Dieta śródziemnomorska – czy ten sposób żywienia jest odpowiedni dla każdego?
Idealna dieta nie istnieje, to fakt! Ale jeśli zostałabym poproszona o wskazanie jakiegoś konkretnego modelu żywieniowego, który według mnie jest warty uwagi (i za którym również szaleją moje kubki smakowe), to z pewnością krzyknęłabym: „kuchnia śródziemnomorska – toż to Ty!”.
Czy moje zdanie jest odosobnione? Całkiem niedawno magazyn U.S. News & World Report, przedstawił raport, w którym ocenił aż 40 diet i wybrał najlepszą (na podstawie opinii zespołu ekspertów ds. diety, żywienia i zdrowia). I wiecie co? Za najzdrowszą dietę na świecie 2022 roku uznano dietę śródziemnomorską! Razem z dietą DASH wygrywają ranking co roku. Dlatego tym bardziej warto przyjrzeć się jej podstawowym założeniom już teraz!
Określenie „dieta śródziemnomorska” zostało wprowadzone do literatury medycznej dzięki doktorowi Ancelowi Keysowi, który był epidemiologiem zajmujący się tematem żywienia. Używając tego terminu nakreślił on zwyczaje żywieniowe typowe dla mieszkańców Grecji (głównie Krety) i południowych Włoch. Ku zdziwieniu naukowca, populacje te cechowało rzadkie występowanie choroby niedokrwiennej serca. Jak pewnie się domyślasz – dlatego temat ten postanowił nieco zgłębić.
Dieta śródziemnomorska jest nie tylko pyszna, aromatyczna i różnorodna, ale stanowi także bogactwo wartości odżywczych. I nie bez powodu uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie! Ten model żywieniowy polecany jest niemal każdemu – bez względu na szerokość geograficzną, płeć, czy wiek, dlaczego? Dieta śródziemnomorska ma udowodnione działanie profilaktyczne i lecznicze w wielu schorzeniach (cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym, otyłości, zespole metabolicznym, chorobach sercowo-naczyniowych), a także zalecana jest w ramach działań prewencyjnych w chorobach nowotworowych.
Niektórzy ludzie mogą mieć trudności z dostosowaniem się do diety śródziemnomorskiej, ponieważ wymaga ona dużej ilości przygotowywania posiłków i unikania produktów przetworzonych. Może to być szczególnie trudne dla osób, które są zwykle w ciągłym biegu i nie mają dużo czasu na gotowanie.
Dieta śródziemnomorska może również być trudna do zachowania na dłuższą metę dla osób, które lubią jedzenie mięsa i nie chcą ograniczać jego spożycia. Może to również stanowić problem dla osób, które nie lubią wielu produktów, które są ważnymi składnikami diety śródziemnomorskiej, takich jak oliwa z oliwek, orzechy i nasiona.
Jakie są możliwe efekty zdrowotne diety śródziemnomorskiej?
Mam dobrą wiadomość dla Ciebie! Nie musisz jechać do krajów basenu Morza Śródziemnego, aby jeść podobnie jak rodowici Włosi czy mieszkańcy Krety. Nie będę „udawać Greka” i powiem Ci jak to zrobić :).
„Mangiafoglia”, czyli po włosku „jeść liście” – dieta śródziemnomorska jest bogata w warzywa (w tym strączki) więc i na Twoim talerzu nie może ich zabraknąć. Przyrządzaj je z dodatkiem oliwy z oliwek*- niech będą obecne w każdym posiłku! A jeśli masz ochotę na deser – sięgnij po świeże owoce. Nie oszukujmy się – nie zastąpią Ci one smaku czekolady czy rurki z kremem, ale mogą stanowić zdrowszą alternatywę sklepowych łakoci.
* choć oliwa z oliwek to ważny składnik diety śródziemnomorskiej – jest to tłuszcz, który zawiera sporo kalorii, dlatego używaj jej często, ale z umiarem :).
Dieta śródziemnomorska nie dyskryminuje pieczywa 😉 Masz ochotę na kanapki czy bruschettę? Proszę bardzo! Pieczywo stanowi ważne źródło węglowodanów w diecie śródziemnomorskiej, dlatego nie rezygnuj z niego jeśli lubisz! Tak naprawdę wszelkie zboża są tu dozwolone – wybieraj jak najczęściej produkty pełnoziarniste, a białą ciabattę traktuj jako urozmaicenie :).
Tradycyjna dieta śródziemnomorska cechuje się niskim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych (które pochodzą z produktów mięsnych i odzwierzęcych), a wysokim spożyciem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Sięgaj więc po orzechy i nasiona, jedz ryby i owoce morza co najmniej 2 razy w tygodniu, a jako tłuszcz do smażenia wybieraj oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
Czytaj więcej: na jakim tłuszczu smażyć?
Lubisz jeść? To świetnie! A jeszcze lepiej jeśli podzielisz się tą radością z bliskimi. W gąszczu codziennych spraw i obowiązków bardzo często zapominamy o tym, że jedzenie to też przyjemność, okazja na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi czy odpoczynek. Zamiast przekąsić coś w przysłowiowym locie, czy zjeść przypadkowego hamburgera w fastfoodzie, może warto raz na jakiś czas pocelebrować ten moment?:) Jedzenie to nie tylko kalorie, czy składniki odżywcze, ale również źródło uciechy i rozkoszy, na które zasługujesz!
Jak pewnie już sama zauważyłaś, założenia diety śródziemnomorskiej w dużej części pokrywają się ze „zwykłymi” zaleceniami zdrowej diety (np. talerz zdrowego żywienia [5]). Spójrz na podsumowanie i piramidę niżej:
Tutaj od razu adnotacja, że żadne produkty nie są „zakazane”. Oczywiście, że idealnie byłoby wypełniać założenia diety śródziemnomorskiej w 100%, ale nie żyjemy w idealnym świecie, musi się znaleźć margines na zmienną zwaną życie 😉. Poniższa lista to tylko ściągawka, czego powinno być w diecie raczej mniej, jeśli chcemy uzyskać korzyści związane ze stosowaniem diety śródziemnomorskiej:
Dieta śródziemnomorska sama w sobie nie jest skrojona pod odchudzanie. O tym, czy tracimy tkankę tłuszczową czy nie, decyduje zawsze czy znajdujemy się w deficycie kalorycznym. Czy możliwe jest więc wygenerowanie deficytu na diecie śródziemnomorskiej? Oczywiście, że tak!
Dieta śródziemnomorska jako dieta bogata odżywczo, zasobna w białko (głównie strączki, ryby), błonnik (warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe), umożliwiająca – przez ilość warzyw i owoców – posiłki o dużej objętości, będzie sprzyjała sytości. A sytość jest naszym sprzymierzeńcem w odchudzaniu czy utrzymywaniu masy ciała. Dodatkowo dieta śródziemnomorska nie wymaga eliminacji szerokich grup produktów, więc jest w miarę łatwa w utrzymaniu na dłuższą metę. Dla większości osób to właśnie te sposoby żywienia, które umożliwiają długoterminową zmianę nawyków, będą najlepszą drogą do utraty masy ciała i utrzymania efektów redukcji.
Dieta śródziemnomorska jest bogata w zdrowsze kwasy tłuszczowe nienasycone, a przez niską zawartość tłustego mięsa czy nabiału – uboga w kwasy tłuszczowe nasycone, które są dla nas znacznie mniej zdrowe. Nasycone kwasy tłuszczowe mają negatywny wpływ na poziom „złego” cholesterolu i w konsekwencji, rozwój miażdżycy. Miażdżyca to zła wiadomość: tętnice zajęte przez blaszki miażdżycowe mogą doprowadzić do zamknięcia światła tętnicy, a w konsekwencji do zawału czy udaru.
Najczęstszą przyczyną zgonów w Europie są choroby układu krążenia [6]. Dieta śródziemnomorska ma potencjał do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu „złego” cholesterolu. Zmniejszamy więc ryzyko występowania tej grupy chorób, w tym choroby niedokrwiennej serca i udarów.
Również w zapobieganiu i kontrolowaniu cukrzycy dieta śródziemnomorska będzie dobrą opcją. Jako plan żywieniowy bazowany na żywności pochodzenia roślinnego takiej jak warzywa, owoce, orzechy, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe, oliwa z oliwek, a także chude mięso, ryby czy niskotłuszczowy nabiał, pozwala na bilansowanie zdrowych, odżywczych posiłków, bogatych m.in. w witaminy, antyoksydanty, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe. To z kolei sprzyja dobrej kontroli glikemii poposiłkowej. Niska zawartość cukrów dodanych również przyczyni się do mniejszych wahań poziomu cukru we krwi.
Dodatkowym plusem będzie ewentualna utrata masy ciała (jeśli jest konieczna), którą można w zdrowy sposób przeprowadzić na diecie śródziemnomorskiej. To też pozwala lepiej zapobiegać cukrzycy lub ją lepiej kontrolować.
Według badań, dieta śródziemnomorska jest powiązana zarówno z mniejszą śmiertelnością z powodu nowotworów [7], jak i ze zmniejszonym ryzykiem zapadnięcia na kilka różnych rodzajów nowotworów (m. in. raka jelita grubego, piersi, żołądka, prostaty). Ma to związek z wysoką zawartością produktów bogatych w substancje przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zapobiegają/przeciwdziałają one uszkodzeniom DNA oraz spowalniają rozwój (przynajmniej niektórych) nowotworów, wpływając negatywnie na proliferację (namnażanie) komórek [8].
Pewnie was nie zaskoczę, ale i w obszarze zdrowia mózgu mamy dowody na pozytywne działanie diety śródziemnomorskiej:
Masz ochotę zasmakować kuchni włoskiej? Jeśli tak, to podsyłam szybki przepis na BRUSCHETTY Z POMIDORAMI.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jeśli spodobał Ci się ten przepis i chcesz wypróbować więcej smaków kuchni włoskiej, to koniecznie zapisz się do naszego newslettera.
Otrzymasz wtedy pyszny, 3-dniowy jadłospis 1800 kcal całkowicie za darmo. Dieta śródziemnomorska na Twoim talerzu! Mam nadzieję, że Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne, a Ty przekonasz się, że warto polubić się z kuchnią śródziemnomorską 🙂
Tak naprawdę każdy z nas może stosować dietę śródziemnomorską (albo jej wybrane elementy) i czerpać z tego szereg korzyści zdrowotnych! Jeśli jednak nie wiesz od czego zacząć, a korzystanie z gotowej rozpiski stanowiłoby dla Ciebie duże ułatwienie, to nasze diety z marketów mogą Ci w tym bardzo pomóc. Jadłospisy te naszpikowane są produktami z pełnego ziarna, zawierają solidną dawką warzyw i owoców oraz nie brakuje w nich kluczowych składników odżywczych pochodzących z ryb, orzechów czy nasion. Brzmi znajomo,;)
Poniżej znajdziesz linki do rozpisek z posiłkami – sprawdź jakie dania proponujemy w dietach. Umieszczone są tam również opisy dostępnych wariantów. W szczególności polecam wariant „ograniczam mięso” i „pescowege” – jeśli zależy Ci na tym, aby jak najbardziej zbliżyć się do śródziemnomorskiego modelu żywienia ;).
A jeśli nie wiesz jak dobrać kaloryczność swojej diety, to pisz śmiało korzystając z naszego formularza kontaktowego wybierając „Dobór kaloryczności diety”
Z pewnością pomożemy 🙂
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…