Blog

powrót
Wróć
08.08.2022

Gotowe pesto – do czego je wykorzystać? 8 pomysłów na dania z dodatkiem pesto

Dietetyka
--
diety z marketów, pesto, posiłki, przepis
do czego wykorzystać pesto?

Gotowe pesto jest wygodnym rozwiązaniem do wielu potraw. Jednak często ląduje niezużyte w koszu, ponieważ szybko się psuje, a Ty nie wiesz co z nim przyrządzić. Skorzystaj z naszych propozycji posiłków z dodatkiem pesto.

Z czym jeść pesto?

1) makaron z pesto, ciecierzycą i pomidorkami

Gotowe pesto z makaronem

Łatwizna! Ugotuj makaron. Wymieszaj go z pesto, ciecierzycą (lub zastąp kurczakiem, tofu, fasolą, mozzarellą, łososiem) i pomidorkami.

2) tortilla z pesto, mozzarellą i szpinakiem

Tortilla z dodatkami

Przygotuj “Tik Tok Tortillę” z pesto! Placek posmaruj pesto, nałóż dodatki, złóż i podgrzej na suchej patelni/w opiekaczu.

3) grzanki z pesto, parmezanem i pomidorem

grzanki z pesto, parmezanem i pomidorem

Ulubione pieczywo posmaruj pesto, posyp obficie parmezanem, połóż plastry pomidora i zapiecz w piekarniku lub na suchej patelni. Idealne na przekąskę dla gości!

4) sałatka z tortellini, mozzarellą i sosem pesto

sałatka z tortellini, z mozzarellą i sosem

Ugotuj tortellini. Pokrój ulubione warzywa (np. pomidorki, papryka, cebula). Mozzarellę pokrój w kostkę. Sałatę (rukola/roszponka/mix sałat) wymieszaj z tortellini, warzywami, mozzarellą i pesto. 

5) gotowe pesto z pieczonym łososiem i mozzarellą

pesto z pieczonym łososiem i mozzarellą

Oczyszczony filet z łososia dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Ułóż go na blaszce z papierem do pieczenia i posmaruj pesto. Pomidora pokrój w plastry i połóż je na pesto. Na wierzch zetrzyj mozzarellę i piecz ok. 20 minut.

6) gnocchi w pesto z parmezanem, szpinakiem i pomidorkami

gnocchi w pesto z parmezanem, szpinakiem i pomidorkami

Ugotuj gnocchi. Następnie wymieszaj je z pesto, startym parmezanem i pomidorkami.

7) risotto z zielonym pesto, groszkiem i krewetkami

risotto z dodatkami

Przygotuj risotto z groszkiem i krewetkami swoim ulubionym sposobem, a na koniec wymieszaj je z pesto.

8) pieczone ziemniaczki z jogurtem pesto

pieczonem ziemniaczki z jogurtem

Ziemniaki pokrój w łódeczki. Dopraw ulubionymi przyprawami. Upiecz do miękkości ok. 40-45 minut. Pesto wymieszaj z jogurtem naturalnym i jedz z ziemniaczkami.

TIP – masz gotowe pesto, którego już nie potrzebujesz – zamroź je!

Polecamy foremki do lodu albo silikonowe foremki na muffiny. Zamrożone pesto wystarczy wymieszać z ciepłym makaronem, aby się rozmroziło. W Diecie Lidlowej i Jadłospisie z Biedry również wykorzystujemy ten sposób. Po otwarciu część zużywamy, a część mrozimy na kolejny tydzień – my też nie lubimy wyrzucać jedzonka i pieniędzy.

Domowe a gotowe pesto?

  • Domowe pesto jest doskonałym rozwiązaniem, bo możemy dodać ulubioną bazę (np. zioła albo suszone pomidory) oraz wartościowe źródło tłuszczu, którego ilość można kontrolować i dostosowywać do własnych potrzeb. Jeśli masz czas i ochotę je robić – super!
  • Sklepowe opcje są wystarczająco dobre, a przy tym można z nimi stworzyć naprawdę szybki i smaczny posiłek. Przy wyborze kieruj się zawartością tzw. bazy, czyli ziół, pomidorów, papryki (w zależności od rodzaju) – dobrze, aby była na pierwszym miejscu. Ważna jest też ilość tłuszczu i jego źródło – najlepsza będzie oliwa z oliwek.

Do czego wykorzystujesz pesto? Podziel się swoimi pomysłami 🙂

gotowe pesto - do czego je wykorzystujesz w kuchni?

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Jędraszczyk. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach!