Blog

powrót
Wróć
17.10.2022

Strączkowy poradnik – wskazówki dla strączkowych level masterek/ów!

Dietetyka
--
gotowanie, porady, strączki, tipy, warzywa, wege
Strączkowy poradnik

Gotujesz strączki w domu?

Strączki to niewątpliwie wartościowe produkty, dlatego warto mieć je w swojej diecie. Ale nie oszukujmy się – nie każdy ma czas i nie każdemu chce się je gotować. I to jest okej. W marketach jest spory wybór strączków w słoikach lub puszkach. To wygodna i praktyczna opcja, z której my również często korzystamy. Jednak smak tych samodzielnie gotowanych jest zdecydowanie lepszy niż tych z puszki/słoika. Mowa tutaj głównie o ciecierzycy lub fasoli, dlatego namawiamy Was – spróbujcie je ugotować samemu! To też tańszy sposób na zdrow(sz)e odżywianie.

strączki - jak przygotować?

Czy to trudne? Nie mi to oceniać, ponieważ każdy startuje z innego poziomu, z różnymi zasobami. Dla zainteresowanych przygodą z gotowaniem strączków, poniżej czeka zbiór wskazówek.

Zacznijmy od namoczenia

moczenie strączków
  • Proces ten zmniejsza czas gotowania i ułatwia trawienie strączków. Jeśli masz wrażliwy układ pokarmowy, to z pewnością nie warto pomijać tego etapu.
  • Konieczność namaczania strączków zależy od grubości skórki nasion. I dlatego np. soczewicy czerwonej nie musimy moczyć przed gotowaniem.
  • Ile moczyć? Zalecane jest od 4-16h.
czas moczenia strączków

Tip! Zostaw strączki do namoczenia na całą noc.

  • Do moczenia dodaj sól i sodę oczyszczoną, ponieważ pozwoli to przyspieszyć późniejsze gotowanie i trawienie ugotowanych nasion.
  • sól – 1-2 łyżeczki/100 g suchych nasion
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki/100g suchych nasion

Przeczytaj również:

Czas na gotowanie!

czas gotowania strączków zależy od rodzaju nasion itp.
  • Przepłucz namoczone nasiona i wymień wodę na świeżą do gotowania.
  • Na 1 szklankę suchych ziaren użyj 3-4 szklanki wody i następnie dodaj 1 łyżeczkę soli.
  • Czas gotowania? Zależy od rodzaju nasion, dlatego trzeba próbować i gotować do miękkości, ale orientacyjny czas znajdziesz dalej w tabeli.
strączki - czas gotowania - tabela

Czas gotowania suchych nasion roślin strączkowych

Rodzaj strączkowychCzy trzeba moczyć?Czas gotowania
Bóbtak15-30 minut
Fasola (biała, czarna, czerwona)tak45-90 minut
Ciecierzycatak60-90 minut
Groch (całe ziarna)tak60-90 minut
Groch (połówki)nie40-45 minut
Soczewica (całe ziarna)nie30-45 minut
Soczewica (połówki)nie15-30 minut

Chcesz dosmaczyć strączki? 

jak dosmacznić strączki?

Dodaj do gotowania warzywa, zioła lub przyprawy. Może być to włoszczyzna, suszone grzyby, koperek, natka pietruszki, rozmaryn, kminek. Każdy z nas ma różny gust kulinarny, dlatego dodaj to co lubisz.

Strączki można mrozić!

strączki można mrozić - pamiętaj o osuszeniu!
  • To rewelacyjny sposób, który przyspieszy twoje przygotowywanie posiłków. Ugotuj je raz w większej ilości, a potem ciesz się z gotowych pysznych strączków.
  • Osusz je po ugotowaniu, następnie przełóż do woreczka strunowego lub szklanego pojemnika i włóż do zamrażarki.
  • Tip! Możesz je poporcjować na takie ilości, jakich potem będziesz używać do posiłku.

Czy przygotowywanie strączków w domu stanie się teraz łatwiejsze? Zapisz na później i korzystaj w potrzebie! 

strączki - podsumowanie

A jeśli jesteś na początku swojej drogi ze strączkami – sprawdź jak bezboleśnie wprowadzić je do swojej diety ;).

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub