Suche nasiona roślin strączkowych – dziś bierzemy je na tapet!
Ciecierzyca, soczewica zielona, soczewica czerwona, fasola – czyli strrrrrączki, które w suchej, nieugotowanej wersji możecie znaleźć w marketach i każdym większym sklepie.
Umówmy się – strączki w słoikach lub puszkach to mega ułatwienie, które sama stosuję na co dzień i Was też do tego zachęcam. Jeśli dzięki temu częściej sięgasz po nasiona roślin strączkowych, to ja Ci powiem – dokup jeszcze jeden słoik tej ciecierzycy z Lidla.
A jeśli masz więcej czasu, zasobów, bardziej smakują Ci strączki gotowane w domu to super! Propsujemy też takie podejście. Dobrze mieć wybór, a ten już zależy od Ciebie.
Sprawdź także: Jak gotować strączki, żeby były smaczne?
W naszych Dietach z marketów również korzystamy ze strączków i “przemycamy” Wam je do posiłków, tylko w smacznej formie.
W wersji wege to obowiązkowa pozycja, aby dostarczyć optymalnej ilości białka, ale w wersji ograniczam mięso, pescowege czy nawet klasycznej też je znajdziecie. Jeśli kojarzycie strączkowe tylko z dietą wegańską, to nic z tych rzeczy! W tradycyjnym podejściu, też bardzo polecamy je włączyć do posiłków, bo zdrowotnie to się po prostu opłaca.
Czasem słyszę: „Ja to prawie nic nie jem, nie wiem skąd ta masa ciała”. No to spoiler: zwykle nie od wielkich grzeszków typu wiadro lodów na raz. Najczęściej te dodatkowe…
Endometrioza to podstępna choroba. Tradycyjnie postrzegana jako schorzenie ginekologiczne ograniczone do miednicy, dziś coraz częściej uznawana jest za chorobę ogólnoustrojową, która wywołuje zmiany metaboliczne w wątrobie i tkance tłuszczowej, prowadzi…
10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…
Zdrow(sz)y styl życia to dla mnie priorytet. Wiem, co mi służy, co powinnam jeść, a co najlepiej omijać szerokim łukiem. A jednak… nawet mnie czasem trudno odmówić Pringlesom albo frytkom…