Czy można jeść gotowce w insulinooporności? Recenzja gotowych kopytek z Biedronki

Gotowce a insulinooporność – czy trzeba z nich całkowicie zrezygnować? Gotowe dania ułatwiają życie, a coraz szersza oferta takich produktów w marketach pozwala wybierać nie tylko pod kątem dostępnych rodzajów/smaków, ale również pod względem lepszej jakości. Mogą być one elementem zdrowszej, wartościowej diety, szczególnie w okresach, kiedy czas, chęci lub zasoby ograniczają stanie w kuchni i gotowanie wszystkiego od podstaw. No tak to już jest!
Myślę, że wiele osób po diagnozie zadało sobie to pytanie. Przecież “to sam syf”, dodatek cukru w wielu przypadkach i wysoki indeks glikemiczny. Więc co robić?
Poprawa zdrowia i wyników w IO jest zależna od wielu czynników prowadzonego stylu życia, a wybór jednego produktu jest często przeceniany i zbyt krytycznie oceniany. Liczy się całokształt stosowanej diety i lepsze wybory żywieniowe na co dzień – to wszystko realnie wpływa na poprawę naszego samopoczucia i zdrowia. Jak zatem jeść ze smakiem, bez zbędnych restrykcji i wyrzeczeń mając IO? O tym wszystkim przeczytasz w najnowszym ebooku DrLifestyle- „niezbędnik insulinoopornej”, który pojawi się w sprzedaży pod koniec wakacji. Aby nie przegapić jego premiery zapisz się już teraz na listę oczekujących :).
A teraz sprawdź recenzję jednego z gotowców prosto z Biedronki oraz nasze propozycje jak można go wkomponować w posiłku, przyjaznym dla osób z insulinoopornością.
Werdykt: Dodatek węglowodanowy do posiłku niekoniecznie pierwszego wyboru dla osób z insulinoopornością. Lepiej bazować na niskoprzetworzonych kaszach, razowych makaronach i pieczywie. Jednak sprawdzi się jako urozmaicenie diety lub dodatek do potraw “na szybko”, ale przy odpowiednim wkomponowaniu w resztę dania kierując się zasadami bilansowania posiłków w IO.
Przeczytaj więcej wpisów na temat insulinooporności:
Skąd?: Biedronka
Cena: 4,99 zł/500 g
Makro (na 100 g):
Składniki (na jedną porcję):
Sos pomidorowy:
Makro (na jedną porcję):
Składniki (na jedną porcję):
Makro (na jedną porcję):
Znasz te gotowe kopytka? Co do nich dodajesz w posiłku?
Na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności jedzenia. Smak to coś więcej niż tylko kalorie – to też satysfakcja z posiłku, uczucie sytości i mniejsze ryzyko podjadania. Dlatego warto zaprzyjaźnić…
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…