Dieta lekkostrawna stanowi modyfikacje diety podstawowej opartej na zasadach zdrowego odżywienia się. Jak sama nazwa wskazuje, jest to interwencja żywieniowa mająca na celu odciążenie układu pokarmowego, poprzez spożywanie posiłków, które ze względu na swoje cechy (kompozycja, metoda przygotowania itp.), są łatwo trawione przez nasz organizm. Dieta lekkostrawna jest stosowana po to, aby:
Dieta lekkostrawna jest dietą normokaloryczną. Zatem stosując tę interwencję żywieniową jemy zgodnie z naszym zapotrzebowaniem, dostarczając sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nie jest to a priori dieta odchudzająca. Zasadnicza modyfikacja tego modelu żywienia polega na doborze odpowiednich produktów, potraw i technik kulinarnych, a nie na ograniczaniu spożycia kilokalorii. Chyba że są ku temu dodatkowe wskazania dietetyczne np. dana osoba musi stosować dietę lekkostrawną i zredukować swoją masę ciała.
W diecie lekkostrawnej ograniczamy spożycie produktów, które zawierają przede wszystkim duże ilości błonnika nierozpuszczalnego*. Tę frakcję włókna pokarmowego znajdziemy głównie w:
Zatem całkowita eliminacja błonnika pokarmowego nie jest tu wskazana, a jedynie zaleca się, aby jego spożycie oscylowało wokół dolnej granicy podaży, czyli do 25 g/dobę.
* Błonnik nierozpuszczalny może powodować objawy ze strony układu pokarmowego. Jego spożycie zwiększa ilość wydzielanych soków trawiennych i gastryny oraz prowadzi do zwiększenia masy kałowej i nasilenia perystaltyki.
Dieta eliminacyjna to bardzo szerokie pojęcie. Z reguły ten rodzaj diety stosuje się w celu poprawy swojego stanu zdrowia i samopoczucia poprzez wykluczenie jednego lub kilku składników, które wywołują jakieś niepokojące objawy, np. wysypkę czy biegunkę (choć oczywiście można stosować eliminacje pokarmowe z przyczyn innych niż zdrowotne – np. ze względów ideologicznych). Osoby stosujące dietę lekkostrawną również dokonują pewnych wykluczeń, a mianowicie unikają produktów i potraw, które są uznawane za ciężkostrawne, ponieważ są:
I dlatego mogą powodować różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Dieta lekkostrawna, jak każda inna dieta eliminacyjna, powinna być stosowana jedynie w uzasadnionych przypadkach. Stosowanie tego modelu żywienia zalecane jest przede wszystkim w :
Biorąc pod uwagę specyfikę omawianej diety można uznać ją także za dietę o charakterze leczniczym. Stosuje się ją bowiem jako wsparcie żywieniowe w leczeniu wielu chorób. Zatem nie ma przesłanek, aby osoby zdrowe wybierały właśnie ten model żywienia – jest to niepotrzebne.
Choć można wyodrębnić ogólne zalecenia dotyczące diety lekkostrawnej, należy pamiętać, że każdy przypadek jest inny, a żywienie powinno być zawsze dostosowane do stanu zdrowia, chorób towarzyszących oraz preferencji żywieniowych danej osoby. Ponadto, to co może służyć jednemu człowiekowi niekoniecznie będzie dobrze tolerowane przez innego, nawet z tą samą jednostką chorobową.
W Internecie jest wiele dostępnych tabelek z wypisanymi produktami „zalecanymi” i „przeciwskazanymi” w diecie lekkostrawnej. Część z nich jest bardzo restrykcyjna. Warto traktować te informacje jedynie jako dobrą wskazówkę (które produkty najprawdopodobniej będą dla nas neutralne, a które mogą powodować dolegliwości) niż oficjalne wytyczne, których nie powinno się modyfikować. Należy pamiętać, że niekiedy już sama zmiana sposobu przygotowania danej potrawy, czy obróbki produktu, może wpłynąć na to, jak będzie ona tolerowana przez nasz układ pokarmowy.
Określenie „łatwostrawna” często rozumiane jest przez osoby na diecie jako szybka obróbka kulinarna (np. smażenie), co jest błędną interpretacją. Zbyt duża ilość tłuszczu w pożywieniu powoduje spowolnienie tempa opróżnia żołądka (jedzenie w nim „zalega)” oraz zwiększoną sekrecję cholocystokininy – hormonu, który może odpowiadać za nasilenie biegunek. Aby nie dopuszczać do takiej sytuacji i nie obciążać zbytnio przewodu pokarmowego, zaleca się inne metody przyrządzania potraw:
Oprócz smażenia warto unikać potraw wędzonych i peklowanych.
Dieta lekkostrawna jest zalecana osobom z problemami trawiennymi tj: choroby trzustki, wrzody żołądka lub jelit, zapalenie trzustki czy inne choroby jelit. Celem diety jest zmniejszenie obciążenia dla układu trawiennego poprzez ograniczenie ilości tłuszczu i błonnika w diecie oraz unikanie produktów, które mogą podrażniać jelita. Diety lekkostrawnej powinny przestrzegać również osoby po operacjach jelit i trzustki oraz po zabiegach endoskopowych.
Nie ma konieczności stosowania diety lekkostrawnej przez osoby zdrowe, jednakże, jeśli ktoś czuje się po posiłku ciężko, ma problemy z trawieniem, występują wzdęcia czy bóle brzucha, warto rozważyć doraźną zmianą jadłospisu na kilka dni. Dieta lekkostrawna powinna być urozmaicona i zawierać odpowiednie ilości składników odżywczych, aby uniknąć niedoborów. Warto oczywiście poradzić się dietetyka, dlatego jeśli masz jakiekolwiek pytania, skorzystaj z formularza kontaktowego – doradzimy co i jak można poprawić.
Dieta lekkostrawna polega na spożywaniu produktów, które są łatwiejsze do strawienia. Zalecane. lekkostrawne produkty to między innymi:
Na diecie lekkostrawnej unika się produktów, które mogą być trudne do strawienia i przez to podrażniać nasz układ trawienny. Należy unikać:
Budyń z kaszy jaglanej na mleku z musem z mango
390kcal
Deser ryżowo – jabłkowy
435 kcal
Pierś z kurczaka z burakami i tłuczonymi ziemniaczkami
(330 kcal)
Kanapki z polędwicą i pomidorem
+ Sok marchwiowo-brzoskwiniowy (303 kcal)
Dieta lekkostrawna, pomimo że jest dietą eliminacyjną, powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych i witamin. Ma to szczególne znaczenie w przypadku osób powracających do zdrowia. Posiłki powinny być lekkie i strawne, ale również smaczne i serwowane w taki sposób, aby zachęcać do jedzenia!
Ten model żywienia nie musi kojarzyć się wyłącznie z mdłymi posiłkami szpitalnymi, przetartymi zupami czy nieapetycznymi kleikami ryżowymi. Odpowiednie modyfikacje diety, w zależności od ogólnego samopoczucia i tolerancji na niektóre produkty osoby chorej – to klucz do zdrowia i zadbanie o szczęśliwy brzuszek :).
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…