Przyznaj się! Jak często jesz pieczywo :>? Codziennie?
No i super! O ile nie liczysz porcji pieczywa w bagietkach (co przy jeszcze ciepłej, chrupiącej skórce wydaje mi się zawsze jedyną słuszną miarą – na metry!), to nie widzę przeszkód.
Pieczywo nie tuczy – tuczy nadwyżka kaloryczna!
Chleb, bułki szczególnie pełnoziarniste to super baza zdrowego, sycącego posiłku.
Pasta z fasoli poleca się na smarowidło (można przechowywać w słoiku kilka dni, w lodówce)



Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
i wersja na bogato…



Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.











„Słodziki szkodzą” – to argument obowiązkowy w każdej dyskusji o słodzeniu. Zwykle poparty magicznym zaklęciem: „na PubMedzie są badania!”. I faktycznie są – zarówno wartościowe metaanalizy na dziesiątkach tysięcy osób,…











Czasem słyszę: „Ja to prawie nic nie jem, nie wiem skąd ta masa ciała”. No to spoiler: zwykle nie od wielkich grzeszków typu wiadro lodów na raz. Najczęściej te dodatkowe…











Endometrioza to podstępna choroba. Tradycyjnie postrzegana jako schorzenie ginekologiczne ograniczone do miednicy, dziś coraz częściej uznawana jest za chorobę ogólnoustrojową, która wywołuje zmiany metaboliczne w wątrobie i tkance tłuszczowej, prowadzi…











10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…