Blog

powrót
Wróć
10.04.2024

Woda kokosowa – ile ma kalorii i jakie ma właściwości? + co dają nam palmy?

Dietetyka
--
izotonik, kokos, kuchnia azjatycka, mleczko kokosowe, naturalne, palma, superfoods, urlop, wakacje, woda kokosowa
woda kokosowa izotonik

Woda kokosowa, czyli naturalny izotonik prosto z tropików, to coś więcej niż tylko insta-friendly-napój. Pozyskiwana z młodych, zielonych kokosów, jest nie tylko wyjątkowo orzeźwiająca, ale i kryje w sobie bogactwo składników odżywczych, które mogą korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Ten wpis zaczął powstawać, gdy byliśmy na Bali i woda kokosowa lała się tam strumieniami. Postanowiłam zweryfikować stwierdzenie, że woda kokosowa to najlepszy izotonik. Myślałam, że będę miała mit do obalenia, ale przepraszam Cię serdecznie wodo kokosowa – naprawdę boskaś!

Co sprawia, że woda kokosowa jest wyjątkowa?

Woda kokosowa zawiera zaledwie 19 kcal na 100 gramów, co czyni ją świetnym wyborem dla osób dbających o linię. Nie można jednak zapominać, że jej wartość nie leży tylko w niskiej kaloryczności. To prawdziwa skarbnica witamin z grupy B, witaminy C oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor i żelazo. Żelazo w tej formie jest mało istotne, ale już wapń wchłania się z płynów bardzo dobrze (z łatwiej dostępnej w Polsce wody mineralnej również).

NapójKalorie (kcal)Węglowodany (g/100g)Tłuszcze (g/100g)Białko (g/100g)
Woda kokosowa193,710,20,72
Mleko migdałowe151,310,960,4
Coca Cola379,560,020,07
Mleczko kokosowe1972,8121,332,02
Kawa czarna10,020,020,12
Sok pomarańczowy4510,40,20,7
Porównanie makro wody kokosowej do innych napojów i produktów

Czy woda kokosowa naprawdę jest izotonikiem?

Woda kokosowa to naturalny izotonik autorstwa matki natury. Idealny dla każdego, kto chce szybko podładować swój wewnętrzny ekosystem do porządku po treningu, maratonie oglądania seriali czy dniu spędzonym na pustyni (czytaj: w biurze z niesprawną klimatyzacją).

I tak, gdy wchodzisz do sklepu po treningu, żeby wybrać wodę kokosową, sprawdzi się złota zasada: im mniej dodatków, tym lepiej. A najlepiej jeśli miałeś okazję trenować gdzieś w pobliżu lasów palmowych – szczęśliwi cyfrowi nomadzi! .

Korzyści zdrowotne płynące z picia wody kokosowej

Woda kokosowa oferuje szereg korzyści zdrowotnych:

  • Nawadnianie i uzupełnianie elektrolitów: Dzięki wysokiej zawartości potasu, magnezu i sodu, woda kokosowa skutecznie nawadnia organizm i uzupełnia elektrolity utracone podczas intensywnej aktywności fizycznej.
  • Regulacja ciśnienia tętniczego: Dzięki potasowi, woda kokosowa może pozytywnie wpływać na regulację ciśnienia krwi, wspierając w ten sposób zdrowie sercowo-naczyniowe.
  • Łagodzenie stanów zapalnych: Naturalnie występująca cytokinina w wodzie kokosowej może skutecznie łagodzić stany zapalne, przyczyniając się do lepszego samopoczucia.

Warto jednak pamiętać, że choć woda kokosowa jest uznawana za superfood, jej korzystne działanie jest najlepiej widoczne przy regularnym spożyciu w ramach zróżnicowanej diety. Spożywana sporadycznie, nie dostarczy wszystkich oczekiwanych korzyści zdrowotnych, zwłaszcza w regionach, gdzie dostęp do niej jest ograniczony, jak np. w Polsce.

Nie można pominąć również faktu, że woda kokosowa jest nośnikiem kalorii, które choć całkiem wartościowe, to mało sycące. W XXI wieku przy epidemii otylości, większości osób bardziej na zdrowie wyjdzie zerowy czy nawet delikatnie ujemny bilans kaloryczny, niż spożywanie płynnych kalorii.

Jednakże, nawet sporadyczne spożywanie wody kokosowej może stanowić miłe urozmaicenie diety oraz być elementem zdrowszego stylu życia. Staranie o zróżnicowanie posiłków na co dzień gwarantuje dostęp do bogatego zakresu kluczowych składników odżywczych, co przynosi większe korzyści dla zdrowia niż koncentrowanie się wyłącznie na jednym, rzekomo cudotwórczym produkcie.

Smak i aromat wody kokosowej

Umówmy się: woda kokosowa smakuje przede wszystkim słońcem i najpyszniejszym latem po środku długiej zimy.

Woda kokosowa wyróżnia się łagodnym, słodko-orzeźwiającym smakiem z subtelnie orzechową nutą. Posiada dyskretny, naturalnie słodki posmak kokosa, który jest wyraźny, lecz nie dominuje, tworząc harmonijną całość. Do tego dochodzi czasami delikatna, słona nuta, która nadaje jej smakowi głębi i złożoności. Ta kombinacja smaków sprawia, że woda kokosowa jest doskonałym wyborem na orzeźwienie w cieplejsze dni, lub jako intrygująca alternatywa dla standardowych napojów. No i umówmy się – najważniejsze, że woda kokosowa smakuje wakacjami!

Woda kokosowa w kuchni – przepisy i pomysły

Woda kokosowa i mleczko kokosowe to dwa różne, ale równie charakterystyczne produkty pochodzące z kokosa, które znajdują zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w napojach, zwłaszcza w kulinarnych tradycjach Azji. Woda kokosowa, będąca klarownym płynem z młodych kokosów, jest ceniona za swój delikatny, orzeźwiający smak i właściwości izotoniczne, co sprawia, że jest popularnym wyborem jako napój. Z kolei mleczko kokosowe, gęste i białe, produkowane z miąższu kokosowego, wyróżnia się intensywnym kokosowym smakiem i kremową teksturą, co czyni je doskonałym dodatkiem do różnorodnych potraw, od zup po desery. Mleczko kokosowe jest znacznie bardziej tłuste, przez co również bardziej kaloryczne.

Oba produkty doskonale uzupełniają się nawzajem, dodając dań azjatyckich unikalnego smaku i aromatu. Ich wykorzystanie nie ogranicza się jednak wyłącznie do kuchni azjatyckiej; są również chętnie stosowane jako alternatywa dla produktów mlecznych, dzięki czemu idealnie wpisują się w potrzeby osób unikających laktozy oraz wegetarian i wegan. Zarówno woda kokosowa, jak i mleczko kokosowe, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom i wszechstronności, zyskały uznanie na całym świecie, wzbogacając paletę smaków i możliwości kulinarnych.

Przepis na kokosowe smoothie

Składniki:

  • 250 ml wody kokosowej
  • 1 dojrzały banan
  • ½ szklanki mrożonych malin lub truskawek
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (dla smaku, opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze umieść obranego banana i mrożone maliny lub truskawki, a następnie zblenduj owoce razem.
  2. Wlej wodę kokosową
  3. Jeśli preferujesz słodsze smoothie, dodaj łyżkę miodu lub syropu klonowego.
  4. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli smoothie wydaje się za gęste, możesz dodać trochę więcej wody kokosowej, aby osiągnąć pożądaną konsystencję.
  5. Przelej gotowe smoothie do szklanek i podawaj natychmiast. Możesz ozdobić napój listkiem mięty lub plasterkiem limonki dla dodatkowego akcentu.

Przepis na kokosowe lody

Składniki:

  • 1 szklanka wody kokosowej (około 250 ml)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (około 50 g)
  • 3 łyżki cukru (lub dowolnego słodzika, w zależności od preferencji)
  • Opcjonalnie: ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wodę kokosową z mlekiem kokosowym.
  2. Dodaj cukier i ekstrakt z wanilii (jeśli używasz).
  3. Wymieszaj dokładnie, aż cukier się rozpuści.
  4. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do naczynia na lody.
  6. Wstaw do zamrażarki na około 4-6 godzin, aż lody stwardnieją.

Ciesz się smakiem prawdziwie kokosowych lodów! 🍨🥥

Przepis na kokosowy ryż

Ryż gotowany na wodzie kokosowej to świetny sposób, aby dodać delikatny kokosowy smak do dania bez dodatkowej kremowości, którą daje mleko kokosowe, zazwyczaj używane do przygotowywania kokosowego ryżu.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego lub innego białego ryżu
  • 1 i 1/2 szklanki wody kokosowej
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Przepłucz ryż pod zimną wodą, aż woda będzie przejrzysta. To pomoże usunąć nadmiar skrobi i zapobiegnie sklejaniu się ryżu. Zobacz wpis jak przygotować i gotować ryż
  2. W średnim garnku połącz przepłukany ryż, wodę kokosową i szczyptę soli. Wymieszaj składniki.
  3. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 18-20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i stanie się miękki.
  4. Po ugotowaniu wyłącz ogień i odstaw ryż na 5-10 minut z dala od ciepła, nie odkrywając pokrywki. Dzięki temu ryż stanie się on bardziej puszysty.
  5. Po „odpoczynku” delikatnie zamieszaj ryż widelcem, aby rozluźnić ziarna, a następnie podawaj jako dodatek do głównego dania.

Ten przepis jest bardzo prosty i stanowi świetną bazę do wielu dań, zarówno słodkich, jak i słonych. Woda kokosowa doda subtelny, słodki i orzeźwiający smak, który świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Jeśli lubisz, możesz również dodać inne składniki, takie jak listki limonki lub posiekana świeża kolendra tuż przed podaniem. Smacznego! 🌴🍚

Woda kokosowa z puszki vs. naturalny kokos

woda kokosowa w puszce w sklepie -  asortyment

W Polsce wodę kokosową w puszce można zazwyczaj znaleźć w takich sklepach jak Lidl, Biedronka, czy Kaufland. Warto też sprawdzić lokalne sklepy spożywcze i ich asortyment! Są to wody pasteryzowane, ale ta metoda przedłużania trwałości żywności nie jest związana z dużymi stratami witamin.

Przykładowa woda kokosowa w kartonie
Kliknij by powiększyć skład
coconaut woda kokosowa w puszce lidl biedronka
A tu woda Coconaut w puszce, którą sama kupuję w Lidlu i Biedronce
Coconaut skład
Uwaga na cukier w składzie

Z reguły można kupić wodę kokosową w puszce albo w kartonie, ale czasami można ją kupić sprzedawaną w naturalnych kokosach – ja trafiłam ostatnio w Makro🙂

Jak otworzyć kokosa?

W regionach, gdzie kokosy są częścią codziennej diety najpopularniejszą metodą jest otwieranie kokosa za pomocą maczety. Nie jest to jednak najbezpieczniejsza metoda, a i nie każdy ma w domu maczetę 😉 dlatego ja polecam 2 metody:

  1. korkociąg: Znajdź na skorupie kokosa 3 ciemne wgłębienia i spróbuj znaleźć to, które jest najmiększe. W ten sposób najłatwiej wydobyć z niego wodę kokosową – można też wetknąć słomkę bezpośrednio w tę dziurkę.
  2. Młotek i nóż: Po opróżnieniu kokosa z wody, można opukać młotkiem go po obwodzie. Gdy skorupa zacznie pękać, użyj noża, aby rozłupać kokosa na pół i wydobyć miąższ.
Lokalny rolnik na Bali, otwierający nam kokosa za pomocą maczety

Co jeszcze można pozyskać z palmy kokosowej?

palmy kokosowe ciekawostki i zastosowanie

Palmy to supermaszyny, które bardzo efektywnie przekształcają energię z palącego słońca w ogromne zielone liście, imponujące pnie i kokosowe owoce 🙂 Zagłębiając się w temat wody kokosowej, warto też poznać ciekawostki na temat samych palm kokosowych. To drzewo, będące od wieków nieocenionym źródłem różnorodnych produktów, odgrywa ważną rolę w naszym życiu na wiele sposobów.

Orzechy kokosowe – bogactwo smaku i zdrowia

Orzechy kokosowe to owoce palmy kokosowej, które rosną na jej szczycie. Z jednej palmy można zebrać nawet 75 orzechów rocznie, każdy ważący do 2,5 kg. Orzechy te mają zdolność pływania na wodzie, dzięki czemu są przenoszone przez morskie prądy na duże odległości i rozprzestrzeniają się na różnych kontynentach.

orzech kokosowy przekrój
Młody, niedojrzały kokos – nie tak łatwo go otworzyć!

Są one źródłem cennych składników odżywczych i charakteryzują się bogatym smakiem. Są bogate w tłuszcze, cukry, żelazo, witaminę C, potas i aminokwasy. Z orzechów kokosowych, poza wodą kokosową oczywiście, pozyskuje się szereg innych produktów:

Miąższ kokosowy

Miąższ z kokosa można spożywać nawet na surowo. To z tej części powstaje mleko, śmietanka i wiórki kokosowe, szeroko stosowane w kuchni do curry, zup, sosów czy deserów, a nawet drinków np. piña colada.

miąższ orzecha kokosowego

Kopra

Z wysuszonego miąższu – kopry – wytłacza się olej kokosowy (nie mylić z olejem palmowym), używany w kuchni, a także do produkcji kosmetyków, biopaliwa czy leków. Dzięki obecności kwasu laurynowego może mieć pozytywny wpływ na zdrowie serca i układu odpornościowego. Jego właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz nawilżające i odżywcze sprawiają, że jest cennym składnikiem kosmetyków, zwłaszcza tych do pielęgnacji skóry i włosów.

Kopra to składnik, który otrzymuje się z wysuszenia miąższu orzechów kokosowych

Skorupy orzechów kokosowych

Skorupy mają szerokie zastosowanie: mogą służyć jako materiał opałowy, w produkcji węgla drzewnego, elementach artystycznych, zabawkach, produktach do polerowania, domkach dla zwierząt oraz jako dekoracje w akwariach.

Kwiaty palmowe

Z soku palmowych kwiatów można zrobić wino palmowe, znane jako Toddy. Jest popularne w niektórych krajach afrykańskich, azjatyckich i południowoamerykańskich, gdzie stanowi ważny element kultury i tradycji lokalnej społeczności. Można je pić na chłodno lub poddać dalszej obróbce i uzyskać mocniejsze trunki, np. arrak.

Włókno kokosowe

Włókno kokosowe to warstwa między skorupą a miąższem orzecha kokosowego. Jest to materiał wytrzymały, elastyczny i odporny na wilgoć i pleśń. Z włókna kokosowego wytwarza się maty (np. stosowane w materacach), dywany, podkłady służące do dekoracji, izolacji, ochrony, są także szeroko stosowane w ogrodnictwie. Produkuje się także kompost z włókna kokosowego – jest biodegradowalny, porowaty i odżywczy, służy jako zamiennik torfu i przyczynia się do poprawy jakości gleby i wzrostu roślin.

Drewno, liście i korzenie palmy kokosowej – źródło drewna i innych produktów

Z kłodziny, liści i korzeni palmy kokosowej można zrobić:

  • Drewno pochodzące z palm jest uważane za zrównoważone, ponieważ palmy są wycinane tylko wtedy, gdy przestają być produktywne. Drewno kokosowe jest stosowane głównie w budownictwie, w tym do budowy domów i wyrobu przedmiotów domowych. Dzięki swojej trwałości i estetycznemu wyglądowi, drewno to znajduje zastosowanie w produkcji mebli, drzwi, okien, podłóg, ścian oraz w rzeźbiarstwie​​. Ale jak to bywa z produkcją na skalę masową
  • Liście palmy kokosowej mają wszechstronne zastosowanie, od tworzenia naturalnych schronień po wyroby rzemieślnicze. Są one długie, szerokie i elastyczne, co sprawia, że świetnie nadają się do wyplatania koszyków, które mogą służyć do przechowywania i transportu różnorodnych produktów. Liście te są też stosowane w tradycyjnej architekturze tropikalnej jako materiał na dachy, zapewniając izolację i ochronę przed warunkami pogodowymi​.
  • Korzenie palmy kokosowej są wykorzystywane w medycynie ludowej, głównie jako lek przeciw dyzenterii. Posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe, co czyni je cennym składnikiem w leczeniu chorób jelitowych.

Przypomniała mi się nasza wcześniejsza podróż, jeszcze bezdzietna, więc błogo leżeliśmy sobie na plaży pod palmami i zaczęliśmy się zastanawiać czy oprócz tego, że piękne, są pożyteczne. Okazało się, że zastosowań palmy kokosowej jest kokosylion.

Te zielone giganty mają supermoce. Można z nich zrobić tak wiele, od zdrowego mleczka dla Twojej kawy po solidny materiał na dach. A liście? Nie tylko zacienią Cię w upalny dzień, ale zamienią się w stylowe kapelusze lub eco-friendly torby na zakupy. Według ludowych wierzeń korzenie działają nie tylko jak detox nie tylko dla gleby, ale i dla twojego organizmu (na szczęście na co dzień służą nam w tym celu nerki i wątroba).

Kto by pomyślał, że roślinne „lekarstwo” na prawie każdą bolączkę kryje się tam, gdzie spodziewalibyśmy się jedynie kokosa? Jeśli kiedykolwiek utkniesz na bezludnej wyspie i będzie tam palma kokosowa – będzie dobrze!

Autor wpisu

Monika Ciesielska

Dietetyczka, psychodietetyczka, promotorka "Pozytywnego odchudzania", autorka bestsellerów: książki "Bez liczenia i ważenia" oraz Diet z marketów.