Blog

powrót
Wróć
19.01.2023

Suche nasiona roślin strączkowych – warto kupić?

Dietetyka
--
ciecierzyca, dieta roślinna, dieta wegańska, dieta wegetariańska, diety z marketu, fasola, soczewica, strączki
suche nasiona roślin strączkowych

Suche nasiona roślin strączkowych – dziś bierzemy je na tapet!

Ciecierzyca, soczewica zielona, soczewica czerwona, fasola – czyli strrrrrączki, które w suchej, nieugotowanej wersji możecie znaleźć w marketach i każdym większym sklepie.

Umówmy się – strączki w słoikach lub puszkach to mega ułatwienie, które sama stosuję na co dzień i Was też do tego zachęcam. Jeśli dzięki temu częściej sięgasz po nasiona roślin strączkowych, to ja Ci powiem – dokup jeszcze jeden słoik tej ciecierzycy z Lidla.

A jeśli masz więcej czasu, zasobów, bardziej smakują Ci strączki gotowane w domu to super! Propsujemy też takie podejście. Dobrze mieć wybór, a ten już zależy od Ciebie.

Sprawdź także: Jak gotować strączki, żeby były smaczne?

suche strączki z biedronki

Jakie mają zalety suche nasiona roślin strączkowych?

  • Tani i wartościowy produkt, który lepiej jeść niż nie jeść (również te puszkowane lub w słoikach).
  • Suche strączki wychodzą taniej niż konserwowe. Jeśli więc jesz je często i zależy Ci na oszczędniejszych zakupach – warto przemyśleć gotowanie ich samemu w domu. 
  • Najszybciej gotuje się soczewicę czerwoną i zieloną.
  • Strączki wymagające moczenia i dłuższego gotowania np. ciecierzyca, groch, fasola najlepiej ugotować w większej ilości za jednym zamachem. Część wykorzystaj od razu, a część zamroź. Poporcjuj w wygodne dla siebie ilości – tak będzie lepiej je rozmrażać.
  • To wartościowe źródło roślinnego białka, a przy tym również błonnika wielu witamin i składników mineralnych, np. witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza, wapnia.
  • Opłaca się jeść strączki nie tylko jeśli jesteś na diecie roślinnej, u mięsożerców też warto je dodać do posiłków. Zamiana białka zwierzęcego (szczególnie mięsa czerwonego i przetworzonego) białkiem roślinnym wpływa na zmniejszone ryzyko śmiertelności ogółem i z przyczyn sercowo-naczyniowych.
  • Jeśli zaczynasz z nimi przygodę i masz po nich dolegliwości – to zachowaj spokój. Twój układ pokarmowy powinien się przyzwyczaić. I jest kilka sposobów na to, by zmniejszyć wzdęcia i bączki.
  • Jeden z nich to zaczynanie od małych ilości i nasion z cienką skórką np. soczewicy oraz próbowanie ich w zblendowanej wersji (zupy krem, pasty kanapkowe).
nasiona strączkowe zestawienie

Jak strączki to tylko w diecie wegańskiej?

W naszych Dietach z marketów również korzystamy ze strączków i “przemycamy” Wam je do posiłków, tylko w smacznej formie.

W wersji wege to obowiązkowa pozycja, aby dostarczyć optymalnej ilości białka, ale w wersji ograniczam mięso, pescowege czy nawet klasycznej też je znajdziecie. Jeśli kojarzycie strączkowe tylko z dietą wegańską, to nic z tych rzeczy! W tradycyjnym podejściu, też bardzo polecamy je włączyć do posiłków, bo zdrowotnie to się po prostu opłaca.

Źródła

  • Zheng J i wsp. The Isocaloric Substitution of Plant-Based and Animal-Based Protein in Relation to Aging-Related Health Outcomes: A Systematic Review. Nutrients. 2022 Jan 9;14(2):272.

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub