Blog

Wróć
16.05.2022

6 pomysłów na szybkie i proste pasty kanapkowe

Dietetyka
pasta z rybą, pasty kanapkowe, pasty na kanapki, przepisy, szybki przepis, warzywne pasty
pomysły na pasty kanapkowe

Jak urozmaicić kanapki? Przygotuj różnorodne pasty!

Pasty kanapkowe – dlaczego warto je jeść:

  • Można je zrobić ze strączków – w rezultacie otrzymasz więcej białka oraz urozmaicenie diety w pakiecie
  • Dodatek nasion, pestek, orzechów zwiększy wartość odżywczą i z pewnością “dosmaczni” pastę
  • Stosując różnorodne przyprawy i świeże zioła możesz je dowolnie modyfikować
  • Zawierają mniej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych oraz więcej witamin i składników mineralnych, dlatego to dobra alternatywa dla masła na kanapkach
  • Nie tylko do kanapek – z pewnością sprawdzą się także do tortilli na wynos, jako farsz do naleśników czy przekąska ze słupkami z warzyw

Spróbuj naszych 6 propozycji! Do większości z nich nie potrzebujesz nawet blendera – są przede wszystkim proste i szybkie do przygotowania oraz bardzo smaczne. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej!

Pasty kanapkowe - cieciorkowa

#1 Wiosenna pasta cieciorkowa

  • ciecierzyca konserwowa – ½ słoika (200 g)
  • majonez light – 1 łyżka (25 g)
  • szczypiorek – 1-2 łyżki
  • rzodkiewka – 3 sztuki
  • woda – 2-3 łyżki
  • szczypta soli, pieprzu ziołowego i granulowanego czosnku

Ciecierzycę przepłucz pod wodą. Następnie rozgnieć ją z majonezem, wodą i przyprawami. Pod koniec wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem oraz z rzodkiewką startą na grubych oczkach tarki lub pokrojoną w drobną kostkę.

pasty kanapkowe - meksykańska z fasoli

#2 Meksykańska pasta z fasoli

  • fasola czerwona – ½ puszki (120 g)
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka (10 g)
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • woda – 2-3 łyżki
  • kumin – ⅓ łyżeczki
  • mielona słodka papryka – ½ łyżeczki
  • szczypta soli, pieprzu i mielonej ostrej papryki
  • świeża kolendra/natka pietruszki

Fasolę przepłucz pod wodą. Następnie rozgnieć ją z koncentratem pomidorowym, wodą, sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec wymieszaj z posiekaną kolendrą lub pietruszką.

sezamowa pasta fasolowa

#3 Sezamowa pasta fasolowa

  • fasola biała – ½ puszki (120 g)
  • pasta sezamowa tahini – 1 łyżeczka (10 g)
  • musztarda – 1 łyżeczka (10 g)
  • czosnek – 1 ząbek (lub ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego)
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • miód – ½ łyżeczki (5 g)
  • szczypta soli i pieprzu
  • woda – 1-2 łyżki
  • natka pietruszki

Fasolę przepłucz pod wodą. Następne czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgnieć fasolę i czosnek z resztą składników. Na koniec wszystko wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.

Pasta kanapkowa z tofu i suszonych pomidorów

#4 Pasta z tofu i suszonych pomidorów

  • tofu naturalne – 90 g (½ kostki)
  • suszone pomidory – 3 sztuki (30 g)
  • czosnek – 1 ząbek
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • woda – 2-3 łyżki
  • zioła toskańskie – ½ łyżeczki
  • szczypta pieprzu
  • natka pietruszki

Tofu odciśnij dobrze z zalewy. Następnie zblenduj je dokładnie z resztą składników oprócz natki pietruszki. Na koniec posiekaj pietruszkę posiekaj i wymieszaj z pastą.

Twarożek z pesto na kanapkę

#5 Twarożek z pesto

  • twaróg chudy – 100 g 
  • skyr naturalny – 50 g
  • pesto czerwone – 1 łyżeczka (10 g)
  • nasiona sezamu – 1 łyżeczka
  • bazylia świeża – kilka listków
  • szczypta pieprzu

Sezam podpraż przez chwilę na patelni. Następnie twaróg rozgnieć z jogurtem, pesto i pieprzem. Na koniec wymieszaj z posiekaną bazylią i prażonym sezamem.

Kremowa pasta łoosiowa z koperkiem na kanapkę

#6 Kremowa pasta łososiowa z koperkiem

  • łosoś wędzony na gorąco – 50 g
  • serek kremowy naturalny np. Philadelphia light lub Arla Apetina – 1 łyżka (30g)
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • ogórek zielony – 30 g
  • koperek – 1 łyżka
  • szczypta pieprzu

Ogórka pokrój w drobną kostkę, szczypiorek drobno posiekaj lub potnij nożyczkami. Następnie rozgnieć łososia z resztą składników.

A co z pastami z marketów?

Sklepowe pasty kanapkowe z pewnością też mogą być dobrą opcją – warto szukać takich, gdzie na pierwszym miejscu są strączki/warzywa, a nie tłuszcz, . 

Robisz domowe pasty kanapkowe, czy częściej wybierasz sklepowe propozycje?

Oceń wpis
Średnia ocena: 5

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

lub
  • Nie robię sam past. Od kilku lat kupuje pasty Wawrzyniec, są naprawdę smaczne. Używam ich na kanapki zamiast masła/margaryny.

  • Dziękuję za przepisy – życie będzie łatwiejsze i smaczniejsze!

Ta strona używa ciasteczek.
Dowiedź się więcej.
Ok!