Budzisz się rano, a Twoja pierwsza myśl to… kawy! Niektórzy ją kochają, inni nienawidzą. Jedno jest pewne – kawa jest całkiem spoko. Nie chodzi tu tylko o smak – po prostu kawa jest zdrowa.
Istnieje wiele mitów na jej temat. Czy wypłukuje magnez? A może podnosi ciśnienie? Czy kawa uzależnia? Odpowiadam na te pytania, poznaj fakty o kawie!
Chociaż kawa jest jednym z jej głównych źródeł, to zawiera też szereg innych cennych związków chemicznych. Przykładem są polifenole, zaliczane do substancji bioaktywnych, działających korzystnie na organizm. Z związku z nimi, picie kawy może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych
Związki zawarte w kawie, takie jak kofeina, kwas chlorogenowy i magnez, wpływają na metabolizm zarówno glukozy, jak i insuliny. W praktyce oznacza to, że sprzyjają obniżeniu glikemii i zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę.
Przy umiarkowanych ilościach kawy nie trzeba obawiać się deficytu tego składnika. Kawa sama w sobie jest źródłem magnezu, potasu i witaminy B3. Tym samym bilans zysków i strat może być dodatni.
Owszem, kawa może podwyższać ciśnienie tętnicze, ale tylko u osób, które nie piją jej regularnie. Natomiast u osób, które mają to w codziennym zwyczaju, efekt ten opisuje się jako niewielki. Co więcej, umiarkowane spożycie kawy (3-5 filiżanek/dzień) związane jest z mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia.
Kluczem jest umiar. Negatywne skutki spożywania kofeiny spowodowane są jej długotrwałym wysokim spożyciem (powyżej 400 mg/d). Mowa tu głównie o wzmożonej diurezie, możliwym wzroście ciśnienia krwi oraz uzależnieniu od tej substancji.
To lepiej pić kawę czy nie pić? Pewnie, że pić. O ile ją lubisz. Nie zmuszaj się do kawy, szczególnie jeśli nie czujesz się po niej zbyt dobrze (część osób jest nadwrażliwa na kofeinę).
Umiarkowane spożycie kawy może z powodzeniem być elementem wartościowej i zbilansowanej diety oraz dostarczać składników o działaniu prozdrowotnym.
Źródła:
Gotowe sosy w słoikach mogą być dużym ułatwieniem w codziennym gotowaniu. Opcji w marketach jest mnóstwo. Włoskie, azjatyckie, meksykańskie, polski smaki – do wyboru do koloru! Ale czy wszystkie z…
Zakupy spożywcze to nieodłączny element naszego codziennego życia. Każdy z nas ma swoje metody i nawyki, które pomagają w organizacji tego domowego obowiązku. Jednym z najczęściej stosowanych sposobów na ułatwienie…
Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb na świecie, cenioną zarówno za swoje walory smakowe, jak i korzyści zdrowotne. Można go łatwo znaleźć w większości sklepów, ale często spotykamy się z…
Wieczorne podjadanie, jak i takie w ciągu dnia, to często tylko tzw. wierzchołek góry lodowej i objaw głębszych problemów. W wielu sytuacjach samo jedzenie i zaburzona relacja z nim nie…
Proszę o informację jak to jest z kawą mlekiem? Zdrowa? Czy traktujemy ja jako np.drugie śniadanie?
Ogólnie mleko jako dodatek nie wpływa na korzyści zdrowotne kawy. Zwykłe krowie czy napoje roślinne będą okej. Gorzej jeśli mowa o kawach z bitą śmietaną albo syropami ze znanych sieciówek, wtedy już nie nazwałabym tego prozdrowotnym wyborem 😉 Kawy czarnej nie trzeba wliczać do bilansu kcal, natomiast jeśli jest sporo mleka do kawy, to polecam je wliczać 🙂
Proszę o informację jak to jest z kawą mlekiem?