Sycąca zupa – Łukasz stwierdził, że to oksymoron na poziomie pięknego brzydala. A ja stwierdziłam, że skoro Anja Rubik jest supermodelką, to ja mogę zrobić zupę, którą będzie dało się najeść. I tak powstała łatwa, sycąca zupa krem z pomidorów z soczewicą.
Moja sycąca zupa krem nie powstałaby, gdybym nie spróbowała zup krem z Biedronki. Co tu dużo mówić – smakują mi najbardziej ze wszystkich zdrowych zup dostępnych na rynku. Szybki rzut okiem na skład i sprawa jasna. Sycą na dłużej, niż konkurentki, gdyż oprócz warzyw zawierają soczewicę lub kaszę jaglaną. A przecież pozostają idealnie kremowe. Nie pozostało nic innego jak pokombinować i stworzyć tańszą, domową alternatywę.
Zupy krem z Biedronki (“Zupy z naszej kuchni”) kosztują około 4 zł za 450 gramów. Porcja dostarcza 234kcal (B: 15,75g W: 29,7g T: 3,15g).
Składniki:
By zupa krem z pomidorów zyskała apetyczny, czerwony kolor, dodaj do niej małego buraka.
Z powyższych składników uzyskasz około 2,5 litra gotowej zupy (zależy od pożądanej gęstości). Na zdjęciach pokazuję zupę przed jakimkolwiek rozcieńczeniem, bezpośrednio po blendowaniu.
Podaję wartości dla porcji liczonej jako 1/6 całości przygotowanej z podanych składników z uwzględnieniem 1 pomidora suszonego na 1 porcję zupy (nie przeliczam na mililitry, gdyż kaloryczność w mililitrze będzie zależna od tego, jak bardzo rozcieńczymy zupę – możesz przyjąć przybliżoną objętość 450 ml)
Soczewica sprawia, że zupa zyskuje znaczny dodatek białka i błonnika, dzięki czemu dłużej będziemy odczuwać sytość. Zupa krem to dobry pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Wegańska zupa krem po ugotowaniu może stać w lodówce około 4-5 dni (w przypadku zup na wywarze mięsnym czas przydatności do spożycia jest krótszy). Żeby przedłużyć trwałość zupy lub przygotować się na dni awaryjne kiedy nie chce mi się pada z ust częściej, niż przekleństwa na polskiej budowie, wystarczy zawekować zupę.
Przeczytaj również: Sos spaghetti do słoików
Domowa pasteryzacja to łatwy, tani i bezpieczny sposób na przedłużenie trwałości zupy. Podczas gotowania zachodzą straty witamin, ale niewiele większe, niż podczas samego przyrządzania zupy, dlatego pasteryzować (wekować) zupę należy bezpośrednio po jej ugotowaniu (by ograniczyć proces schładzania i ogrzewania). Po wekowaniu zupa krem będzie przydatna do spożycia przez wiele tygodni, a nawet miesięcy (tak samo jak leczo warzywne, przecier pomidorowy czy dowolne sosy na bazie warzyw).
Kto z Was wypróbuje przepis? Zachęcam każdego, bo zupa smakowała zarówno mi, siostrze i mamie, jak i zdeklarowanym mięsożercom – Łukaszowi i tacie :).
10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…
Zdrow(sz)y styl życia to dla mnie priorytet. Wiem, co mi służy, co powinnam jeść, a co najlepiej omijać szerokim łukiem. A jednak… nawet mnie czasem trudno odmówić Pringlesom albo frytkom…
Na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności jedzenia. Smak to coś więcej niż tylko kalorie – to też satysfakcja z posiłku, uczucie sytości i mniejsze ryzyko podjadania. Dlatego warto zaprzyjaźnić…
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…