Blog

powrót
Wróć
30.05.2024

Lidl High Protein: aktualna oferta, skład, makro, zdjęcia i opisy

Dietetyka
--
białko, dieta lidlowa, diety z marketów, dobiałczanie, high protein, lidl, pilos, produkty wysokobiałkowe
lidl high protein produkty

Wysokobiałkowe produkty High Protein z Lidla – kompletny przegląd produktów ze zdjęciami, składami, wartościami odżywczymi. Czy warto wybierać produkty wysokobiałkowe?

W ostatnich latach można zauważyć rosnącą popularność produktów spożywczych wzbogaconych o dodatkową ilość białka. Skąd taki trend i dlaczego markety typu Lidl czy Biedronka, zdecydowały się na wprowadzenie produktów ze zwiększoną ilością białka w składzie?

Wzrost zainteresowania zdrowym trybem życia oraz dietami bogatymi w białko sprawił, że konsumenci coraz częściej poszukują produktów, które wspomogą ich cele zdrowotne i sportowe. Białko jest składnikiem odżywczym, który odgrywa ważną rolę w budowie i regeneracji mięśni, wspomaga metabolizm oraz zwiększa uczucie sytości. To sprawia, że produkty wysokobiałkowe są szczególnie atrakcyjne dla osób aktywnych fizycznie, sportowców oraz odchudzających się. Białko w diecie redukcyjnej ułatwia najedzenie się (odczuwanie sytości) przy mniejszej ilości kalorii, a także sprawia, że sylwetka po zakończeniu odchudzania jest bardziej umięśniona a Podstawowa Przemiana Materii nieco wyższa.

Markety dostrzegły ten trend i zaczęły oferować różnorodne produkty wzbogacone o białko. I tak dla przykładu Lidl by odpowiedzieć na potrzeby konsumentów, wprowadził linię produktów High Protein. Jako dietetyczka uważam, że to korzyść dla nas, klientów. Produkty wysokobiałkowe są wygodne i dostępne w jednym z najtańszych marketów w Polsce. Wysokobiałkowe opcje z Lidla są droższe o około 20-30% niż standardowe, nie-wysokobiałkowe odpowiedniki, ale wciąż dużo tańsze niż produkty ze sklepów dla sportowców itp.. Głównym problemem związanym z produktami wysokobiałkowymi jest duża zawartość słodzików.

Czytaj więcej: Tanie zakupy wege w Lidlu

Co to jest High Protein z Lidla?

High Protein to linia produktów spożywczych dostępnych w supermarketach Lidl, które są wzbogacone o dodatkową ilość białka. Produkty te zostały stworzone z myślą o osobach aktywnych fizycznie, sportowcach oraz wszystkich, którzy chcą zadbać o odpowiednią ilość białka w swojej diecie. Głównie chodzi tu o nabiał, który na potrzeby Lidla produkuje Pilos, ale nie tylko, wśród produktów z charakterystycznym logo High Protein znajdziemy:

  • Sery i twarogi
  • Desery mleczne – puddingi, kaszki
  • Jogurty naturalne i smakowe
  • Napoje mleczne
  • Czekolady wysokobiałkowe

Chciałabym jasno zaznaczyć, że nie jest to wpis sponsorowany, nie jest to też efekt współpracy z Lidlem, po prostu sama kupuję akurat w tym sklepie i znam dobrze tę linię produktów. Używamy ich też w komponowaniu posiłków w naszych dietach z marketów. Żeby zachować neutralność, niebawem pojawi się też podobny wpis dotyczący konkurencyjnej serii produktów Go Active z Biedronki.

Zresztą, mam nadzieję, że przez ostatnie 11 lat blogowania pokazywałam, że moich opinii nie da się kupić, więc bez różnicy czy tekst zawiera lokowanie.

Dlaczego warto wybierać produkty wysokobiałkowe?

Od lat na blogu i w moich social mediach promuję dobiałczanie posiłków, czyli dodawanie większej ilości białka do codziennej diety, i teraz widać, że trend ten nabiera coraz większego rozpędu. Wybierając produkty wysokobiałkowe, można łatwiej zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten makroskładnik, co docenią osoby prowadzące aktywny tryb życia.

Białko pomaga w utrzymaniu i budowie masy mięśniowej, a to ma znaczenie nie tylko dla sportowców, ale także dla osób dbających o zdrową sylwetkę. Większy procentowy udział masy mięśniowej wpływa na realne wydatki energetyczne. Jeśli w trakcie odchudzania stracisz mniej mięśni (w czym pomaga dostarczanie odpowiednich ilości białka), Twoja Podstawowa Przemiana Materii będzie większa. To ułatwia utrzymanie zdrowej masy ciała po zakończeniu redukcji, bo większe wydatki energetyczne oznaczają możliwość spożywania nieco większych porcji bez konsekwencji w postaci efektu jojo. Białko również zapewnia dłuższe uczucie sytości, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i zmniejszeniu podjadania między posiłkami [1,2,3,4,5].

Każdy, kto sam próbował skomponować sobie dietę zapewne wie, że jednym z największych wyzwań w zbilansowanej diecie jest odpowiednia ilość białka. Wiele osób (a w szczególności wegetarianie i wegnanie) ma trudności z codziennym spożywaniem wystarczającej ilości białka, ponieważ wymaga to planowania i różnorodności posiłków. Produkty wysokobiałkowe, takie jak te z linii High Protein, ułatwiają to zadanie, oferując wygodne i smaczne rozwiązania. Jogurty, napoje czy desery wzbogacone białkiem to doskonały sposób na zwiększenie jego ilości w diecie bez konieczności przygotowywania skomplikowanych posiłków.

Warto sięgać po produkty z większą ilością białka – nie tylko dlatego, że pomagają uzupełnić dietę o ważny makroskładnik, ale także dlatego, że są po prostu smaczne, a dziś także łatwo dostępne. W ten sposób możemy zapewnić sobie odpowiednią ilość białka każdego dnia, co przyniesie korzyści dla zdrowia, energii i ogólnego samopoczucia.

Jak powstają produkty wysokobiałkowe?

Spotkałam się z opiniami, że produkty wysokobiałkowe to sama chemia, bo skąd niby tyle białka?! To oczywiście nieprawda – już wyjaśniam (jeśli Cię to nie interesuje przeskocz prosto do przeglądu produktów). Aby powstały produkty wysokobiałkowe, wystarczy nieco zmodyfikować proces produkcyjny:

Wybór mleka i filtracja

Wszystko zaczyna się od tego samego, zwykłego mleka. Mleko jest głównym składnikiem produktów wysokobiałkowych, powstają z niego różne produkty takie jak jogurty, serki, czy napoje mleczne.

Przeczytaj także: Czy mleko UHT jest zdrowe? Mleko pasteryzowane czy UHT – które wybrać?

Następnie mleko przechodzi przez specjalne filtry, które usuwają część wody i cukrów, zwiększając tym samym stężenie białka. Ten proces to ultrafiltracja. To trochę jak przygotowywanie aromatycznego sosu: podczas gotowania woda stopniowo odparowuje, co sprawia, że sos staje się bardziej gęsty i intensywny w smaku, tylko tutaj chodzi o zwiększenie stężenia białka.

Dodatek białek

Czasami do mleka dodaje się dodatkowe białka, takie jak koncentraty białek serwatkowych (WPC) lub izolaty białek serwatkowych (WPI) – możecie je kojarzyć z odżywek białkowych dla sportowców. Pomagają one zwiększyć ogólną zawartość białka w produkcie końcowym. Nie obniżają jakości produktu, nie jest to „niezdrowy” składnik.

Mieszanie i przygotowanie

Mleko i dodatkowe białka są dokładnie mieszane, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Tutaj proces ten różni się w zależności od produktu jaki ma być otrzymany:

  • Jogurty – Dodawane są specjalne bakterie jogurtowe, które przekształcają cukry mleka w kwas mlekowy, powodując zsiadanie i zagęszczanie jogurtu.
  • Serki wiejskie – Mleko jest podgrzewane, co powoduje koagulację białek i tworzenie się grudek, które są następnie oddzielane od płynu.
  • Napoje proteinowe – Białko jest mieszane z mlekiem lub wodą, aby uzyskać jednolitą konsystencję napoju.
  • Puddingi i desery – Mieszanka mleka i białek jest podgrzewana i schładzana, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Od tego momentu proces produkcji nie różni się już od tego stosowanego dla produktów o normalnej zawartości białka.

Formowanie i pakowanie

Produkty są formowane (np. w przypadku serków wiejskich – proces, w którym skrzepy białkowe, grudki są kształtowane i oddzielane od serwatki) i wlewane do odpowiednich opakowań, dzięki czemu dłużej mogą zachować świeżość.

Kontrola jakości

Każdy etap produkcji jest monitorowany, aby upewnić się, że produkt końcowy spełni wymagania jakościowe. Przeprowadzane są testy mikrobiologiczne, chemiczne i sensoryczne, aby zapewnić, że produkty są bezpieczne do spożycia i mają odpowiednią zawartość białka. Choć to akurat dotyczy wszystkich produktów nabiałowych, nie tylko tych wysokobiałkowych.

Widziałam jak to wygląda na własne oczy na linii produkcyjnej Zott, kiedy razem z firmą Raben pokazywaliśmy jak wygląda wyprodukowanie i dostarczenie jogurtów Jogobella na sklepowe półki za pomocą Fresh Logistics (Firma specjalizuje się w przewozie takich wrażliwych produktów). Szczególnie utkwiło mi w pamięci jak bardzo kontrolowana jest temperatura na każdym etapie – w przypadku jogurtów konieczne jest zapewnienie stałej temperatury od 0°C do +2°C (UltraFresh) w całym łańcuchu dostaw.

Więcej we wpisie: Jak prowadzić zdrowy styl życia, gdy dużo siedzisz, mało się ruszasz i nie masz czasu

Podsumowując, produkty wysokobiałkowe powstają dzięki specjalnym technikom przetwarzania mleka, które zwiększają zawartość białka bez znaczącej zmiany innych składników. Zwiększa się tylko koncentrację białek, bez zmiany ich struktury chemicznej. Dzięki temu są smaczne, zdrowe i idealne dla osób dbających o dietę bogatą w białko.

Produkty High Protein z Lidla – przegląd

Sery i twarogi wysokobiałkowe

High Protein Serek Wiejski Pilos

Serek wiejski z większą ilością białka to świetny wybór dla osób aktywnych i dbających o dietę. Zawiera 30g białka na porcję. Łukasz wciąga taki po każdym treningu na rowerze.

Ma kremową konsystencję i delikatny smak, który dobrze komponuje się z owocami, warzywami czy pieczywem. Świetne makro i naturalny skład bez niepotrzebnych dodatków sprawia, że jest zdrowy i smaczny.

Kupując zwracajcie uwagę na datę przydatności do spożycia bo to produkt, któremu nawet krótki czas poza lodówką może zaszkodzić.

Tabela wartości odżywczych
Wartość odżywczaNa 100 g
Wartość energetyczna96 kcal
Tłuszcz3.0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone2.0 g
Węglowodany2.3 g
w tym cukry2.3 g
Białko15.0 g
Sól0.7 g
Serek wiejski – tabela wartości odżywczych
Skład

Składniki: ziarna sera twarogowego, śmietanka pasteryzowana, sól.

Ile kosztuje serek wiejski High Protein w Lidlu?

3,65 zł (20.05.2024)

High Protein serek twarogowy Pilos

High Protein serek twarogowy Pilos to fajna opcja dla osób poszukujących zdrowych i smacznych produktów bogatych w białko – dostarcza 25g białka w opakowaniu. Serek jest dostępny w dwóch wersjach smakowych – malina i wanilia.

Smak malinowy

Serek o smaku malinowym ma kremową konsystencję i delikatny, owocowy smak. Nie jest to produkt, który polecę Wam w ciemno, bo słodzikowa słodycz jest specyficzna – warto kupić na próbę różne smaki i ocenić, które są dla Was okej. Jest niskokaloryczny – zawiera jedynie 70 kcal na 100g. Produkt zawiera substancje słodzące, takie jak acesulfam K i sukraloza, powszechnie uznawane za bezpieczne.

tabela wartości odżywczych – smak malinowy
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)295
Energia (kcal)70
Tłuszcz (g)0.5
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)0.4
Węglowodany (g)3.6
Cukry (g)3.2
Błonnik (g)0.0
Białko (g)12.5
Sól (g)0.14
High Protein Serek Malina
Skład – smak malinowy

Serek twarogowy o smaku malinowym. Zawiera substancje słodzące.

Składniki: 50% ser twarogowy, 40% produkt jogurtowy (mleko odtłuszczone, białka mleka, bakterie fermentacji kwasu mlekowego), 7% maliny, skrobia, koncentraty roślinne (z rzodkwi, z batatów, z jabłek), substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego; substancje słodzące: acesulfam K, sukraloza; naturalny aromat.

Smak waniliowy

Wersja waniliowa charakteryzuje się taką samą kremową konsystencją i łagodnym, waniliowym aromatem. Zawiera 67 kcal na 100g, 0,5g tłuszczu oraz 12,4g białka, co sprawia, że jest lekkim, a zarazem pożywnym wyborem. Tak jak w przypadku wersji malinowej, serek waniliowy również zawiera substancje słodzące acesulfam K i sukraloza, które są bezpieczne w umiarkowanych ilościach. Wg mnie oba smaki są dobrym źródłem białka, idealne do włączenia do codziennej diety.

Tabela wartości odżywczych – smak waniliowy
Wartość odżywczaNa 100 g
Wartość energetyczna67 kcal
Tłuszcz0.5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0.4 g
Węglowodany3.2 g
w tym cukry2.6 g
Białko12.4 g
Sól0.14 g
High Protein Serek Wanilia
Skład – smak waniliowy

Składniki: 50% ser twarogowy, 40% produkt jogurtowy (mleko odtłuszczone, białka mleka, bakterie fermentacji kwasu mlekowego (zawierają mleko), woda, skrobia, koncentrat z marchwi, substancja zagęszczająca: guma guar; substancje słodzące: acesulfam K, sukraloza; naturalny aromat waniliowy.

Ile kosztuje serek owocowy z Lidla?

3,19zł (20.05.2024)

Deser mleczny – pudding wysokobiałkowy High Protein Pilos

High Protein Pudding Pilos to przyjemny deser ze sporą ilością białka – w opakowaniu aż 20g. Produkt dostępny jest w dwóch smakach – waniliowym i czekoladowym. Warto wziąć pod uwagę osobiste preferencje smakowe przy wyborze smaku – słodziki zamiast cukru nie każdemu będą odpowiadać, ale z pewnością pudding High Protein Pilos to prosty sposób na podbicie ilości białka w diecie.

Czekolada

Deser o smaku czekoladowym ma bogaty, czekoladowy smak i kremową puddingową konsystencję. Waniliowy pudding w opakowaniu 200g ma 152 kcal, 3,0g tłuszczu, 10,4g węglowodanów (w tym 8,0g cukrów) oraz 20g białka. Produkt jest bez laktozy i zawiera substancje słodzące (acesulfam K, sukraloza), uznawane za bezpieczne.

Tabela wartości odżywczych – smak czekoladowy
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)321
Energia (kcal)76
Tłuszcz (g)1.5
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)1.0
Węglowodany (g)5.2
Cukry (g)4.0
Błonnik (g)0.0
Białko (g)10.0
Sól (g)0.12
Skład – smak czekoladowy

Deser o smaku czekoladowym. Zawiera substancje słodzące. Bez laktozy. Bardzo lubię ten czekoladowy, dodaję do niego posiekane prażone orzechy laskowe (też dostępne w Lidlu), efekt jest baaardzo satysfakcjonujący. Jogurtowa wersja czekolady z orzechami.

Składniki: mleko odtłuszczone, białka mleka, śmietanka, 2% kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające: karagen, sól sodowa karboksymetylocelulozy; naturalny aromat, substancje słodzące: acesulfam K, sukraloza; laktaza.

Wanilia

Waniliowy pudding ma taką samą, przyjemną konsystencję, ale jak dla mnie smakował zbyt chemicznie. Łukasz z kolei był zachwycony: „jak prawdziwy waniliowy budyń ale na zimno!”. Waniliowy pudding w opakowaniu 200g ma 150 kcal, 3,0g tłuszczu, 10,4g węglowodanów (w tym 8,0g cukrów) oraz 20g białka. Jest również bez laktozy i zawiera te same substancje słodzące.

Tabela wartości odżywczych – smak waniliowy
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)316
Energia (kcal)75
Tłuszcz (g)1.5
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)1.0
Węglowodany (g)5.2
Cukry (g)4.0
Błonnik (g)0.0
Białko (g)10.0
Sól (g)0.12
Tabela wartości odżywczych – smak waniliowy

Deser mleczny o smaku waniliowym. Zawiera substancje słodzące. Bez laktozy.

Składniki: mleko odtłuszczone, białka mleka, śmietanka, skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające: karagen, sól sodowa karboksymetylocelulozy; ekstrakt z krokosza barwierskiego, naturalny aromat waniliowy, naturalny aromat, substancje słodzące: acesulfam K, sukraloza; laktaza.

Cena

4,35 zł (20.05.2024)

Jogurt naturalny High Protein Pilos

Polecam przetestować wszystkim osobom, które nie lubię skyrów. Ten jogurt wysokobiałkowy jest łagodniejszy w smaku. Jogurt naturalny High Protein Pilos to świetny wybór dla osób, które chcą zwiększyć spożycie białka bez zbędnych kalorii. Każde opakowanie zawiera 11,3g białka na 100g, co daje imponujące 37,3g białka w całym kubeczku o pojemności 330g. Idealny na śniadanie, przekąskę po treningu lub jako dodatek do posiłków. Jest niskokaloryczny, zawiera tylko 79 kcal na 100g, a także minimalną ilość tłuszczu – zaledwie 0,3g.

Jogurt ma gładziutką konsystencję i łagodny, naturalny smak – jest wszechstronny w użyciu. Można go spożywać samodzielnie lub z dodatkiem owoców, musli czy orzechów. Skład jest prosty: mleko odtłuszczone, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych oraz laktaza (produkt bez laktozy).

Jogurt zawiera naturalnie występujące cukry i nie zawiera dodatkowych substancji słodzących, co jest jego dużym plusem.

Tabela wartości odżywczych
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)335
Energia (kcal)79
Tłuszcz (g)0.3
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)0.2
Węglowodany (g)6.6
Cukry (g)6.6
Błonnik (g)0.0
Białko (g)11.3
Sól (g)0.24
Skład

Składniki: mleko odtłuszczone, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych (zawierają mleko), laktaza.

Ile kosztuje jogurt naturalny High Protein w Lidlu?

3,99zł (20.05.2024)

Jogurty smakowe High Protein Pilos

Jogurty Pilos High protein: malina, truskawka, jagoda

Jogurty smakowe High Protein Pilos to świetny wybór na śniadanie lub przekąskę. Różnorodność smaków sprawia, że każdy wybierze opcję dla siebie, przez co można je łatwo włączyć do codziennej diety. Każdy jogurt zawiera substancje słodzące, takie jak erytrytol, sukraloza i acesulfam K. Ja zazwyczaj łączę je z orzechami i owocami.

High Protein Jogurt Jagoda

High Protein Jogurt Jagoda ma całkiem udany smak – na plus jagody i sok w składzie!. Na 100g zawiera 65 kcal, 0,3g tłuszczu, 6g węglowodanów (w tym 4g cukrów) oraz 10g białka. W kubeczku 200g znajduje się aż 20g białka. Produkt jest niskokaloryczny i może stanowić sycącą przekąskę.

Tabela wartości odżywczych
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)275
Energia (kcal)65
Tłuszcz (g)0.3
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)0.2
Węglowodany (g)6.0
Cukry (g)4.0
Błonnik (g)0.0
Białko (g)10.0
Sól (g)0.21
Skład

Jogurt z 12% wsadem jagodowym. Zawiera substancje słodzące.

Składniki: mleko odtłuszczone, białka mleka, 5% jagody czarne, 1,5% sok jagodowy z zagęszczonego soku jagodowego, skrobia, koncentrat z marchwi, substancje słodzące: erytrytol, sukraloza, acesulfam K; kultury bakterii jogurtowych (zawierają mleko), laktaza, naturalny aromat.

High Protein Jogurt Truskawka

High Protein Jogurt Truskawka charakteryzuje się wyrazistym smakiem truskawki. Na 100g zawiera 65 kcal, 0,3g tłuszczu, 6g węglowodanów (w tym 4g cukrów) oraz 10g białka. Podobnie jak wersja jagodowa, zawiera substancje słodzące. Kubeczek 200g dostarcza 20g białka.

Tabela wartości odżywczych
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)274
Energia (kcal)65
Tłuszcz (g)0.3
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)0.2
Węglowodany (g)6.0
Cukry (g)4.0
Błonnik (g)0.0
Białko (g)10.0
Sól (g)0.25
Skład

Jogurt z 12% wsadem truskawkowym. Zawiera substancje słodzące.

Składniki: mleko odtłuszczone, białka mleka, 5.2% truskawki, 1.3% sok truskawkowy z zagęszczonego soku truskawkowego, skrobia, koncentrat soku z buraków ćwikłowych, substancje słodzące: erytrytol, sukraloza; kultury bakterii jogurtowych (zawierają mleko), laktaza, naturalny aromat.

High Protein Jogurt Malina Granat

High Protein Jogurt Malina Granat oferuje interesujące połączenie smaku malin i granatu. Na 100g ma 65 kcal, 0,3g tłuszczu, 6g węglowodanów (w tym 4g cukrów) oraz 10g białka, a to znaczy, że w kubeczku 200g znajduje się 20g białka. Smak jest świeży i owocowy, przypasował mi najbardziej z nich wszystkich.

Tabela wartości odżywczych
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)275
Energia (kcal)65
Tłuszcz (g)0.3
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)0.2
Węglowodany (g)6.0
Cukry (g)4.0
Błonnik (g)0.0
Białko (g)10.0
Sól (g)0.22
Skłąd

Jogurt z 12% wsadem malinowym z sokiem z granatu. Zawiera substancje słodzące.

Składniki: mleko odtłuszczone, białka mleka, 5% maliny, 1,5% sok z granatu z zagęszczonego soku z granatu, skrobia, koncentrat z marchwi, substancje słodzące: erytrytol, sukraloza, acesulfam K; kultury bakterii jogurtowych (zawierają mleko), laktaza, naturalny aromat.

Cena

3,99 zł (20.05.2024)

Warto wspomnieć – Skyry

Warto tutaj wspomnieć o Skyrach z Lidla – nie należą do serii high protein, ale są to jogurty (typu islandzkiego) i zawierają dużo białka. Zachęcam do zapoznania się z wpisami:

Kaszki mleczne High Protein Pilos

kaszki lidl high protein opakowania

kaszka mleczna

High Protein Kaszka Mleczna Pilos mi nie podpasowała, ale w grupie moich klientek ma wiele fanek. Warto spróbować. Produkt ten dostarcza 16g w kubeczku i jest wartościowym dodatkiem do diety osób aktywnych fizycznie.

Kaszka zawiera substancje słodzące, takie jak sukraloza i acesulfam K.

Tabela wartości odżywczych
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)345
Energia (kcal)82
Tłuszcz (g)1.5
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)1.0
Węglowodany (g)8.9
Cukry (g)4.8
Błonnik (g)0.0
Białko (g)8.0
Sól (g)0.12
Skład

Kaszka manna (pszenna) na mleku o wysokiej zawartości białka. Zawiera substancje słodzące.

Składniki: produkt białkowy z mleka, mleko odtłuszczone, 5.3% semolina z pszenicy twardej, bita śmietanka, skrobia, substancja zagęszczająca: karagen; substancje słodzące: sukraloza, acesulfam K; naturalny aromat.

Kaszka z cynamonem High Protein Pilos

High Protein Kaszka Cynamon Pilos to smaczna i zdrowa opcja przekąskę albo element większego śniadania. Zawiera 7.1g białka na 100g, co czyni ją dobrą opcją dla osób dbających o dietę wysokobiałkową. Smak cynamonu jest wyraźny i dobrze komponuje się z kaszką manną, nadając jej ciepły, przyjemny aromat. Konsystencja kaszki jest gładka i aksamitna, a dodatek semoliny z pszenicy twardej sprawia, że jest sycąca.

Kaszka zawiera substancje słodzące, takie jak sukraloza i acesulfam K.

Tabela wartości odżywczych
MakroskładnikNa 100g
Energia317 kJ / 75 kcal
Tłuszcz1.3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0.9 g
Węglowodany8.6 g
w tym cukry4.3 g
Błonnik0 g
Białko7.1 g
Sól0.11 g

Skład

Kaszka manna (pszenna) na mleku o wysokiej zawartości białka, z cynamonem, zawiera produkt białkowy z mleka, mleko odtłuszczone, wodę, 4.7% semolina z pszenicy twardej, śmietankę, skrobię, cynamon, substancję zagęszczającą: karagen, substancje słodzące: sukraloza, acesulfam K oraz naturalny aromat cynamonu z innymi naturalnymi aromatami.

Kaszka o smaku kakaowym High Protein Pilos

High Protein Kaszka Kakao Pilos to idealna opcja dla miłośników czekoladowych smaków, którzy jednocześnie chcą zadbać o wysokie spożycie białka. Kaszka zawiera 7.5g białka na 100g, co jest solidnym wynikiem dla tego typu produktu. Smak kakao jest intensywny, a konsystencja gładka i przyjemna. Dzięki dodatku kakao o obniżonej zawartości tłuszczu oraz substancji słodzących, produkt jest niskokaloryczny i niskotłuszczowy.

MakroskładnikNa 100g
Energia335 kJ / 79 kcal
Tłuszcz1.7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone1.1 g
Węglowodany8.1 g
w tym cukry4.2 g
Błonnik0 g
Białko7.5 g
Sól0.17 g

Skład

Kaszka manna (pszenna) na mleku z kakao, z wysoką zawartością białka, zawiera produkt białkowy z mleka, mleko odtłuszczone, wodę, 4.7% semolina z pszenicy twardej, bitą śmietankę, 1.7% kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, skrobię, substancję zagęszczającą: karagen, substancje słodzące: sukraloza, acesulfam K, sól oraz naturalny aromat kakao z innymi naturalnymi aromatami.

Ile kosztuje kaszka high protein z Lidla

4,47 zł (30.05.2024)

Deser twarogowy High Protein Pilos – w tubce

desery twarogowe w tubce lidl high protein

Desery twarogowe High Protein Pilos w tubce to smaczna i wygodna opcja dla osób szukających wysokobiałkowych przekąsek. Dostępne w trzech smakach: czekolada, słony karmel i wanilia. Każdy deser charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską kalorycznością, a forma opakowania w tubce jest extra wygodna – idealna do spożycia w biegu.

Kiedyś Ekomilk, teraz Pilos, o produkcie pisaliśmy już szczegółowo we wpisie: Twarożek proteinowy w tubce – hit czy kit? Recenzja przekąski z Lidla

Smak waniliowy

Deser twarogowy o smaku waniliowym z linii High Protein Pilos to doskonały wybór dla osób szukających wysokobiałkowych produktów. W jednej porcji 125g znajdziemy aż 10g białka, co sprawia, że jest to świetna przekąska dla osób aktywnych fizycznie. Smak wanilii jest dobrze wyczuwalny i naturalny, choć produkt może wydawać się nieco słodszy ze względu na użycie ksylitolu i sukralozy jako substancji słodzących (komentuję to poniżej). Konsystencja deseru jest gładka i kremowa, co sprawia, że jest przyjemny do spożycia.

Tabela wartości odżywczych
MakroskładnikNa 100gNa porcję 125g
Energia404 kJ / 97 kcal506 kJ / 120 kcal
Tłuszcz3.9 g4.9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone2.4 g3.0 g
Węglowodany7.3 g9.1 g
w tym cukry5.6 g7.0 g
Błonnik0 g0 g
Białko8.0 g10.0 g
Sól0.10 g0.13 g
Skład

Deser z sera twarogowego o smaku waniliowym zawiera 55% ser twarogowy, śmietanę, mleko odtłuszczone, białko serwatkowe (z mleka), substancje słodzące: ksylitol, sukraloza, skrobię modyfikowaną, mleko w proszku odtłuszczone, 0.03% naturalny aromat waniliowy, naturalny aromat oraz 0.02% ekstrahowana mielona laska wanilii.

Smak czekoladowy

W opakowaniu 125g deser o smaku czekoladowym dostarcza 121 kcal i 10g białka. Produkt termizowany, zawierający substancje słodzące takie jak ksylitol i sukraloza. Jego głównym składnikiem jest ser twarogowy z dodatkiem kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, co nadaje mu intensywny, kakaowy smak. Według mnie jest znacznie bardziej kakaowy niż czekoladowy (to raczej minus).

Tabela wartości odżywczych
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)408
Energia (kcal)97
Tłuszcz (g)3.9
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)2.4
Węglowodany (g)7.3
Cukry (g)5.5
Błonnik (g)0.5
Białko (g)8.0
Sól (g)0.1
Skład

Deser z sera twarogowego z kakao o obniżonej zawartości tłuszczu. Produkt termizowany. Zawiera substancje słodzące. Wysoka zawartość białka.

Składniki: 55% ser twarogowy, śmietana, mleko odtłuszczone, białko serwatkowe (z mleka), substancje słodzące: ksylitol, sukraloza; skrobia modyfikowana, 1,6% kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko w proszku odtłuszczone, naturalny aromat. Certyfikowany przez Rainforest Alliance. Może zawierać orzechy.

Smak słony karmel

Deser o smaku słonego karmelu zawiera 125 i 10g białka. Podobnie jak wersja czekoladowa, jest termizowany i zawiera substancje słodzące (ksylitol, sukraloza). Smak słonego karmelu pochodzi z dodatku naturalnych aromatów i soli morskiej. Dość wytrawny. Tubka sprawia, że deser jest łatwy do zabrania i spożycia w dowolnym momencie.

Tabela wartości odżywczych
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)418
Energia (kcal)100
Tłuszcz (g)3.9
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)2.4
Węglowodany (g)8.1
Cukry (g)5.8
Błonnik (g)0.0
Białko (g)8.0
Sól (g)0.27
Skład

Deser z sera twarogowego o smaku solonego karmelu. Produkt termizowany. Zawiera cukier i substancje słodzące. Wysoka zawartość białka.

Składniki: 54,6% ser twarogowy, śmietana, mleko odtłuszczone, białko serwatkowe (z mleka), substancje słodzące: ksylitol, sukraloza; skrobia modyfikowana, mleko w proszku odtłuszczone, 0,8% cukier karmelizowany (cukier karmelizowany, maltodekstryna), naturalne aromaty, 0,17% sól morska. Może zawierać orzechy.

Ile kosztuje deser twarogowy w tubce High Protein w Lidlu?

3,29 zl (20.05.2024)

Twarogowy mix Pilos

Uwaga: tutaj się nabrałam. To nie seria High protein, ale warto jednak wspomnieć, że taki deser również występuje (11g białka to nie tak mało)i znalazłam go w 2 smakach: truskawka oraz pieczone jabłko z cynamonem.

Niestety smakowo się rozczarowałam. Może to opakowanie podobne do Danone Fantasia wprowadziło mnie w błąd, sugerując podobny smak, co okazało się niespełnioną fantazją.

Tabela wartości odżywczych – truskawka
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)271
Energia (kcal)64
Tłuszcz (g)0.2
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)0.1
Węglowodany (g)6.8
Cukry (g)3.3
Błonnik (g)0.0
Białko (g)8.7
Sól (g)0.07
Skład – truskawka

Deser na bazie sera twarogowego z wsadem truskawkowym. Zawiera substancje słodzące. Wysoka zawartość białka. Bez tłuszczu.

Składniki: 75% ser twarogowy, 25% wsad truskawkowy (50% truskawki – we wsadzie truskawkowym, woda, fruktooligosacharydy, koncentrat z czarnej marchwi, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, naturalny aromat, substancja zagęszczająca: pektyna; substancja słodząca: sukraloza).

Tabela wartości odżywczych – cynamonowy
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)271
Energia (kcal)64
Tłuszcz (g)0.2
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)0.1
Węglowodany (g)6.9
Cukry (g)4.3
Błonnik (g)0.0
Białko (g)8.6
Sól (g)0.07
Skład – cynamonowy

Deser na bazie sera twarogowego z wsadem z pieczonych jabłek o smaku cynamonu. Zawiera substancje słodzące. Wysoka zawartość białka. Bez tłuszczu.

Składniki: 75% ser twarogowy, 25% wsad z pieczonych jabłek o smaku cynamonu (48% jabłka pieczone – wsadzie z pieczonych jabłek o smaku cynamonu, woda, fruktooligosacharydy, rodzynki sułtańskie, cynamon, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, substancja zagęszczająca: pektyna; naturalny aromat, barwnik: karmel; substancja słodząca: sukraloza).

Napój mleczny High Protein Pilos

Napoje proteinowe Lidl High Protein to szybki i wygodny sposób na dostarczenie białka (35g w opakowaniu!). Mogą być spożywane jako przekąska lub dodatek do posiłku, świetnie sprawdzają się także po intensywnym treningu.

Wanilia z płatkami owsianymi i dodatkiem borówek to mój patent na szybkie, sycące śniadanie.

Kiedyś podobny produkt produkowała Milbona, teraz w ofercie jest Pilos: Sukraloza lepsza od aspartamu? Recenzja napoju proteinowego Milbona z Lidla

Tabela wartości odżywczych – wanilia
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)276
Energia (kcal)65
Tłuszcz (g)0.2
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)0.2
Węglowodany (g)5.2
Cukry (g)5.2
Błonnik (g)0.0
Białko (g)10.6
Sól (g)0.26
Skład – wanilia

Napój UHT na bazie białek mleka i mleka odtłuszczonego o smaku waniliowym. Zawiera substancje słodzące.

Składniki: 80% białka mleka, 19% mleko odtłuszczone, ekstrakt z wanilii Bourbon, substancja słodząca: sukraloza; barwnik: karoteny.

Tabela wartości odżywczych – wanilia
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)285
Energia (kcal)67
Tłuszcz (g)0.3
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)0.2
Węglowodany (g)5.3
Cukry (g)5.1
Błonnik (g)0.0
Białko (g)10.6
Sól (g)0.15
Skład – wanilia

Napój mleczny z mleka odtłuszczonego z białkami mleka, o smaku czekoladowym. UHT. Zawiera substancje słodzące. Wysoka zawartość białka.

Składniki: 81% mleko odtłuszczone, 17% białka mleka, 1.2% kakao o obniżonej zawartości tłuszczu; stabilizator: karagen; substancja słodząca: sukraloza; aromat.

Mleko odtłuszczone High Protein Pilos


Mleko odtłuszczone High Protein Pilos to świetna opcja dla osób chcących zwiększyć spożycie białka, jednocześnie ograniczając tłuszcz i kalorie.

Zawiera 10g białka na 100ml, tj. znacznie więcej w porównaniu do tradycyjnego mleka 3,2%. W jednej szklance (250 ml) mleko High Protein dostarcza aż 25 g białka, podczas gdy typowe mleko 3,2% tylko 8 g. Oprócz tego mleko High Protein Pilos zawiera tylko 1,25 g tłuszczu na szklankę, w porównaniu do 8 g tłuszczu w mleku 3,2%. Mimo specyficznego smaku, który może wymagać przyzwyczajenia, korzyści są warte rozważenia. Jest także bez laktozy dlatego jest dobrym wyborem dla osób z nietolerancją laktozy.

Tabela wartości odżywczych
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)227
Energia (kcal)54
Tłuszcz (g)0.5
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)0.2
Węglowodany (g)4.7
Cukry (g)4.7
Błonnik (g)0.0
Białko (g)10.0
Sól (g)0.10
Skład

Mleko spożywcze odtłuszczone, wzbogacone w białka mleka, bez laktozy, pasteryzowane w wysokiej temperaturze.

Składniki: mleko odtłuszczone, białka mleka.

Napój sojowy proteinowy High Protein Vemondo

Ten napój jest świetną alternatywą dla mleka, bogatą w białko i witaminy. Zawiera 5 g białka na 100 ml więc jest dobrym źródłem białka roślinnego, szczególnie dla wegan. Wzbogacony wapniem oraz witaminami B2, B12 i D.

Napój ma delikatny, lekko słodki smak dzięki zawartości cukru i aromatów. Dodatek cukru jest niewielki, nie skreślałabym tego produktu przez kilka gramów cukru. Świetnie sprawdza się jako zamiennik mleka w smoothie, czy płatkach śniadaniowych. Jako dodatek do kawy – kontrowersyjny, trzeba przetestować na własnych kubkach smakowych

Tabela wartości odżywczych
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)209
Energia (kcal)50
Tłuszcz (g)2.2
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)0.3
Węglowodany (g)2.5
Cukry (g)2.4
Błonnik (g)0.0
Białko (g)5.0
Sól (g)0.21
Skład

Napój sojowy z dodatkiem wapnia oraz witaminy B2 (ryboflawina), witaminy B12 i witaminy D. Produkt bezglutenowy. Odpowiedni dla wegan.

Składniki: woda, izolat białka sojowego, cukier, wapń (sole wapniowe kwasu ortofosforowego), aromaty, stabilizator: guma gellan; sól, witamina B2 (ryboflawina), witamina B12 (cyjanokobalamina) i witamina D (ergokalcyferol). Może zawierać orzechy.

Ile kosztuje napój sojowy w Lidlu?

6,99 zł (20.05.2024)

Czekolady proteinowe High Protein Fin Carre

Czekolady proteinowe High Protein Fin Carre to całkiem smaczna i wartościowa alternatywa dla tradycyjnej czekolady, oferująca wysoką zawartość białka przy jednoczesnym ograniczeniu cukrów. Nie jest aż tak wciągająca jak klasyczna czekolada, więc łatwiej poprzestać na kilku kostkach. Pozytywnie zaskoczył mnie też wybór słodziła – maltitol, to jeden z lepszych przemysłowych słodzików.

Niestety cena 12,99 zł złamała mi serce i ta wysokobiałkowa czekolada go nie sklei. Nie kupię ponownie.

Porównując do typowej mlecznej czekolady, czekolada High Protein Fin Carre wypada znacznie bardziej korzystnie pod kątem makroskładników. W jednej tabliczce (90 g) ma 455 kcal, 27 g białka, 28.8 g tłuszczu i 7.3 g cukru. Typowa czekolada mleczna w tej samej ilości zawiera około 477-504 kcal, 5.4-7.2 g białka, 27-31.5 g tłuszczu i 40.5-45 g cukru. To około 4-5 razy więcej białka i 5-6 razy mniej cukru.

High Protein biała Czekolada

Tabela wartości odżywczych
MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)2107
Energia (kcal)506
Tłuszcz (g)32.0
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)17.0
Węglowodany (g)28.0
Cukry (g)8.1
Błonnik (g)5.2
Białko (g)30.0
Sól (g)0.55
Skład

Biała czekolada z izolatami białka serwatkowego, pastą z orzechów laskowych, chrupkami z białka sojowego i białek mleka. Zawiera substancje słodzące.

Składniki: tłuszcz kakaowy, substancja słodząca: maltitol; mleko w proszku odtłuszczone, 11% izolat białka serwatkowego (z mleka), 8,4% pasta z orzechów laskowych, 8% chrupki z białka sojowego (izolat białka sojowego, skrobia z manioku [tapioka], sól), 7% chrupki z białek mleka (izolat białek mleka, mąka ryżowa, sól), substancja wypełniająca: polidekstroza; bezwodny tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyna (z soi); aromaty. Może zawierać orzechy nerkowca, migdały, nasiona sezamu, łubin, orzeszki ziemne, jaja i zboża zawierające gluten (pszenicę).

High Protein Mleczna Czekolada

MakroskładnikNa 100g
Energia (kJ)2105
Energia (kcal)506
Tłuszcz (g)32.0
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)19.0
Węglowodany (g)27.0
Cukry (g)7.9
Błonnik (g)6.3
Białko (g)30.0
Sól (g)0.54
Skład

Czekolada mleczna z izolatami białka serwatkowego, chrupkami z białek mleka, chrupkami z białka sojowego, 0,7% kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu. Zawiera substancje słodzące.

Składniki: tłuszcz kakaowy, substancja słodząca: maltitol; mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa, 10% izolat białka serwatkowego (z mleka), 10% chrupki z białek mleka (izolat białek mleka, mąka ryżowa, sól), 7,3% chrupki z białka sojowego (z kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu), substancja wypełniająca: polidekstroza; bezwodny tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyna (z soi); naturalny aromat waniliowy. Może zawierać orzechy nerkowca, migdały, nasiona sezamu, łubin, orzeszki ziemne, jaja i zboża zawierające gluten (pszenicę).

Ile kosztuje czekolada High Protein fin carre w Lidlu?

12,99 zł (20.05.2024)

Bez dodatku cukru, ale…

Produkty High Protein Pilos często oznaczone są jako „bez dodatku cukru”, ale zawierają substancje słodzące, takie jak sukraloza, acesulfam K, erytrytol i ksylitol. Te słodziki są używane, aby zmniejszyć zawartość cukru i kalorii, jednocześnie zachowując słodki smak.

Choć może to budzić obawy niektórych konsumentów, wielokrotnie pisałam na blogu, że te słodziki są bezpieczne. Ich bezpieczeństwo potwierdzają liczne metaanalizy [6,7,8,9,10] – najbardziej wartościowe badania, które łączą wyniki wielu innych badań w jedną, bardziej kompleksową analizę. Obejmują one dużą liczbę osób, co pozwala na uzyskanie bardziej wiarygodnych i jednoznacznych wyników. Ich bezpieczeństwo potwierdzają również Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Food and Drug Administration (FDA). Aspartam, acesulfam czy sukraloza nie są zero-jedynkowo szkodliwe, ale jeśli oparlibyśmy dietę o wysokobiałkowe produkty a do tego często pili napoje zero, to możemy spożywać takie ich ilości, które są już szkodliwe np. dla mikroflory jelitowej. Kobiety w ciąży i karmiące piersią również powinny je ograniczać. Słodziki przenikają do mleka kobiecego, a ich wpływ na zdrowie dziecka jest nieznany. Ja nie wykluczyłam ich całkowicie w okresie karmienia piersią, ale zdecydowanie częściej wybieram produkty naturalne, niedosładzane i łączę je z dużą ilością owoców.

To, co jest pewne, to że nadwaga będąca efektem spożywania nadmiaru kalorii, w tym z cukrów, jest zdecydowanie szkodliwa dla zdrowia [11,12,13,14,15]- jeśli patrzymy na ten aspekt populacyjnie. Jasna sprawa, że znajdziemy w społeczeństwie osoby z nadwagą i z dobrymi wynikami badań.

Jeśli ktoś jest gotowy na kolejny level dopieszczania zdrowego stylu życia, można postawić na wysokobiałkowe jogurty naturalne i dosłodzić je w domu w pełni bezpiecznym erytrytolem lub po prostu zjeść z owocami. Jednak jeśli osoba z nadwagą lub otyłością stoi przed wyborem zjedzenia:

a) pełnocukrowego zwykłego jogurtu,

b) mniej kalorycznego, wysokobiałkowego jogurtu ze słodzikami,

to biorąc pod uwagę całokształt zysków i strat, lepszym wyborem będzie B. Cukier zdecydowanie nie jest neutralnym produktem dla zdrowia i mikroflory. Jego „naturalność” nie ma tutaj znaczenia.

Korzyści z wyboru produktów Lidl High Protein

Zwiększona zawartość białka

Produkty Lidl High Protein dostarczają większej ilości białka, co jest korzystne dla osób aktywnych fizycznie oraz tych, którzy chcą zadbać o jego odpowiednią ilość.

Różnorodność smaków i produktów

Linia ta oferuje szeroki wybór produktów, dzięki czemu każdy może znaleźć coś dla siebie. Różnorodność smaków i produktów sprawia, że łatwiej jest urozmaicić codzienną dietę.

Wygoda i dostępność

Produkty Lidl High Protein są dostępne każdym Lidlu (a to znaczy w każdym większym mieście), co sprawia, że są wygodnym wyborem dla osób ceniących sobie szybkość i prostotę zakupów.

Szukasz więcej pomysłów na zdrowe dania z marketów? Rzuć okiem na wpisy: Najlepsze dania fit z Lidla oraz Najlepsze fit dania z Biedronki.

Chcesz gotowych rozwiązań? Koniecznie sprawdź nasze diety

A jeśli chcesz kupić taniej, zajrzyj do działu Outlet, gdzie 4-tygodniowe diety możesz kupić w cenie 2-tygodniowych.

Autopromocja: diety z marketów mojego autorstwa są dobrze zbilansowane, wszystko kupuje się w jednym sklepie, gotuje się tanio i szybko. Spełniają też założenia diety przeciwzapalnej.

Podsumowanie

Produkty Lidla z linii High Protein to doskonały wybór dla osób aktywnych, sportowców oraz wszystkich, którzy chcą zwiększyć spożycie białka w diecie. Szeroka gama produktów, różnorodność smaków i wygoda ich zakupu sprawiają, że warto zwrócić na nie uwagę podczas kolejnych zakupów w Lidlu.

Próbowaliście produktów z tej serii? Jak Wasze wrażenia? A może brakuje jakiegoś w zestawieniu? Dajcie znać a nadrobię zaległości!

Źródła

  1. Hansen, T.T., Astrup, A., & Sjödin, A. (2021). Are Dietary Proteins the Key to Successful Body Weight Management? A Systematic Review and Meta-Analysis of Studies Assessing Body Weight Outcomes after Interventions with Increased Dietary Protein. Nutrients, 13(9), 3193. https://doi.org/10.3390/nu13093193.
  2. Mantzouranis, E., Kakargia, E., Kakargias, F., Lazaros, G., & Tsioufis, K. (2023). The Impact of High Protein Diets on Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Nutrients, 15(6), 1372. https://doi.org/10.3390/nu15061372.
  3. Morton, R.W., Murphy, K.T., McKellar, S.R., Schoenfeld, B.J., Henselmans, M., Helms, E., Aragon, A.A., Devries, M.C., Banfield, L., Krieger, J.W., & Phillips, S.M. (2018). A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. British Journal of Sports Medicine, 52(6), 376-384. https://doi.org/10.1136/bjsports-2017-097608.
  4. Westerterp-Plantenga, M.S., Lejeune, M.P., Nijs, I., van Ooijen, M., & Kovacs, E.M. (2004). High protein intake sustains weight maintenance after body weight loss in humans. American Journal of Clinical Nutrition, 79(3), 379-384. https://doi.org/10.1093/ajcn/79.3.379.
  5. Paddon-Jones, D., Westman, E., Mattes, R.D., Wolfe, R.R., Astrup, A., & Westerterp-Plantenga, M. (2008). Protein, weight management, and satiety. American Journal of Clinical Nutrition, 87(5), 1558S-1561S. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.5.1558S.
  6. Toews I, Lohner S, Küllenberg de Gaudry D, Sommer H, Meerpohl JJ. (2019). Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies. BMJ, 364, k4718. DOI: 10.1136/bmj.k4718
  7. Rios-Leyvraz M, Montez J. (2022). Health effects of the use of non-sugar sweeteners: a systematic review and meta-analysis. World Health Organization. Available at: https://apps.who.int/iris/handle/10665/353064
  8. Laviada-Molina H, Molina-Segui F, Pérez-Gaxiola G, et al. (2020). Effects of nonnutritive sweeteners on body weight and BMI in diverse clinical contexts: Systematic review and meta-analysis. Obesity Reviews, 21(7), e13020. DOI: 10.1111/obr.13020
  9. Rogers PJ, Appleton KM. (2021). The effects of low-calorie sweeteners on energy intake and body weight: a systematic review and meta-analyses of sustained intervention studies. International Journal of Obesity, 45(3), 464-478. DOI: 10.1038/s41366-020-00704-2
  10. McGlynn ND, Khan TA, Wang L, et al. (2022). Association of Low- and No-Calorie Sweetened Beverages as a Replacement for Sugar-Sweetened Beverages With Body Weight and Cardiometabolic Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Network Open, 5(3), e222092. DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.2092
  11. Smith KB, Smith MS. (2016). Obesity statistics. Primary Care: Clinics in Office Practice, 43(1), 121-135. DOI: 10.1016/j.pop.2015.10.001
    • Przegląd statystyk związanych z otyłością, potwierdzający związki nadwagi z różnymi chorobami przewlekłymi.
  12. Hruby A, Hu FB. (2015). The Epidemiology of Obesity: A Big Picture. Pharmacoeconomics, 33(7), 673-689. DOI: 10.1007/s40273-014-0243-x
    • Metaanaliza badająca epidemiologię otyłości i jej wpływ na zdrowie publiczne.
  13. Afshin A, Forouzanfar MH, Reitsma MB, et al. (2017). Health Effects of Overweight and Obesity in 195 Countries over 25 Years. New England Journal of Medicine, 377, 13-27. DOI: 10.1056/NEJMoa1614362
    • Globalne badanie wpływu nadwagi i otyłości na zdrowie w różnych krajach na przestrzeni 25 lat.
  14. GBD 2015 Obesity Collaborators. (2017). Health Effects of Overweight and Obesity in 195 Countries. New England Journal of Medicine, 377, 13-27. DOI: 10.1056/NEJMoa1614362
    • Analiza globalnych trendów w zakresie BMI i ich wpływu na zdrowie publiczne.
  15. Di Angelantonio E, Bhupathiraju SN, Wormser D, et al. (2016). Body-mass index and all-cause mortality: individual-participant-data meta-analysis of 239 prospective studies in four continents. The Lancet, 388(10046), 776-786. DOI: 10.1016/S0140-6736(16)30175-1
    • Metaanaliza badająca związek między BMI a ogólną śmiertelnością, potwierdzająca szkodliwość nadwagi.

Autor wpisu

Monika Ciesielska

Dietetyczka, psychodietetyczka, promotorka "Pozytywnego odchudzania", autorka bestsellerów: książki "Bez liczenia i ważenia" oraz Diet z marketów.

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Fajny wpis, zastanawiałam się nad wartością tych produktow… Ale bardzo chętnie przeczytałabym Twoją opinię o UPF – ultra-processed foods!

  • Rewelacja wpis! Dodałabym tu jeszcze batoniki twarogowe z lodówki, coś a’la Amelki. Jak na razie widziałam jedynie smaki waniliowy i czekoladowy, nie smakują tak wybornie jak Amelki malinowe, ale czekam aż i to się pojawi.