Białko w posiłkach to coś, o co naprawdę warto zadbać. Dobiałczanie – czyli dodawanie źródeł białka do przygotowanej potrawy może nieść ze sobą wiele korzyści. Dlaczego?
skyr naturalny lub owocowy (polecamy te od Pilosa bez cukru!) 12 g białka/100 g
dobiałczony posiłek: owsianka z malinami, skyrem i czekoladą
mozzarella light 20 g/100 g
dobiałczony posiłek: grzanki z mozzarellą, oliwą i pomidorem
twaróg chudy 19 g/100 g
dobiałczony posiłek: kanapki z pastą z awokado i twarogu
serek wiejski wysokobiałkowy 14 g/100 g
dobiałczony posiłek: placuszki z serka wiejskiego z borówkami
parmezan/grana padano ok. 40 g/100 g
dobiałczony posiłek: makaron z pomidorami, oliwkami i parmezanem
łosoś świeży/wędzony na zimno lub na gorąco ok. 20 g/100 g
dobiałczony posiłek: sałatka z wędzonym łososiem
mięso z piersi kurczaka ok. 22 g/100 g
dobiałczony posiłek: gnocchi z kurczakiem w sosie pomidorowym
tofu naturalne/wędzone/marynowane 8 g/100 g
dobiałczony posiłek: tortilla z tofu i warzywami
makarony ze strączków ok. 24 g/100 g
dobiałczony posiłek: gotowa/domowa zupa krem z makaronem
Jeśli taka praktyka nie jest Ci znana i masz problem z odczuwaniem sytości po posiłkach, przyjrzyj się im pod kątem prawidłowego zbilansowania oraz obecności źródła białka. Obserwuj swój organizm, to bardzo ważne, a tak niedoceniane. Któż zna go lepiej, niż Ty sama!
Bilansując diety z marketów bierzemy pod uwagę odpowiednie komponowanie posiłków, starając się zadbać o odpowiednią objętość dań i optymalną ilość białka, aby nawet na diecie redukcyjnej było sycąco i smacznie. Posiadaczki Diety Lidlowej i Jadłospisu z Biedry z pewnością to przyznają!
Czy zauważasz u siebie różnicę w odczuwaniu sytości po dobiałczeniu posiłków? Daj znać, czy ma to u Ciebie znaczenie 😉
Temat mikrobioty w ostatnich latach stał się bardzo popularny i badań dotyczących jej wpływu na nasz organizm jest coraz więcej. To że wpływa na trawienie pokarmów jest dość oczywiste, ale…
Jestem prawie pewna, że podczas zakupów rzucił się już Wam w oczy wskaźnik Nutri-Score. To te charakterystyczne kolorowe literki na opakowaniach produktów. W supermarketach widać je coraz częściej, dlatego weźmiemy…
Gotujesz ryż w woreczku? Można to zrobić lepiej, czyli ugotować ryż bez woreczka i to na sypko! Gotowanie ryżu bez woreczka może wydawać się trudnym zadaniem, ale nic bardziej mylnego!…
Pewnie większość z Was już gdzieś słyszała o kreatynie. Mogę się założyć, że zwykle było to jednak w kontekście sportowców i/lub osób trenujących siłowo – a to nie jedyne jej…
Komentarze
Zaloguj się!