Mikrobiota jelitowa – dlaczego to temat niezwykle ważny? Komórki bakterii jelitowych towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia. Kolonizacja przewodu pokarmowego rozpoczyna się zaraz po jego urodzeniu, a na ostateczny skład mikrobioty jelitowej mają wpływ przeróżne czynniki, zarówno pochodzenia endo- jak i egzogennego (z uwarunkowań wewnętrznych i zewnętrznych, ze świata).
Choć przez wiele lat drobnoustroje jelitowe były niedoceniane, a wręcz uznawane przez niektórych za mikroorganizmy szkodliwe dla zdrowia człowieka (wywołujące choroby), dziś nie mamy już wątpliwości, że odgrywają one kluczową rolę w naszym organizmie, determinując jego prawidłowe funkcjonowanie.
Za inspirację i wiedzę z zakresu mikrobiomu dziękujemy @dr_microbiome. Na polskiej scenie zdrowego życia nikt wcześniej nie popularyzował roli drobnoustrojów zamieszkujących nasze jelita na taką skalę. Dlatego dzięki za Twoją pracę!
Przewód pokarmowy człowieka zasiedlają różnego rodzaju żywe mikroorganizmy, w tym bakterie, grzyby, wirusy i archeony, tworząc niejednorodny i niezwykle skomplikowany ekosystem, który jest unikalny dla każdego człowieka!
Zbiór mikroorganizmów zamieszkujących jelita określa się mianem mikrobioty jelitowej, zaś termin mikrobiom jelitowy odnosi się do puli wszystkich genów, jakimi dysponują wspomniane wyżej drobnoustroje.
Mikrobiota jelitowa – zbiór mikroorganizmów zamieszkujących jelita
Mikrobiom jelitowy – zbiór genów mikroorganizmów zamieszkujących jelita
Mikrobiota jelitowa odgrywa niezwykle istotną rolę w naszym organizmie, wpływając na szereg procesów, które w nim zachodzącą, dlatego musimy o nią dbać:
Ciekawostka: w zależności od składu naszego mikrobioty, wchłaniamy i wydalamy różne ilości pokarmów. Różnice są na tyle duże, że niektóre osoby wraz z kupą tracą tylko 80 kcal, a inne… 500 kcal! To kolejny aspekt, którego nie uwzględniają kalkulatory do liczenia wydatków energetycznych, a który ma na nie duży, realny wpływ.
Ze względu na fakt, że mikrobiom jelitowy pełni szereg kluczowych funkcji w naszym organizmie, jego nieprawidłowy skład może stanowić realne zagrożenie dla zdrowia fizycznego jak i psychicznego oraz prowadzić do rozwoju różnych chorób.
Mikrobiota jelitowa pełni kluczową rolę nie tylko w procesach trawienia, wchłaniania, czy metabolizmie człowieka, ale również w kształtowaniu jego odporności. Układ immunologiczny jak i mikrobiom jelitowy są ze sobą ściśle i nierozerwalnie powiązane.
Układ odpornościowy – walczy z czynnikami infekcyjnymi, ale także komunikuje się z fizjologicznym ekosystemem jelita gdzie zlokalizowanych jest większośc komórek odpornościowych i największa biomasa bakteryjna! Komórki odpornościowe zlokalizowane są w różnych częściach jelita, przede wszystkim w jelicie cienkim i grubym, gdzie są one w stanie skutecznie chronić organizm przed patogenami.
Z pewnością mówienie, że kondycja jelit wpływa na odporność nie jest pustym frazesem. Mikroorganizmy biorą udział w konkretnych procesach układu odpornościowego. Coś z nimi nie tak? Nasza odpowiedź immunologiczna z pewnością nie będzie działać superwydajnie.
Drobnoustroje zamieszkujące nasz układ pokarmowy wydzielają szereg substancji aktywnie czynnych (np. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe -SCFA, czy witaminy,) które w sposób bezpośredni i znaczący wpływają na modulowanie odpowiedzi immunologicznej, poprzez regulację aktywacji komórek układu odpornościowego (makrofagów, immunoglobulin, leukocytów, limfocytów itp.) oraz stymulując produkcję cytokin.
Wydzielane metabolity mikrobioty jelitowej pomagają w utrzymaniu równowagi pomiędzy prozapalnymi a przeciwzapalnymi sygnałami, mając kolosalny wpływ na zdrowie swojego gospodarza. Drobnoustroje jelitowe chronią nasz organizm konkurując także o przestrzeń jak i dostępność składników odżywczych. Robią to między innymi poprzez wydzielanie różnych substancji (np. kwas mlekowy czy kwas octowy), które hamują rozwój chorobotwórczych mikroorganizmów. Drobnoustroje jelitowe pełnią funkcje ochronne, immunomodulujące oraz odżywiają nabłonek jelitowy wchodząc w skład bariery jelitowej. Wspomniane wyżej mechanizmy są skuteczne zarówno w zapobieganiu infekcji oraz stanowią pomocne narzędzie w utrzymaniu równowagi mikrobiologicznej w jelitach, co ma kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia jak i dobrego funkcjonowania całego organizmu.
Niebezpieczeństwo dla zdrowia – „uprzemysłowiony mikrobiom jelitowy”
Niestety, rozwój cywilizacji i postęp technologiczny oprócz wielu korzyści przyczynił się również do katastrofalnych zmian, zarówno tych zauważalnych gołym okiem (np. globalne ocieplenie) jak i tych w skali mikro, prowadząc między innymi do powstania niekorzystnego dla zdrowia „uprzemysłowionego” mikrobiomu jelitowego. Mają na to wpływ:
które wydają się być głównymi czynnikami, odpowiedzialnymi za niekorzystne zmiany zachodzące w naszym ekosystemie jelitowym.
Żeby nie było za prosto dbać o zdrowie, okazuje się, że żyjemy w środowisku skrajnie niesprzyjającym dbania o mikrobiom. Jeśli dodamy do tego własne kiepskie wybory, w całokształcie będą prowadzić do:
Obecnie uważa się, że dysbioza jelitowa stanowi poważny czynnik ryzyka pojawienia się nie tylko dolegliwości i chorób w obrębie układu pokarmowego, ale także może być powiązana z występowaniem wielu chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby autoimmunizacyjne i nowotworowe, alergie, choroby układu nerwowego, w tym zaburzenia lękowe i depresyjne. Zatem nie możemy dbać o swoją odporność i zdrowie równocześnie zaniedbując nasz układ pokarmowy i mikrobiom jelitowy.
Czynniki na które nie mamy wpływu | Czynniki na które mamy wpływ |
---|---|
Genetyka | Dieta |
Wiek | Nawodnienie |
Zanieczyszczenie środowiska (np. smog) | Rytm okołodobowy |
Przewlekły stres | Regeneracja |
Lekarstwa? | Aktywność fizyczna |
Stymulacja żywieniowa mikrobiomu uprzemysłowionego stanowi krytyczny element rekonstrukcji jego bioróżnorodności. Jakie jeszcze działania możemy wdrożyć, aby wpłynąć pozytywnie na skład i funkcjonowanie naszego ekosystemu jelitowego?
Twój mikrobiom może to bardzo polubić | Twój mikrobiom może tego nie polubić | |
---|---|---|
Dieta | Wysoka podaż błonnika (różnorodne źródła), wysokie spożycie warzyw, owoców, strączków, tłustych ryb morskich, orzechów, żywności fermentowanej, produktów pełnoziarnistych (np. dieta DASH, dieta śródziemnomorska, Diety z Marketu). | Niska podaż błonnika, monotonne jedzenie, niskie spożycie produktów roślinnych, wysokie spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych, alkohol, spożycie produktów ultra przetworzonych, spożycie węglowodanów prostych. Tak zwany zachodni model żywienia. |
Nawodnienie | Nawadnianie przez cały dzień (pamiętaj, że do bilansu płynów wlicza się nie tylko woda, ale też np. herbaty, mieszanki ziołowe itp.). Odpowiednie nawodnienie jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania odporności śluzówkowej. | Sięganie po płyny dopiero w momencie odczuwania pragnienia (stan permanentnego odwodnienia).Zbyt mała ilość płynów = brak efektywnej syntezy imunnoregulacyjnych metabolitów wydzielanych przez bakterie. |
Nawyki żywieniowe | Regularność posiłków (unikanie spożywania największych posiłków w II połowie dnia), niepodjadanie, wczesna godzina ostatniego posiłku (kolacji). | Nieustanne inicjowanie procesów trawiennych (i przez to immunologicznych) poprzez ciągłe sięganie po przekąski i słodzone napoje, bardzo późna godzina ostatniego posiłku (kolacja). |
Światło a rytm okołodobowy | Ograniczenie ekspozycji na światło niebieskie przed snem. Wystawianie się na działanie światła słonecznego po przebudzeniu (np. otworzenie okna, wyjście na spacer), korzystanie ze światła dziennego, częste wychodzenie na zewnątrz. | Przeglądanie telefonu, laptopa przed zaśnięciem. Korzystanie głównie z oświetlenia sztucznego, brak spacerów i nieobcowania z ze środowiskiem zewnętrznym (naturą). |
Regeneracja i sen | Zadbanie o odpowiednią higienę oraz ilość snu (w pokoju powinno być maksymalnie ciemno, dość chłodno, a także cicho). Warto wypracować sobie stałe godziny snu oraz jego długość (7-9 godzin). | Tak zwane „zarywanie nocek” i odsypianie ich w ciągu dnia, permanentne zmęczenie i brak wystarczającej ilości snu oraz odpoczynku. |
Aktywność fizyczna | Zadbanie o odpowiednią dawkę ruchu w ciągu dnia (regularna aktywność fizyczna ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, wpływając na strukturę i różnorodność mikrobioty jelitowej). | Intensywny wysiłek tuż przed zaśnięciem, brak aktywności fizycznej w ciągu dnia. |
Tak jak i ludzie, drobnoustroje jelitowe mają i lubią mieć swoją rutynę. W ciągu doby zmienia się ich kompozycja, ruchliwość, a także stężenie metabolitów, które wydzielają. Dlatego wszelkie zakłócenia rytmu okołodobowego mogą mieć negatywny wpływ na ich funkcjonowanie.
I na odwrót – nieprawidłowy skład i ilość drobnoustrojów w naszych jelitach mogą prowadzić do rozregulowania naszego rytmu okołodobowego. Aby więc podtrzymać, bądź przywrócić właściwe funkcje naszego układu pokarmowego (i zadbać o mikrobiotę jelitową oraz zdrowie), działania zmierzające ku stabilizacji i przywróceniu silnych rytmów okołodobowych wydają się być tu kluczowe.
Ale też wiemy jak jest – żyjemy szybko, czasu ciągle brakuje i nie zawsze mamy możliwość jeść z zegarkiem w ręku. Nie zniechęcaj się, jeśli póki co nie czujesz się gotowy/gotowa na regularne posiłki. Już samo urozmaicenie diety, wzbogacenie jej o owoce i warzywa to bardzo duży krok i z pewnością warto o to zadbać!
Przeczytaj wpis: Stres a jelita – jak mikrobiom reaguje na codzienny stres?
Zaburzenia równowagi mikrobioty (dysbioza) uważana jest w świetle najnowszych badań, za jeden z poważniejszych czynników aktywujących rozwój wielu chorób cywilizacyjnych. Zamiast więc traktować swoje drobnoustroje jelitowe jak niechcianego współlokatora – dbajmy o nie jak o dobrego przyjaciela, poprzez różnorodną i zbilansowaną dietę, aktywność fizyczną i codzienne nawyki, wspierające nasz naturalny rytm okołodobowy.
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…