycy dalej w ciemnym lesie
zgadza się, jakim trzeba być idiotą by polecać owoce w insulinoodporności , Hashimoto i stanach zapalnych. Stany zapalne leczy masło i gorące mięsne zupy
Ale głupoty, olej rzepakowy jako przeciwzapalny, owoce jako bomby cukrowe a mięso omijać. Jestem na diecie Carnivore i to jest król przeciwzapalny. Układ pokarmowy wycisza się, stany zapalne spadają jak na żadnej innej.
No chyba tam jest oliwa z iwek
Olej rzepakowy też jest okej. Oliwę polecałabym jako główny tłuszcz w kuchni a olej rzepakowy tam, gdzie zależy nam na bardziej neutralnym smaku.
Oleje z nasion są najgorszymi tłuszczami jaki można spożywać. Albo się Pani kieruje smakiem albo zdrowiem..
Dopóki badania naukowe nie potwierdzają przykładu jednej osoby, dopóty nie zamierzam zmieniać zaleceń. Bazuję w swojej praktyce na EBM i tak zostanie ❤️🔥