Przepis na zupę po meksykańsku – rozgrzewający, bogatobiałkowy, idealny na zimowy dzień
Zupa meksykańska z kurczakiem – rozgrzewajaca, sycąca, ze sporą ilością białka w porcji, idealna na chłodne dni, dlatego musicie jej spróbować póki zima trwa! 🙂


Możecie zjeść solo, albo z kawałkami tortilli podgrzanymi na suchej patelni, jeśli chcecie sprawić, aby danie było bardziej treściwe.
P.S. Nie zrażajcie się dodatkiem kakao – ono w ciekawy sposób podkręca smak zupy, serio! Dlatego próbujcie i dajcie znać w komentarzach czy Wam posmakowało :).
Zupa meksykańska ile ma kalorii (makro 1 z 4 porcji zupy):
Jecie więcej zup jesienią, zimą? U mnie są zdecydowanie częściej – jestem zmarzluchem, dlatego potrzebuję takiego rozgrzania od środeczka 😀
A jeśli lubicie zupy, ale uważacie, że to mało pożywne dania, to koniecznie sprawdźcie co do nich dodać, aby syciły na dłużej.











„Słodziki szkodzą” – to argument obowiązkowy w każdej dyskusji o słodzeniu. Zwykle poparty magicznym zaklęciem: „na PubMedzie są badania!”. I faktycznie są – zarówno wartościowe metaanalizy na dziesiątkach tysięcy osób,…











Czasem słyszę: „Ja to prawie nic nie jem, nie wiem skąd ta masa ciała”. No to spoiler: zwykle nie od wielkich grzeszków typu wiadro lodów na raz. Najczęściej te dodatkowe…











Endometrioza to podstępna choroba. Tradycyjnie postrzegana jako schorzenie ginekologiczne ograniczone do miednicy, dziś coraz częściej uznawana jest za chorobę ogólnoustrojową, która wywołuje zmiany metaboliczne w wątrobie i tkance tłuszczowej, prowadzi…











10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…