Dopiero gdy zaczęłam pracować jako dietetyk, zdałam sobie sprawę w jak fatalnym stanie jest edukacja żywieniowa w naszym kraju. Moje obserwacje prowadzą do niebezpiecznego wniosku – im bardziej kolorowa gazeta, tym więcej głupotek można w niej znaleźć. Tym sposobem „redaktorzy” (często bez wykształcenia kierunkowego) budują wśród czytelników mylne przekonania na temat wielu produktów spożywczych. Podobnie z białym ryżem, czy niektórymi kaszami. Często jestem pytana jakie kasze warto jeść, który ryż „jest mniej tuczący” i dlaczego w diecie od dietetyka czasami można znaleźć biały ryż.
Przyjrzyjmy się faktom :).
Kasza jaglana | Kasza gryczana | Kasza jęczmienna | Kuskus* | Kasza bulgur* | Kasza manna* | |
Kcal | 354 kcal | 358 kcal | 340 kcal | 346 kcal | 360 kcal | 346 kcal |
Błonnik | 3,2 g | 5,8 g | 10 g | 0,6 g | 0,6 g | 0,7 g |
Białko | 10,5 g | 11,2 g | 10,3 g | 12,1 g | 13 g | 13 g |
Czym różnią się od siebie kasze:
Pozostaje jednak pytanie – czy to naprawdę istotne? Dla dietetyka – tak. Dla osoby samodzielnie planującej jadłospis – nie. Bez fachowej wiedzy i programu nie da się precyzyjnie zaplanować jadłospisu z uwzględnieniem zapotrzebowania na wszystkie witaminy i składniki mineralne. No, może by się dało, ale grozi to z pewnością dostaniem kociokwiku na widok tabeli wartości odżywczych i kolejnych obliczeń ;).
Nie warto.
Ryż biały | Ryż paraboiled | Ryż brązowy | Ryż jaśminowy | Ryż basmati | |
Kcal | 340 kcal | 370 kcal | 370 kcal | 346 kcal | 352 kcal |
Błonnik | 1,5 g | 0,5 g | 8,7 g | 1,5 g | 1,3 g |
Białko | 7,1 g | 7,9 g | 7,1 g | 7,6 | 8,7 g |
Zdecydowanym zwycięzcą pod względem wartości odżywczych jest ryż brązowy. Dlaczego?
Polecam najczęściej wybierać ryż brązowy, a biały stosować jako urozmaicenie w daniach, które smakują Ci zdecydowanie gorzej z jego nieoczyszczonym odpowiednikiem (dla mnie są to dania inspirowane kuchnią tajską)
Zarówno kasza i ryż są dobrymi produktami, które opłaca się uwzględnić w zdrowej diecie. Są one:
Wnioski?
Zarówno kasza, jak i ryż są warte uwzględnienia w zdrowej diecie. Zamiast szukać wśród nich ideału, postaw na urozmaicenie diety różnymi rodzajami kaszy i ryżu.
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…