Typ dania: kolacja, obiad
Kuchnia: węgierska
Dieta: wegańska
Porcje: 6
Czas przygotowania: 60 min
3 lata temu w 6 osób wybraliśmy się do Portugalii naszą czerwoną strzałą marki Volkswagen Touran. Spaliśmy pod namiotami na plaży, poznaliśmy mnóstwo super ludzi, odkryliśmy bukiet smaków lokalnego, kartonowego wina z najniższej półki, zrobiliśmy 8000 kilometrów i 30 słoików leczo.
No dobra, leczo robił akurat mój tato. I dziś zdradzę Wam przepis na perfekcyjne wege leczo – bez mięsa, za to z pełnią sezonowych warzyw.
Sezonowe warzywa to gwarancja najpełniejszego smaku i często też niższej ceny. Co ważne, lokalne, polskie, dobrej jakości warzywa można znaleźć nie tylko na małych targach, ale też w większych marketach. Sprzedawcy mają obowiązek oznaczania kraju pochodzenia partii warzyw – zawsze warto zerknąć na karton z warzywami i gdy jest okazja, wybrać nasze polskie. Krótsza droga z pola uprawnego do kuchni konsumenta to mniejsze obciążenie dla środowiska, a czasami też wyższa zawartość substancji odżywczych.
Składniki na 6 porcji:
Nie obieram warzyw ze skórki, tak lubię, tak mi smakuje, stąd pochodzi odrobina więcej wartości odżywczych. Nie wpływa to znacząco na smak, zróbcie tak, jak lubicie. Najważniejszymi elementami smakowitości w tym leczo są:
Wskazówki praktyczne:
Zgodnie z wytycznymi amerykańskiego urzędu ds. Bezpieczeństwa żywności przetworzone (ugotowane) dania warzywne, można bezpiecznie mrozić do 2-3 miesięcy.
O czym warto pamiętać:
Inną metodą przedłużania świeżości żywności jest wekowanie, domowa pasteryzacja. Wystarczy przełożyć gorące leczo do słoika, a słoik umieścić w dużym garnku wypełnionym gorącą wodą i gotować na małym ogniu około pół godziny.
Po upływie pół godziny wyciągamy słoiki, odwracamy do góry dnem i układamy na desce/materiale odpornym na wysokie temperaturę. Dopiero po wystygnięciu można je włożyć do lodówki.
Wskazówki praktyczne:
Kampania Moc Polskich Warzyw powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.
Celem kampanii jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania Moc Polskich Warzyw finansowana jest z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Lunchbox do pracy to jedno z tych dorosłych wyzwań, które chciałoby się zlecić komuś innemu i nie pamiętać o tym przez kolejnych kilka lat. Męczy nas brak pomysłów, brak czasu,…
Kto nie kocha naleśników? Cienkie, delikatne, pełne smaku – klasyka, która nigdy się nie nudzi. Naleśniki z serem to idealna opcja zarówno na śniadanie, jak i na słodki obiad czy…
Fit muffinki – dlaczego je polecamy? Wypieki, w których trzeba wszystko wymieszać jedną łyżką są czasem najlepszym wyjściem kiedy chce się czegoś słodkiego, ale domowego albo gdy goście wpadają niedługo…
Zdrowy lunchbox do pracy lub na uczelnię to coś, co warto rozważyć, jeśli pracujesz poza domem i chcesz jeść zdrowiej na co dzień. Jedzenie na mieście jest pyszne, sama lubię…