TO ZALEŻY!
Pamiętajcie – słodycze bez dodatku cukru, to nadal słodycze. Zadbajcie o wartościową bazę, o której tak dużo trąbimy, a słodkości wrzućcie do jadłospisu jako dodatek, jeśli tylko macie taką ochotę i potrzebę!
Oto nasze propozycje z Lidla i Biedronki:










Jeśli obawiasz się słodzików, zachęcamy do lektury posta o bezcukrowych jogurtach, gdzie zebrałyśmy fakty o 3 najpopularniejszych słodzikach.
PS. Czasami chce się zjeść zwykłego batonika, bez zastanawiania się, czy zawiera cukier, olej palmowy i inne zbędne dodatki. Całkowicie to rozumiemy. Łapcie więc wpis z poradami jak jeść słodycze „lepiej” z listą smacznych sklepowych batonów poniżej 150 kcal :).











„Słodziki szkodzą” – to argument obowiązkowy w każdej dyskusji o słodzeniu. Zwykle poparty magicznym zaklęciem: „na PubMedzie są badania!”. I faktycznie są – zarówno wartościowe metaanalizy na dziesiątkach tysięcy osób,…











Czasem słyszę: „Ja to prawie nic nie jem, nie wiem skąd ta masa ciała”. No to spoiler: zwykle nie od wielkich grzeszków typu wiadro lodów na raz. Najczęściej te dodatkowe…











Endometrioza to podstępna choroba. Tradycyjnie postrzegana jako schorzenie ginekologiczne ograniczone do miednicy, dziś coraz częściej uznawana jest za chorobę ogólnoustrojową, która wywołuje zmiany metaboliczne w wątrobie i tkance tłuszczowej, prowadzi…











10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…