Suche nasiona roślin strączkowych – dziś bierzemy je na tapet!
Ciecierzyca, soczewica zielona, soczewica czerwona, fasola – czyli strrrrrączki, które w suchej, nieugotowanej wersji możecie znaleźć w marketach i każdym większym sklepie.
Umówmy się – strączki w słoikach lub puszkach to mega ułatwienie, które sama stosuję na co dzień i Was też do tego zachęcam. Jeśli dzięki temu częściej sięgasz po nasiona roślin strączkowych, to ja Ci powiem – dokup jeszcze jeden słoik tej ciecierzycy z Lidla.
A jeśli masz więcej czasu, zasobów, bardziej smakują Ci strączki gotowane w domu to super! Propsujemy też takie podejście. Dobrze mieć wybór, a ten już zależy od Ciebie.
Sprawdź także: Jak gotować strączki, żeby były smaczne?
W naszych Dietach z marketów również korzystamy ze strączków i “przemycamy” Wam je do posiłków, tylko w smacznej formie.
W wersji wege to obowiązkowa pozycja, aby dostarczyć optymalnej ilości białka, ale w wersji ograniczam mięso, pescowege czy nawet klasycznej też je znajdziecie. Jeśli kojarzycie strączkowe tylko z dietą wegańską, to nic z tych rzeczy! W tradycyjnym podejściu, też bardzo polecamy je włączyć do posiłków, bo zdrowotnie to się po prostu opłaca.
Temat mikrobioty w ostatnich latach stał się bardzo popularny i badań dotyczących jej wpływu na nasz organizm jest coraz więcej. To że wpływa na trawienie pokarmów jest dość oczywiste, ale…
Jestem prawie pewna, że podczas zakupów rzucił się już Wam w oczy wskaźnik Nutri-Score. To te charakterystyczne kolorowe literki na opakowaniach produktów. W supermarketach widać je coraz częściej, dlatego weźmiemy…
Gotujesz ryż w woreczku? Można to zrobić lepiej, czyli ugotować ryż bez woreczka i to na sypko! Gotowanie ryżu bez woreczka może wydawać się trudnym zadaniem, ale nic bardziej mylnego!…
Pewnie większość z Was już gdzieś słyszała o kreatynie. Mogę się założyć, że zwykle było to jednak w kontekście sportowców i/lub osób trenujących siłowo – a to nie jedyne jej…
Komentarze
Zaloguj się!