Strączki to niewątpliwie wartościowe produkty, dlatego warto mieć je w swojej diecie. Ale nie oszukujmy się – nie każdy ma czas i nie każdemu chce się je gotować. I to jest okej. W marketach jest spory wybór strączków w słoikach lub puszkach. To wygodna i praktyczna opcja, z której my również często korzystamy. Jednak smak tych samodzielnie gotowanych jest zdecydowanie lepszy niż tych z puszki/słoika. Mowa tutaj głównie o ciecierzycy lub fasoli, dlatego namawiamy Was – spróbujcie je ugotować samemu! To też tańszy sposób na zdrow(sz)e odżywianie.
Czy to trudne? Nie mi to oceniać, ponieważ każdy startuje z innego poziomu, z różnymi zasobami. Dla zainteresowanych przygodą z gotowaniem strączków, poniżej czeka zbiór wskazówek.
Tip! Zostaw strączki do namoczenia na całą noc.
Przeczytaj również:
Czas gotowania suchych nasion roślin strączkowych
Rodzaj strączkowych | Czy trzeba moczyć? | Czas gotowania |
Bób | tak | 15-30 minut |
Fasola (biała, czarna, czerwona) | tak | 45-90 minut |
Ciecierzyca | tak | 60-90 minut |
Groch (całe ziarna) | tak | 60-90 minut |
Groch (połówki) | nie | 40-45 minut |
Soczewica (całe ziarna) | nie | 30-45 minut |
Soczewica (połówki) | nie | 15-30 minut |
Dodaj do gotowania warzywa, zioła lub przyprawy. Może być to włoszczyzna, suszone grzyby, koperek, natka pietruszki, rozmaryn, kminek. Każdy z nas ma różny gust kulinarny, dlatego dodaj to co lubisz.
Czy przygotowywanie strączków w domu stanie się teraz łatwiejsze? Zapisz na później i korzystaj w potrzebie!
A jeśli jesteś na początku swojej drogi ze strączkami – sprawdź jak bezboleśnie wprowadzić je do swojej diety ;).
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…