Łatwa, sycąca zupa krem z pomidorów z soczewicą + tajny składnik!

Sycąca zupa – Łukasz stwierdził, że to oksymoron na poziomie pięknego brzydala. A ja stwierdziłam, że skoro Anja Rubik jest supermodelką, to ja mogę zrobić zupę, którą będzie dało się najeść. I tak powstała łatwa, sycąca zupa krem z pomidorów z soczewicą.
Moja sycąca zupa krem nie powstałaby, gdybym nie spróbowała zup krem z Biedronki. Co tu dużo mówić – smakują mi najbardziej ze wszystkich zdrowych zup dostępnych na rynku. Szybki rzut okiem na skład i sprawa jasna. Sycą na dłużej, niż konkurentki, gdyż oprócz warzyw zawierają soczewicę lub kaszę jaglaną. A przecież pozostają idealnie kremowe. Nie pozostało nic innego jak pokombinować i stworzyć tańszą, domową alternatywę.
Zupy krem z Biedronki („Zupy z naszej kuchni”) kosztują około 4 zł za 450 gramów. Porcja dostarcza 234kcal (B: 15,75g W: 29,7g T: 3,15g).
Składniki:
By zupa krem z pomidorów zyskała apetyczny, czerwony kolor, dodaj do niej małego buraka.
Z powyższych składników uzyskasz około 2,5 litra gotowej zupy (zależy od pożądanej gęstości). Na zdjęciach pokazuję zupę przed jakimkolwiek rozcieńczeniem, bezpośrednio po blendowaniu.
Podaję wartości dla porcji liczonej jako 1/6 całości przygotowanej z podanych składników z uwzględnieniem 1 pomidora suszonego na 1 porcję zupy (nie przeliczam na mililitry, gdyż kaloryczność w mililitrze będzie zależna od tego, jak bardzo rozcieńczymy zupę – możesz przyjąć przybliżoną objętość 450 ml)
Soczewica sprawia, że zupa zyskuje znaczny dodatek białka i błonnika, dzięki czemu dłużej będziemy odczuwać sytość. Zupa krem to dobry pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Wegańska zupa krem po ugotowaniu może stać w lodówce około 4-5 dni (w przypadku zup na wywarze mięsnym czas przydatności do spożycia jest krótszy). Żeby przedłużyć trwałość zupy lub przygotować się na dni awaryjne kiedy nie chce mi się pada z ust częściej, niż przekleństwa na polskiej budowie, wystarczy zawekować zupę.
Przeczytaj również: Sos spaghetti do słoików
Domowa pasteryzacja to łatwy, tani i bezpieczny sposób na przedłużenie trwałości zupy. Podczas gotowania zachodzą straty witamin, ale niewiele większe, niż podczas samego przyrządzania zupy, dlatego pasteryzować (wekować) zupę należy bezpośrednio po jej ugotowaniu (by ograniczyć proces schładzania i ogrzewania). Po wekowaniu zupa krem będzie przydatna do spożycia przez wiele tygodni, a nawet miesięcy (tak samo jak leczo warzywne, przecier pomidorowy czy dowolne sosy na bazie warzyw).
Kto z Was wypróbuje przepis? Zachęcam każdego, bo zupa smakowała zarówno mi, siostrze i mamie, jak i zdeklarowanym mięsożercom – Łukaszowi i tacie :).
Lunchbox do pracy to jedno z tych dorosłych wyzwań, które chciałoby się zlecić komuś innemu i nie pamiętać o tym przez kolejnych kilka lat. Męczy nas brak pomysłów, brak czasu,…
Kto nie kocha naleśników? Cienkie, delikatne, pełne smaku – klasyka, która nigdy się nie nudzi. Naleśniki z serem to idealna opcja zarówno na śniadanie, jak i na słodki obiad czy…
Fit muffinki – dlaczego je polecamy? Wypieki, w których trzeba wszystko wymieszać jedną łyżką są czasem najlepszym wyjściem kiedy chce się czegoś słodkiego, ale domowego albo gdy goście wpadają niedługo…
Zdrowy lunchbox do pracy lub na uczelnię to coś, co warto rozważyć, jeśli pracujesz poza domem i chcesz jeść zdrowiej na co dzień. Jedzenie na mieście jest pyszne, sama lubię…