Strączki to niewątpliwie wartościowe produkty, dlatego warto mieć je w swojej diecie. Ale nie oszukujmy się – nie każdy ma czas i nie każdemu chce się je gotować. I to jest okej. W marketach jest spory wybór strączków w słoikach lub puszkach. To wygodna i praktyczna opcja, z której my również często korzystamy. Jednak smak tych samodzielnie gotowanych jest zdecydowanie lepszy niż tych z puszki/słoika. Mowa tutaj głównie o ciecierzycy lub fasoli, dlatego namawiamy Was – spróbujcie je ugotować samemu! To też tańszy sposób na zdrow(sz)e odżywianie.
Czy to trudne? Nie mi to oceniać, ponieważ każdy startuje z innego poziomu, z różnymi zasobami. Dla zainteresowanych przygodą z gotowaniem strączków, poniżej czeka zbiór wskazówek.
Tip! Zostaw strączki do namoczenia na całą noc.
Przeczytaj również:
Czas gotowania suchych nasion roślin strączkowych
Rodzaj strączkowych | Czy trzeba moczyć? | Czas gotowania |
Bób | tak | 15-30 minut |
Fasola (biała, czarna, czerwona) | tak | 45-90 minut |
Ciecierzyca | tak | 60-90 minut |
Groch (całe ziarna) | tak | 60-90 minut |
Groch (połówki) | nie | 40-45 minut |
Soczewica (całe ziarna) | nie | 30-45 minut |
Soczewica (połówki) | nie | 15-30 minut |
Dodaj do gotowania warzywa, zioła lub przyprawy. Może być to włoszczyzna, suszone grzyby, koperek, natka pietruszki, rozmaryn, kminek. Każdy z nas ma różny gust kulinarny, dlatego dodaj to co lubisz.
Czy przygotowywanie strączków w domu stanie się teraz łatwiejsze? Zapisz na później i korzystaj w potrzebie!
A jeśli jesteś na początku swojej drogi ze strączkami – sprawdź jak bezboleśnie wprowadzić je do swojej diety ;).
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…