Czy można jeść gotowce w insulinooporności? Recenzja gotowych kopytek z Biedronki

Gotowce a insulinooporność – czy trzeba z nich całkowicie zrezygnować? Gotowe dania ułatwiają życie, a coraz szersza oferta takich produktów w marketach pozwala wybierać nie tylko pod kątem dostępnych rodzajów/smaków, ale również pod względem lepszej jakości. Mogą być one elementem zdrowszej, wartościowej diety, szczególnie w okresach, kiedy czas, chęci lub zasoby ograniczają stanie w kuchni i gotowanie wszystkiego od podstaw. No tak to już jest!
Myślę, że wiele osób po diagnozie zadało sobie to pytanie. Przecież “to sam syf”, dodatek cukru w wielu przypadkach i wysoki indeks glikemiczny. Więc co robić?
Poprawa zdrowia i wyników w IO jest zależna od wielu czynników prowadzonego stylu życia, a wybór jednego produktu jest często przeceniany i zbyt krytycznie oceniany. Liczy się całokształt stosowanej diety i lepsze wybory żywieniowe na co dzień – to wszystko realnie wpływa na poprawę naszego samopoczucia i zdrowia. Jak zatem jeść ze smakiem, bez zbędnych restrykcji i wyrzeczeń mając IO? O tym wszystkim przeczytasz w najnowszym ebooku DrLifestyle- „niezbędnik insulinoopornej”, który pojawi się w sprzedaży pod koniec wakacji. Aby nie przegapić jego premiery zapisz się już teraz na listę oczekujących :).
A teraz sprawdź recenzję jednego z gotowców prosto z Biedronki oraz nasze propozycje jak można go wkomponować w posiłku, przyjaznym dla osób z insulinoopornością.
Werdykt: Dodatek węglowodanowy do posiłku niekoniecznie pierwszego wyboru dla osób z insulinoopornością. Lepiej bazować na niskoprzetworzonych kaszach, razowych makaronach i pieczywie. Jednak sprawdzi się jako urozmaicenie diety lub dodatek do potraw “na szybko”, ale przy odpowiednim wkomponowaniu w resztę dania kierując się zasadami bilansowania posiłków w IO.
Przeczytaj więcej wpisów na temat insulinooporności:
Skąd?: Biedronka
Cena: 4,99 zł/500 g
Makro (na 100 g):
Składniki (na jedną porcję):
Sos pomidorowy:
Makro (na jedną porcję):
Składniki (na jedną porcję):
Makro (na jedną porcję):
Znasz te gotowe kopytka? Co do nich dodajesz w posiłku?
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…