Blog

powrót
Wróć
19.01.2022

Jak ugotować kaszę bez woreczka

Dietetyka
--
gotowanie, kasza, kaszotto, porady
gotowanie kaszy jak najlepiej

Team woreczek czy team bez woreczka?

Da się ugotować kaszę na sypko nawet bez woreczka – daleko jej do klejącej brei, a według wielu ma nawet lepszy smak. Wspomniany sposób zasmakował też innym kulinarnym niedowiarkom, którzy nie wyobrażali sobie, jak da się gotować bez woreczków. No da się!

Początkowo, pewnie będzie wydawać Ci się to skomplikowane. Ale zapewniam Cię, że dwóch razach, opanujesz to do perfekcji i to bez przypalonego garnka.

Jak ugotować kaszę bez woreczka?

Gotowanie kaszy – instrukcje

  1. Odmierz ilość jaką chcesz ugotować, najlepiej w szklance. Przepłucz kaszę pod bieżącą wodą, aby pozbyć się drobnych zanieczyszczeń i skrobi.
  2. Przełóż kaszę do garnka. Zalej wodą (może być wrzątek, będzie szybciej) – ogólna proporcja to 1:2, czyli na jedną szklankę kaszy – 2 szklanki wody. Dodaj szczyptę soli.
  3. Przykryj pokrywką i zostaw. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz moc palnika i ustaw minutnik na 10 minut. W tym czasie nie mieszaj kaszy.
  4. Po 10 minutach wyłącz palnik i daj kaszy jeszcze 5-10 minut pod przykryciem.
  5. Przemieszaj i gotowe. Mam nadzieję, że twoja kasza też wyszła sypka!
  6. Do gotowania w taki sposób możesz dodać dowolne dodatki, które “dosmaczą” kaszę, np. suszone grzyby, sok z buraka, kurkumę, rozmaryn, kminek, liść laurowy itp.

Czy gotowanie kaszy bez woreczka ma jakieś zalety?

  • mniej plastiku, gdy kupujesz kaszę w większych opakowaniach bez woreczków
  • jest taniej
  • ten sam czas gotowania, co gotowania w woreczku
  • wartości odżywcze z kaszy nie “uciekają” nam do wody, którą potem wylewasz
  • można trochę ograniczyć przyswajalność BPA z żywności

A Ty jak gotujesz kaszę? Team woreczek czy team bez woreczka?

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Czy tak samo gotujemy ryż?

    • Ta metoda nie nadaje się do każdego ryżu, bo dziki czy brązowy gotuje się dłużej. Ale basmati albo jaśminowy wyjdzie tym sposobem 🙂

  • Ja gotuję kaszę kukurydzianą bez woreczka w garnku do gotowania mleka- nic sie nie dzieje, zamieszam zexdwa razy i jest ok

  • ja gotuję kaszę wg schematu
    -odmierzyć porcję kaszy
    -opłukać w zimnej wodzie , odsączyć.
    -do nas=czynia gdzie się będzie gotować kasza dodaję tłuszcz 2 łyżeczki (wg wyboru smalec, olej masło)
    -dodaję wodę 2:1 i gotuję na średnim ogniu do czasu aż na powierzchni kaszy pojawią sę „wulkany”
    – przenoszę wówczs naczynię do piekarnika nagrzanego do 80 st.C na 60 minut.
    dalej to tylko pycha – kaszę można jeść bez dodatków