Gotowe pesto – do czego je wykorzystać? 8 pomysłów na dania z dodatkiem pesto

Gotowe pesto jest wygodnym rozwiązaniem do wielu potraw. Jednak często ląduje niezużyte w koszu, ponieważ szybko się psuje, a Ty nie wiesz co z nim przyrządzić. Skorzystaj z naszych propozycji posiłków z dodatkiem pesto.
1) makaron z pesto, ciecierzycą i pomidorkami
Łatwizna! Ugotuj makaron. Wymieszaj go z pesto, ciecierzycą (lub zastąp kurczakiem, tofu, fasolą, mozzarellą, łososiem) i pomidorkami.
2) tortilla z pesto, mozzarellą i szpinakiem
Przygotuj “Tik Tok Tortillę” z pesto! Placek posmaruj pesto, nałóż dodatki, złóż i podgrzej na suchej patelni/w opiekaczu.
3) grzanki z pesto, parmezanem i pomidorem
Ulubione pieczywo posmaruj pesto, posyp obficie parmezanem, połóż plastry pomidora i zapiecz w piekarniku lub na suchej patelni. Idealne na przekąskę dla gości!
4) sałatka z tortellini, mozzarellą i sosem pesto
Ugotuj tortellini. Pokrój ulubione warzywa (np. pomidorki, papryka, cebula). Mozzarellę pokrój w kostkę. Sałatę (rukola/roszponka/mix sałat) wymieszaj z tortellini, warzywami, mozzarellą i pesto.
5) gotowe pesto z pieczonym łososiem i mozzarellą
Oczyszczony filet z łososia dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Ułóż go na blaszce z papierem do pieczenia i posmaruj pesto. Pomidora pokrój w plastry i połóż je na pesto. Na wierzch zetrzyj mozzarellę i piecz ok. 20 minut.
6) gnocchi w pesto z parmezanem, szpinakiem i pomidorkami
Ugotuj gnocchi. Następnie wymieszaj je z pesto, startym parmezanem i pomidorkami.
7) risotto z zielonym pesto, groszkiem i krewetkami
Przygotuj risotto z groszkiem i krewetkami swoim ulubionym sposobem, a na koniec wymieszaj je z pesto.
8) pieczone ziemniaczki z jogurtem pesto
Ziemniaki pokrój w łódeczki. Dopraw ulubionymi przyprawami. Upiecz do miękkości ok. 40-45 minut. Pesto wymieszaj z jogurtem naturalnym i jedz z ziemniaczkami.
TIP – masz gotowe pesto, którego już nie potrzebujesz – zamroź je!
Polecamy foremki do lodu albo silikonowe foremki na muffiny. Zamrożone pesto wystarczy wymieszać z ciepłym makaronem, aby się rozmroziło. W Diecie Lidlowej i Jadłospisie z Biedry również wykorzystujemy ten sposób. Po otwarciu część zużywamy, a część mrozimy na kolejny tydzień – my też nie lubimy wyrzucać jedzonka i pieniędzy.
Do czego wykorzystujesz pesto? Podziel się swoimi pomysłami 🙂
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…