Ciepłe, rozgrzewające zimowe herbatki to niekwestionowany umilacz grudniowych, szarych dni, kiedy jedyne czego chcemy to zawinąć się w burrito i wyjść z niego dopiero na wiosnę. I wiecie co? Wcale nie zamierzam z tym walczyć. W tym roku weszłam w jesieniozimę ze świadomością meteorologicznych ograniczeń. No czuję się słabiej w te krótkie, ciemne dni, nastrój siada, więc starałam się nie brać na siebie więcej, niż konieczne. Dbam o małe czasoumilacze, których wcześniej nie doceniałam – świeczki (z Tk Maxx pachną wg mnie intensywniej niż droższe z yankee candle!), muzyczka, bluzokoc, rezerwowanie czasu na wieczór z książką. Czy działa? Nołp, cudów nie ma – czuję się gorzej niż wiosną czy latem. Ale nie ma też tragedii! A to już coś.
W kategorii spożyczych, a niskokalorycznych jesienioumilaczy polecam zimowe herbatki – pijcie na zdrowie! Pssst, stomatolog zasugerował mi kiedyś, że przy słabym szkliwie warto pić napary przez słomkę.
Cytrusy, jabłka, maliny, przyprawy, żurawina czerwona – potrafią odmienić każdego Liptona!
Wszystkie herbaty robiłyśmy w zaparzaczu z tłokiem (french press), na dwie szklanki. Polecam ten sposób, jeśli ktoś nie lubi farfocli w herbacie ;))
Owoce dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Do zaparzacza włóż wszystkie składniki oprócz miodu. Zalej wrzątkiem i zaparzaj ok. 4-5 minut. Po tym czasie łyżką “pougniataj” trochę owoce i dociśnij tłoczek w dół. Przelej herbatę do szklanek i dodaj miód, gdy lekko przestygnie.
Do zaparzacza włóż wszystkie składniki. Zalej wrzątkiem i zaparzaj ok. 4-5 minut. Po tym czasie łyżką “pougniataj” trochę owoce i dociśnij tłoczek w dół. Przelej herbatę do szklanek.
Grejpfruta dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Do zaparzacza włóż wszystkie składniki. Zalej wrzątkiem i zaparzaj ok. 4-5 minut. Po tym czasie wyjmij rozmaryn i dociśnij tłoczek w dół. Przelej herbatę do szklanek.
Mój faworyt, to wersja malinowa!
PS. W każdym przepisie na zimowe herbatki jest punkt o myciu cytrusów. Znasz nas nie od dziś i wiesz, że lubimy zaoszczędzić sobie pracy na zbędnych czynnościach w kuchni, ale tego kroku radzimy nie pomijać – skórki cytrusów zawierają sporo konserwantów.
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…