Blog

Wróć
18.04.2022

Jogurty typu islandzkiego – czy opłaca się je kupować? Recenzja skyru marki Pilos z Lidla

Dietetyka
dobiałczanie, jogurt, jogurty, lidl, pilos, porady, recenzja, skyr, skyry, słodziki, tipy
skyr waniliowy

Skyry, czyli jogurty typu islandzkiego, stały się bardzo popularne w ostatnich latach. W marketach można spotkać je zarówno w wersji naturalnej, jak i smakowej.

Na czym polega ich fenomen? Czy warto kupować te jogurty?

  • Powstają z odtłuszczonego krowiego mleka, więc zawierają znikomą ilość tłuszczu. Zazwyczaj są to wartości od 0-0,2 g/100 g w zależności od rodzaju i producenta.
  • Zaoszczędzone kilokalorie wynikające z niższej zawartości tłuszczu możesz przeznaczyć na orzechy lub siemię lniane, bogate w wartościowe kwasy tłuszczowe.  W zdrowszym odżywianiu nie chodzi o NIEJEDZENIE tłuszczu, a o JEDZENIE bardziej wartościowych źródeł tego makroskładnika.
  • Są dobre w dobiałczaniu – z małą porcją skyru dostarczysz sporą ilość białka (np. skyr waniliowy Pilos ma 13,2 g w jednym opakowaniu 150 g), co jest ważne w kontekście odczuwania sytości po posiłku. Dzięki temu świetnie sprawdzą się też u osób redukujących masę ciała.
  • Wersja jogurtu ze zdjęcia zawiera substancje słodzące zamiast cukru – nie musisz obawiać się aspartamu i acesulfamu K. Będzie to lepszy wybór niż jogurt ze zwykłym cukrem w składzie.
  • Słodziki te w przeciwieństwie do cukru będą korzystniejsze dla kontroli glikemii (to szczególnie ważne u osób z insulinoopornością).
  • Pod kątem sensorycznym: według nas są smaczne. Dla części osób, naturalna wersja skyru ma zbyt kwaśny posmak. Można go zniwelować dodatkiem erytrytolu do środka lub słodkich owoców. Jeśli chodzi o smakowe opcje, prym wiedzie z pewnością smak waniliowy, co widać po półkach w Lidlu, gdzie właśnie ta wersja ubywa jako pierwsza. W tym markecie, z marki Pilos znajdziecie też takie opcje jak: jagoda, malina i truskawka.
  • W ofercie Lidla marka Pilos oferuje również skyry pitne, z dodatkiem słodzików, bez dodatku cukru. To dobry wybór m.in. na szybką przekąskę w zabiegany dzień.

Słodziki – regulacje prawne

Nad kwestiami związanymi z dodawaniem słodzików do produktów czuwa Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Aspartam jest uznany za substancję bezpieczną, jeśli używa się go w dawkach nie przekraczających ADI (czyli 40 mg/kg masy ciała na dzień, co jest równoważne z wypitymi kilkunastoma puszkami coli zero dziennie).

Gdzie stosować jogurty-skyry?

W owsiankach, placuszkach, omletach, do owoców albo lodów w sezonie. Można z nich robić serniczki, kremy i wiele wiele innych. Dla przykładu – łapcie pyszny przepis na wysokobiałkowe naleśniki ze skyrem i owocami ;).

Werdykt: Na zdrówko!

Cena: 1,70 zł/150 g

Skąd?: Lidl

Makro dla opakowania 150 g: 81 kcal; B:13.2 g, T: 0.3 g, W: 6.15 g (w tym cukry: 4.95 g)

Źródło: Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2021. Diabet. Prakt. 2021;7(1):1-121.

Oceń wpis
Średnia ocena: 0

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

lub
  • Chochlik – na obrazku 580kcal w opakowaniu zamiast 81kcal 😉

    P.S. Dzięki bardzo za to co robisz, mam wszystkie Twoje diety i co prawda nie potrafię jeść z rozpiską ale dużo super przepisów zagościło na stałe na moim talerzu <3

    • Dzięki za czujność, poprawione 🙂 ! Super, że jesteś z nami! <3

Ta strona używa ciasteczek.
Dowiedź się więcej.
Ok!