Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uwielbiane za smak, wygodę spożycia, sporo możliwości zastosowania. Są często wybierane jako szybka przekąska na wynos, przed treningiem lub dodatek do śniadania. Wiele osób zastanawia się jednak, czy to naprawdę zdrowy wybór, zwłaszcza jeśli chodzi o kaloryczność i zawartość cukrów prostych. W tym wpisie przeanalizujemy, ile kalorii ma banan, jakie korzyści zdrowotne oferuje oraz czy może być spożywany przez osoby na redukcji albo zmagające się z insulinoopornością.
Banan to niezwykle popularny i łatwo dostępny owoc, a jednocześnie bardzo wartościowy pod względem odżywczym. Ile kalorii ma banan? Około 89 kcal na 100 g. Przeciętny owoc waży zazwyczaj od 120 do 150 g, co oznacza, że jedna sztuka dostarcza od 107 do 134 kcal.
Składnik | Na 100 g | Na 120 g (średni banan) |
---|---|---|
Kalorie | 89 kcal | 107 kcal |
Białko | 1,1 g | 1,3 g |
Tłuszcz | 0,3 g | 0,36 g |
Węglowodany | 22,8 g | 27,4 g |
– w tym cukry | 12,2 g | 14,6 g |
Błonnik | 2,6 g | 3,1 g |
Potas | 358 mg | 430 mg |
Witamina C | 8,7 mg | 10,4 mg |
Witamina B6 | 0,37 mg | 0,44 mg |
Magnez | 27 mg | 32 mg |
Skoro wiemy już ile kalorii ma banan, to sprawdźmy jak wygląda porównanie kaloryczności banana z innymi popularnymi owocami.
Owoc | Kaloryczność na 100 g | Kaloryczność na 1 porcję/ 1 sztukę (średnio) |
---|---|---|
Banan | 89 kcal | 107-134 kcal (120-150 g) |
Jabłko | 52 kcal | 72-95 kcal (150-180 g) |
Kiwi | 61 kcal | 42 kcal (70 g) |
Winogrona | 69 kcal | 48 kcal (1 garść, 70 g) |
Pomarańcza | 47 kcal | 62-86 kcal (130-180 g) |
Borówki | 57 kcal | 29 kcal (1 garść, 50 g) |
Truskawki | 32 kcal | 22 kcal (1 garść, 70 g) |
Maliny | 52 kcal | 36 kcal (1 garść, 70 g) |
Nektarynka | 44 kcal | 62 kcal (140 g) |
Śliwki | 46 kcal | 30 kcal (65 g) |
Arbuz | 30 kcal | 87 kcal (300 g, duży plaster) |
Melon | 34 kcal | 68 kcal (200 g, średni kawałek) |
Mango | 60 kcal | 100 kcal (połowa owocu, ok. 167 g) |
Ananas | 50 kcal | 40 kcal (1 plaster, 80 g) |
Przeczytaj także: Ile kalorii ma jabłko i czy warto włączyć je do swojej diety?
Banan, ze średnią kalorycznością wynoszącą około 110 kcal na sztukę, może budzić wątpliwości dotyczące jego wpływu na przyrost masy ciała. Jednak sama kaloryczność nie jest jedynym czynnikiem decydującym o tym, czy dany produkt przyczynia się do tycia. O tym czy tyjemy czy chudniemy decyduje bilans kaloryczny – dodatni albo ujemny. Samo dodanie banana do owsianki albo koktajlu nie wpłynie magicznie i drastycznie na różnicę w kilogramach na wadze. Nie daj sobie wmówić, że od bananów się tyje.
Nie będę przy tym Wam mydlić oczu, że to świetny zamiennik słodyczy. Sami dobrze wiecie, że mimo swojego słodkiego smaku, to nie jest słodycz i nie będzie to alternatywa 1:1 (no chyba, że w chlebku bananowym ;)). Ale pamiętając w codziennej diecie o owocach możemy dać sobie mnóstwo satysfakcji z wartościowego jedzenia. A satysfakcjonujące żywienie na co dzień, bez zbędnych restrykcji, to już duży wkład w dobre relacje z jedzeniem i możliwy wpływ na zmniejszenie podjadania „głupot”.
A więc, dodawanie banana do posiłków na co dzień nie wpłynie negatywnie na proces odchudzania. Nawet na redukcji owoce, w tym banany, to korzystny i pożądany składnik w posiłkach. W naszych Dietach z marketów banany są mile widzianym produktem i dodajemy je do jadłospisów w różnych, smacznych formach.
Banany to nie tylko źródło szybkiej dawki energii, ale również owoc bogaty w wiele cennych składników odżywczych. Jednym z kluczowych elementów jest potas. Jeden średni banan zawiera ok. 430 mg tego składnika. Potas wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, a także ma wpływ na regulację ciśnienia krwi. Banany mają niską zawartość sodu, a wysoką ilość potasu, dlatego świetnie sprawdzą się u osób z nadciśnieniem tętniczym.
Banany dostarczają również witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz witaminy B6, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i syntezy neuroprzekaźników. Oprócz witamin, owoc ten jest bogaty w błonnik rozpuszczalny, który wspomaga trawienie i perystaltykę jelit.
Zielone banany, czyli banany mniej dojrzałe, zawierają wysoką ilość skrobi opornej. Jest to część skrobi, której nie trawią ludzkie enzymy trawienne i nie ulega ona wchłanianiu w jelicie cienkim, ale jest fermentowana przez bakterie w okrężnicy (jelito grube) [1]. Badania pokazują, że spożywanie skrobi opornej może wykazywać pozytywny potencjał w poprawie kontroli glikemii oraz w korzystnym wpływie na mikrobiotę jelitową [2], [3], [4].
Banany to bardzo popularna przekąska, dla dorosłych, dla dzieci, do pracy, do szkoły, przed albo po treningu. Są łatwo dostępne, można je kupić w każdym, nawet najmniejszym osiedlowym sklepie, dlatego stanowią świetną i wygodną opcję na wynos. Banany są źródłem węglowodanów prostych, co sprawia, że to doskonała przekąska przed treningiem lub jako szybkie uzupełnienie energii w ciągu dnia. I tak, można zaliczyć je do zdrowych, czyli odżywczych i wartościowych przekąsek w ciągu dnia.
Przy temacie bananów warto wspomnieć o osobach z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takimi jak cukrzyca czy insulinooporność. Banany, zwłaszcza dojrzałe, zawierają sporo naturalnych cukrów prostych, które mogą prowadzić do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Im bardziej dojrzały banan, tym większa zawartość cukrów prostych. Dzięki temu dojrzałe banany mają wyższy indeks glikemiczny (IG), wynoszący około 60, co oznacza, że ich spożycie może powodować gwałtowniejszy skok poziomu cukru. Z kolei zielone banany charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, wynoszącym nawet około 31, co czyni je lepszym wyborem dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością [5].
Warto również zwrócić uwagę na ładunek glikemiczny (ŁG) jednego średniego banana, który wynosi około 11-12. ŁG to praktyczny parametr lepiej określający realne zmiany glikemii po produkcie/posiłku, ponieważ przy obliczaniu ładunku glikemicznego bierzemy pod uwagę realne, zjadane porcje. Z tego wynika, że ŁG banana jest średni, a właśnie takich produktów oraz posiłków z niskim lub średnim ładunkiem glikemicznym, powinno być więcej w żywieniu osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Osoby z cukrzycą lub insulinoopornością oczywiście mogą spożywać banany – to nie jest zakazany produkt (jak można poczytać na wielu grupach „fejsbukowych”). Warto jednak wybrać optymalną dla swojego zapotrzebowania porcję i jeśli jest taka możliwość, dobrze połączyć banana ze źródłami białka i tłuszczu. Taka opcja to lepszy wybór na przekąskę, która zapewni większą sytość i korzystniejszą odpowiedź glikemiczną. Przykładowo może to być po prostu skyr i mała porcja orzechów albo masła orzechowego.
Wiemy już, że ile kalorii ma banan oraz że to jedna z najwygodniejszych i najszybszych przekąsek, którą łatwo zabrać ze sobą i zjeść w każdej chwili, bez brudzenia rąk. A w jakich potrawach można je jeszcze wykorzystać?
Jak widać, jest sporo możliwości!
Banany to owoce, które stanowią wartościową przekąskę, bogatą w potas, błonnik i witaminy. To doskonały wybór przed treningiem, jako uzupełnienie energii w ciągu dnia, a także dodatek do codziennych posiłków. Można wykorzystać je na mnóstwo sposobów w wielu zdrowych przepisach. Nawet osoby z insulinoopornością czy cukrzycą mogą spożywać banany, jeśli wybierają optymalne dla siebie porcje i dobrze, jeśli łączą je z produktami bogatymi w białko i tłuszcze. Patrząc na to ile kalorii ma banan, sprawdzą się również na redukcji, oczywiście przy zachowaniu odpowiedniego deficytu kalorycznego.
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…