Kasia schudła, bo ograniczyła ilość spożywanych kalorii.
Może jadła kanapki na śniadanie, na lunch w pracy i na kolację, a każdą z nich smarowała masłem, przykrywała plastrem sera i symbolicznym kawałkiem pomidora?
To nie chleb sam w sobie jest wysokokaloryczny, a dodatki, które razem z nim zjadamy.
Ograniczenie pieczywa pośrednio może przełożyć się na odchudzanie, ale z pewnością nie jest obowiązkowe do skutecznej redukcji masy ciała.
Uśredniając:
Skoro tradycyjne pieczywo ma mniej kalorii, to dlaczego w dietach redukcyjnych często pojawia się chrupkie/wafle ryżowe jako zamiennik?
W przeliczeniu na jedną kromkę pieczywo chrupkie ma mniej kalorii niż tradycyjne. Można wydać mniej kalorii na bazę kanapek, a więcej na bardziej sycące wypełniacze (np. twarożek z warzywami). Natomiast jeśli lubisz tradycyjne pieczywo i bardziej zależy Ci na smaku niż ilości kanapek, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeść je nawet w okresie redukcji.
Wartość odżywcza nie zależy od tego czy zostało wypieczone przed chwilą od zera, czy do około 75-80%, a następnie zamrożone i „dopieczone” bezpośrednio przed wystawieniem go do sprzedaży.
Jeśli do przygotowania chleba użyto by kiepskich składników, to nie uratuje go natychmiastowe wypieczenie, ani nie zepsuje go późniejsze odpieczenie. To kwestia neutralna, która nie zmienia w istotny sposób wartości odżywczych finalnego produktu.
W Instytucie Żywności i Żywienia przeprowadzono badania analityczne, na podstawie których porównano jakość pieczywa wypiekanego metodą rzemieślniczą oraz produkowanego metodą do wypieku. Wyniki badań wykazały, że nie było większych różnic w zawartości białka, tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, popiołu oraz soli w zależności od zastosowanej metody wypieku.
„Popiół” w chlebie jedynie brzmi groźnie – w praktyce oznacza zawartość składników mineralnych w mące, dlatego np. chleb pełnoziarnisty (z pełnego ziarna) będzie się charakteryzował wyższą zawartością popiołu, niż chleb biały (z oczyszczonych ziaren).
W porównaniu z pieczywem wypiekanym w 100%, to wytwarzane technologią do wypieku charakteryzowało się nieznacznie wyższą zawartością wody (wskutek mrożenia) oraz – w przypadku trzech z czterech badanych asortymentów – również wyższą zawartością Witaminy B1 (tiaminy).
Pewne różnice wystąpiły natomiast w przypadku zawartości cukrów (w 1 przypadku pieczywo do wypieku miało wyższą zawartość cukru, ale nadal mieszczącą się w normach – różnica to tylko 1,6g/100g produktów).
Nie są to na tyle istotne różnice, by warto było kierować się metodą wypieku przy podejmowaniu decyzji zakupowej – na pierwszym miejscu powinien być skład konkretnego pieczywa oraz preferencje smakowe.
Czytaj więcej: Jak kupić dobry chleb
Jedna kromka tradycyjnego chleba ma około 0,5g soli, a za bezpieczną dla zdrowia ilość podaje się najczęściej 5g dziennie (całkowitego spożycia). Zawartość soli w wypiekach nie jest problemem o ile Twoja dieta jest urozmaicona, a kanapki nie pojawiają się kilka razy dziennie, codziennie.
Biorąc pod uwagę zawartość soli w innych produktach, dobrym nawykiem będzie zaprzestanie dosalania kanapek – szczególnie, jeśli jesz pieczywo codziennie. Jeśli wypiekasz pieczywo samodzielnie, spróbuj stopniowo redukować ilość dodawanej do niego soli.
Mrożenie pieczywa jest dobrym sposobem na przedłużenie jego trwałości. Chleb po ponownym rozmrożeniu będzie tak samo świeży, zachowa również swoje wartości odżywcze.
Do mrożenia lepiej nadaje się chleb na zakwasie – chleb na drożdżach może się kruszyć po rozmrożeniu.
Dobrym pomysłem jest mrożenie pokrojonego pieczywa i porcjowanie go w ilości odpowiadającej Twoim codziennym potrzebom.
Pieczywo pełnoziarniste pochodzi z mąki z pełnego przemiału. Powstaje z mielonych PEŁNYCH ziaren, dzięki czemu ma więcej błonnika, witamin czy magnezu.
Pieczywo wieloziarniste może być wykonane z mąki pszennej, a zawierać WIELE ziaren np. dodatek dyni, słonecznika czy siemienia lnianego. To nie są „niezdrowe składniki”, natomiast bardziej istotna jest baza, z której powstało pieczywo. Pieczywo wieloziarniste może mieć więcej kalorii, niż pieczywo pełnoziarniste.
Czytaj więcej: Jaki chleb: wieloziarnisty czy pełnoziarnisty?
Dopóki na pieczywie nie pojawia się pleśń, dopóty nadaje się do spożycia.
Ze starego pieczywa możesz zrobić bułkę tartą lub różnego rodzaju zapiekanki, grzanki, bruschetty.
Pieczywo pełnoziarniste:
Na co dzień zdrowiej jest wybierać pieczywo pełnoziarniste (szczególnie na zakwasie).
… chociaż i od tej zasady są wyjątki – w niektórych jednostkach chorobowych pełnoziarniste pieczywo może nasilać objawy i wówczas lepiej sprawdzi się bardziej przetworzone, białe pieczywo. Pieczywo z białej mąki (czyli z pełnego przemiału) jest bardziej lekkostrawne, często poleca się je w diecie dzieci lub osób starszych.
Czytaj więcej: Dieta lekkostrawna – najważniejsze fakty i mity oraz przykładowy jadłospis
Pamiętajcie, że największy wpływ na zdrowie ma całokształt diety i dostosowanie jej do naszych potrzeb (a nie pojedyncze, wyrwane z kontekstu produkty).
Jeśli jesz pieczywo w ilościach doprowadzających do nadwyżki kalorycznej – będzie tuczące. Ale wtedy i tylko wtedy! Nie istnieją produkty, które są „wyjątkowo tuczące” tak samo jak nie istnieją produkty „działające odchudzająco”.
Zobacz także: Prawdy, półprawdy i gówno prawdy – fakty, mity i półprawdy na temat odchudzania
Procesy tycia i chudnięcia zależą od całokształtu diety (ilości kalorii przyswajanych przez cały dzień) w stosunku do stylu życia (ilości kalorii wydatkowanych na przeżycie, pracę, treningi, aktywność spontaniczną).
Pieczywo o dobrym składzie jest wartościowym dla zdrowia składnikiem, który ułatwia fit życie:
Istnieją nawet solidne dowody naukowe potwierdzające, że regularne spożywanie chleba razowego może zapobiegać chorobom cywilizacyjnym np. cukrzycy typu 2 czy chorobom sercowo-naczyniowym.
Czytaj więcej: Czy można jeść kanapki, gdy chce się schudnąć? Jak uzdrowić kanapkę?
Dobry chleb nie jest zły!
Jedzenie chleba na zakwasie przyniesie Ci więcej korzyści: przyswoisz więcej składników mineralnych, dostarczysz sobie więcej błonnika i beta glukanów, co pozytywnie wpłynie na poprawienie regulacji poziomu czy cholesterolu. Nie znaczy to jednak, że chleb na drożdżach jest niezdrowy – możesz wybierać go jako urozmaicenie lub wtedy, gdy w danym sklepie chleb na zakwasie ma gorszy skład, niż chleb na drożdżach.
Wpis powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Producentów Pieczywa
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…