Blog

ikonka powrotu
Wróć
20.03.2023

Przepis na makaron z ciecierzycą w pomidorach – prosty, pyszny i aromatyczny

ciecierzyca , dieta wegetariańska , makaron , Pomysłnaobiad , porady , przepis , tipy , wege , wegetariańskie
makaron pomidorowy z ciecierzycą

Informacje podstawowe

Przepis na makaron z kremową pomidorową ciecierzycą . Obiecujemy, że będzie szybko, smacznie i sycąco, czyli tak jak lubimy najbardziej! W głównej roli ciecierzyca, zatopiona w kremowym, pomidorowym sosie, z dużą ilością przypraw. Dobrze smakuje też następnego dnia, a także sprawdzi się do lunchboxa (posiłek więc możecie zabrać ze sobą do pracy czy szkoły). Spróbujcie tego przepisu, z pewnością nie pożałujecie! 😉

Makaron z kremową pomidorową ciecierzycą

Składniki (na dwie porcje) na makaron z ciecierzycą w pomidorach

  • makaron (dowolny kształt) – 120 g (możesz również wymienić go na kaszę lub ryż)
  • ciecierzyca gotowana/ze słoika – 200 g
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka (15 g)
  • passata pomidorowa – 200 g
  • woda – 100 ml
  • mleczko kokosowe – 50 g
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, po ½ łyżeczki kuminu i kurkumy, po szczypcie cynamonu, pieprzu, ostrej papryki, soli i słodzidła
  • sezam – 1 łyżeczka (5 g)
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
  • natka pietruszki
  • opcjonalne dodatki: parmezan/płatki drożdżowe

Przepis na makaron z ciecierzycą w pomidorach:

  1. Cebulę posiekaj, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Następnie odsącz ciecierzycę z zalewy i przepłucz pod wodą.
  2. Wstaw makaron do gotowania.
  3. Na patelni, na oliwie podsmaż cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie (możesz podlać odrobiną wody) i smaż krótko razem, żeby zaromatyzować przyprawy.
  4. Dodaj na patelnię czerwoną paprykę i wlej passatę pomidorową oraz wodę. Gotuj razem ok. 5 minut. Następnie dodaj ciecierzycę i mleczko kokosowe. Podgrzewaj, aż papryka zmięknie, a sos się zagęści.
  5. Sos zjedz z makaronem. Pod koniec posyp danie sezamem, natką pietruszki i opcjonalnie parmezanem/płatkami drożdżowymi.

Makro makaronu z ciecierzycą (na jedną porcję):

  • kalorie: 534 kcal
  • białko: 19,2 g
  • tłuszcz: 14,3 g
  • węglowodany: 77 g

Zapisz przepis na później i koniecznie daj znać jak smakował, jeśli spróbujesz.

TIP! Z reszty passaty i mleczka kokosowego możesz zrobić zupę pomidorową z soczewicą. Nadmiar mleczka nadaje się również do mrożenia, podobnie jak dość szybko psujący się koncentrat pomidorowy 🙂