Informacje podstawowe

Przyznaj się! Jak często jesz pieczywo :>? Codziennie?

No i super! O ile nie liczysz porcji pieczywa w bagietkach (co przy jeszcze ciepłej, chrupiącej skórce wydaje mi się zawsze jedyną słuszną miarą – na metry!), to nie widzę przeszkód.

Pieczywo nie tuczy – tuczy nadwyżka kaloryczna!

Chleb, bułki szczególnie pełnoziarniste to super baza zdrowego, sycącego posiłku.

Pasta z fasoli poleca się na smarowidło (można przechowywać w słoiku kilka dni, w lodówce)

Pasta z fasoli #biedawersja

  • 1 puszka fasoli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka wędzona
  • chilli
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • cebula w proszku
  1. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.

i wersja na bogato…

Orzechowa pasta z fasoli

  • 300 g fasoli (ugotowanej/konserwowej – czarnej lub czerwonej)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy (lub oleju lnianego)
  • sok z jednej limonki
  • pęczek kolendry
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona
  • papryka ostra
  • oregano
  1. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.