Płatki drożdżowe – HIT czy KIT? Zansz ten produkt? :). Sprawdź z czego powstają płatki, jakie mają właściwości i gdzie je można zastosować!
Płatki drożdżowe powstają z drożdży nieaktywnych (głównie Saccharomyces cerevisiae), które poddaje się wysokiej temperaturze, a następnie wysusza i nadaje odpowiednią formę. W konsystencji przypominają bułkę tartą.
Płatki drożdżowe to produkt, którego używa się raczej jako dodatek do dań niż bazę (choć w sosach przydają się większe ilości), więc spożywana jednorazowa porcja nie jest bardzo istotnym źródłem makro i mikroskładników. Jednak to kolejny krok do smaczniejszej, zdrowszej, bardziej urozmaiconej diety!
Płatki drożdżowe są niestety mało popularne w Polsce, choć nie można odmówić im wielu właściwości odżwyczych (jak i walorów smakowych). W zależności od producenta płatków mogą występować drobne różnice w składzie:
Spokojna głowa, u nas w ekipie obowiązuje totalne serowe love, więc nie zamierzamy Cię przekonywać, żeby rzucić ser i od teraz jeść tylko płatki. Płatki drożdżowe nadają serowo-orzechowego posmaku potrawom, dlatego osoby na diecie roślinnej tęskniące za parmezanem powinny koniecznie wypróbować ten produkt! Ponadto 2 łyżki płatków drożdżowych (10 g) to mniej niż 40 kcal i ok. 4-5g białka – zatem dużo smaku, mało kalorii, mniej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych niż w wspomnianym serze :).
Najlepiej online, to najbardziej ekonomiczna opcja, np. Targroch, Krukam, Kuchnie Świata.
Poza tym znajdziesz je w sklepach ze zdrową żywnością, a niekiedy i w markecie (np. carrefour) czy drogerii typu Rossman. Niestety nie są dostępne w Lidlu ani Biedronce, ale śmiało możecie dodawać je na własną rękę do Diet z marketów.
Więc dla nas to… HIT! Ciekawe urozmaicenie w diecie.
Daj znać, czy korzystasz z płatków drożdżowych. Gdzie je dodajesz?
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…