Chcąc ograniczyć mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy: po prostu ograniczyć i jeść tak jak dotychczas, tylko bez mięsa. Drugi: zastanowić się co warto dodać zamiast mięsa, tak, żeby stworzyć pełnowartościowy posiłek i zapewnić sobie optymalną ilość białka (bo z tym głównie mięso się kojarzy). Drugi sposób oczywiście jest lepszy. Sama eliminacja mięsa z posiłku (takiego jak kotlet, ziemniaczki i surówka) może nie wystarczyć, by jeść odżywczo na co dzień. “Na ratunek” w takiej sytuacji przychodzą roślinne źródła białka!
Ograniczanie mięsa to obecnie dość popularny trend. Z badania „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej” z 2023 r. wynika, że coraz więcej osób jedzących mięso stara się je ograniczać na co dzień. Powodem ku temu u ankietowanych są głównie kwestie zdrowotne [link].
Czy to dobrze? Biorąc pod uwagę dane naukowe – tak. Wiele badań opisuje, że wyższe spożycie białka pochodzenia zwierzęcego (głównie chodzi tu o przetworzone i/lub czerwone mięso) jest związane m.in. ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, czy niektórych nowotworów. Natomiast więcej białka roślinnego w diecie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem tych chorób [link].
Zastępowanie białka zwierzęcego (szczególnie mięsa czerwonego i przetworzonego) białkiem roślinnym może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka śmiertelności ogółem i z przyczyn chorób sercowo-naczyniowych [link].
A więc, skoro zaleca się aby zamieniać białko zwierzęce na roślinne, to gdzie je można znaleźć? Przy białku zwierzęcym od razu kojarzymy, że to mięso, jaja, nabiał. Ale w przypadku roślinnych produktów mogą one nie być aż tak popularne. A warto je znać, aby uniknąć niedoborów w przypadku ograniczania mięsa. Dowiesz się o nich więcej dalej.
Zacznijmy od tego, że białko złożone jest z aminokwasów. Aby konkretne źródło białka można było uznać za wartościowe i kompletne dla organizmu człowieka, musi ono posiadać odpowiedni poziom i stosunek niezbędnych aminokwasów.
Aminokwasy można podzielić na endogenne i egzogenne. Te egzogenne należy dostarczać wraz z dietą, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich samodzielnie syntetyzować w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych.
Białko pochodzenia zwierzęcego zawiera wszystkie te aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach, co czyni je pełnowartościowym białkiem. W przypadku roślinnych źródeł białka, niektóre z nich mogą nie zawierać pełnego zestawu niezbędnych aminokwasów. Na przykład, produkty zbożowe są ubogie w lizynę, a rośliny strączkowe w metioninę.
Ale jest na to rozwiązanie, a mianowicie odpowiednie łączenie różnych roślinnych źródeł białka w posiłkach. Dzięki temu możemy uzyskać komplet potrzebnych aminokwasów. Co ważne, nie trzeba łączyć tych źródeł aminokwasów w jednym posiłku albo w krótkim odstępie czasowym. Wystarczy, że będą one spożyte po prostu w obrębie jednego dnia.
W praktyce oznacza to, że osoby na diecie z przewagą produktów roślinnych powinny spożywać różnorodne źródła białka. Wszystko po to, by zapewnić sobie odpowiednie ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów. Przykłady takich kombinacji to tortilla z chili sin carne (z fasolą), hummus (ciecierzyca) z pełnoziarnistym chlebem, czy burger z soczewicy i kaszy jaglanej.
Ponadto, niektóre roślinne źródła białka, takie jak soja i quinoa, zawierają pełen komplet niezbędnych aminokwasów, co czyni je równie wartościowymi jak białka zwierzęce. Soja jest szczególnie bogata w białko i jest popularnym wyborem w diecie roślinnej. Produkty sojowe takie jak tofu, tempeh i edamame są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka roślinnego.
Podsumowując, roślinne białko jest wartościowe i może być równie korzystne dla zdrowia jak białko zwierzęce, o ile jest spożywane w odpowiednich kombinacjach.
Spożywanie roślinnego białka niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, które czynią je super wyborem dla osób chcących zdrowiej się odżywiać. Nie musisz jeść całkowicie roślinnie, żeby osiągać te korzyści. Zamiana jednego obiadu z mięsem na obiad roślinny ze strączkami albo posmarowanie pieczywa hummusem zamiast masła to już dobre zmiany na start.
link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7760812
Roślinne źródła białka są odpowiednie praktycznie dla każdego kto chce jeść zdrowiej, niezależnie od wieku, stylu życia czy poziomu aktywności fizycznej. Nawet jeśli na co dzień jesz mięso, nabiał i jaja to dodatek roślinnych źródeł białka będzie super-odżywczym elementem w Twojej codziennej diecie. Strączki i tofu nie są przeznaczone tylko dla wegan 😉
Roślinne źródła białka sprawdzą się świetnie dla osób z alergią na białko mleka krowiego, które nie mogą spożywać mleka i produktów mlecznych bogatych w białko.
Nie przeszkadza Ci białko w nabiale? Przeczytaj wpis: Lidl High Protein: aktualna oferta, skład, makro, zdjęcia i opisy
Białko pochodzenia roślinnego to również dobry wybór dla osób aktywnych fizycznie – nie samym kurczakiem żyje sportowiec 😉 Włączając roślinne źródła białka również można robić progres na siłowni [link].
Dieta bogata w roślinne białka i ograniczająca przetworzone czerwone mięso może pomóc w dbaniu o profil lipidowy i zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, dlatego sprawdzi się bardzo dobrze dla osób chcących zadbać o zdrowe serca. Produkty takie jak rośliny strączkowe, tofu, produkty zbożowe, orzechy są nie tylko bogate w białko, ale również zawierają zdrowe tłuszcze, błonnik i antyoksydanty, które wspierają zdrowie serca.
To może być korzystna opcja również dla osób na redukcji. Błonnik obecny w roślinach strączkowych, warzywach i zbożach pomaga w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej, co może zapobiegać podjadaniu między posiłkami.
Podsumowując, roślinne źródła białka są wszechstronne i mogą być korzystne dla każdego. Warto skonsultować się z dietetykiem, aby dowiedzieć się, jak najlepiej włączyć je do swojej diety i czerpać maksymalne korzyści zdrowotne.
Roślinne źródła białka to doskonała alternatywa dla białek zwierzęcych, oferująca wiele korzyści zdrowotnych. Oto tabela, która pomoże Ci zidentyfikować, gdzie znaleźć roślinne białko, ile białka zawierają poszczególne produkty oraz ile kalorii dostarcza każda porcja.
Źródło białka | Ilość białka / 100 g | Ilość białka na porcję (g) | Kalorie w porcji |
Fasola biała (konserwowa) | 7 g | 8,4 g (½ puszki, 120 g) | 137 kcal |
Fasola czerwona (konserwowa) | 6 g | 7,2 g (½ puszki, 120 g) | 133 kcal |
Ciecierzyca (gotowana) | 6 g | 12 g (1 szklanka, 200 g) | 234 kcal |
Soczewica czerwona (sucha) | 25 g | 12,5 g (4 łyżki, 50 g) | 170,5 kcal |
Tofu naturalne | 12 g | 10,8 g (1/2 opak., 90g) | 113 kcal |
Komosa ryżowa (sucha) | 14 g | 8,4 g (4 łyżki, 60 g) | 210 kcal |
Białko z grochu (izolat) | 80 g | 20 g (1 miarka, 25 g) | 100 kcal |
Szpinak (gotowany) | 3 g | 5,4 g (1 szklanka, 180 g) | 41 kcal |
Brokuły (gotowane) | 3 g | 4,5 g (1 szklanka, 150 g) | 55 kcal |
Migdały | 21 g | 7,4 g (1/4 szklanki, 35 g) | 207 kcal |
Nasiona chia | 17 g | 5,1 g (2 łyżki, 30 g) | 138 kcal |
Pestki dyni | 19 g | 6,7 g (1/4 szklanki, 35 g) | 180 kcal |
Napój sojowy | 3 g | 7,2 g (1 szklanka, 240 g) | 131 kcal |
Granulat sojowy | 50 g | 25 g (1 szklanka, 50 g) | 180 kcal |
Pieczarki | 3 g | 3,6 g (1 szklanka, 120 g) | 28 kcal |
Groszek zielony (gotowany) | 5 g | 8 g (1 szklanka, 160 g) | 134 kcal |
Fasolka szparagowa (gotowana) | 2 g | 2,5 g (1 szklanka, 125 g) | 44 kcal |
Jogurt sojowy naturalny | 4 g | 6 g (1 kubek, 150 g) | 84 kcal |
Tahini | 17 g | 2 g (2 łyżeczki, 12 g) | 71 kcal |
Masło orzechowe | 25 g | 3,8 g (1 łyżeczka, 15 g) | 90 kcal |
Kasza gryczana (gotowana) | 4 g | 6,8 g (1 szklanka, 170 g) | 155 kcal |
To, że roślinne źródła białka są korzystne i warto je włączać do posiłków, to już wiemy! Ale teraz pojawia się pytanie – co z nimi przygotować?!
Łap więc kilka pomysłów na posiłki z użyciem roślinnych źródeł białka:
Brakuje Ci pomysłów na potrawy bez mięsa albo czasu i energii na wymyślanie nowych dań?
Sprawdź nasze Diety z marketów, bo dbamy w nich o roślinne źródła białka w posiłkach! Szczególnie warianty wege oraz ograniczam mięso bazują na potrawach z dodatkiem strączków i tofu. Nasze klientki i posiadaczki Diety Lidlowej oraz Jadłospisu z Biedry wzbogacają na co dzień swoje zdrow(sz)e menu o różnorodne źródła białka. A wiele z nich dzięki naszym propozycjom w końcu polubiło się z tofu (które już nie jest FU, tylko pychotka! ;)) i strączkami w różnych odsłonach. Ty też tak możesz! 🙂
Pisaliśmy już jak zacząć i z kim ćwiczyć jogę w domu, a dziś podpowiem, jak wskoczyć na wyższy poziom swojej praktyki. Wpis dotyczy warstwy fizycznej jogi. Nie opowiadam tutaj jak…
Ogólny termin “stłuszczenie wątroby” może się nam kojarzyć głównie ze skutkiem nadmiernego spożywania alkoholu. Jednak ten stan diagnozuje się zarówno w kontekście nadmiernego jego spożycia, jak i bez udziału alkoholu….
Ozempic, lek na cukrzycę typu 2, stał się ostatnio popularny wśród osób chcących schudnąć. Co sprawia, że tak wielu ludzi sięga po ten środek? Wszystko zaczęło się od tego, że…
Tak, jak nożem można ukroić chleb, a można uciąć sobie palucha, tak liczenie kalorii może być przydatnym narzędziem, a może szkodzić. Obsesyjne liczenie kalorii to pułapka, która może prowadzić do…
Ze spiruliny robie sobie maseczke moze zaczne ja dodawac do jedzenia. A przy okazji z czym najlepiej polaczyc bialka roslinne mam troche problemow zoladkowych i staram sie raczej unikac tego typu produktow. Najlepiej moj zoladek znosi czysto bialkowa diete ale oparta o bialka zwierzece wszelkie proby dodania czegos surowego, zielonego czy np bialka sojowego koncza sie raczej „wybuchowo i niesmacznie” jednak to odczucia mojego rzoladka inne wewnetrzne organy juz tak spokojne nie sa i zdrowy rozsadek podpowiada inne rozwiazania a i od tzw. Bialego to juz mi sie czasami niedobrze robi.
Ok, ale jakie białka roślinne można spożywać przy Hashimoto? Zdaje się, że wszystkie soczewice, komosy i inne są niedozwolone, a jestem wegetarianką :((
ja przy Hashimoto ograniczam mocno produkty sojowe, co jakiś czas pozwalam sobie na tofu wędzone, ale przy innych produktach zastępujących mi białko zwierzęce w diecie się nie ograniczam 🙂
interesują mnie jakie białka należy spożywać przy łuszczycy pospolitej
Polecam dotrzeć do sedna przyczyny łuszczycy
Zabrakło mi w tym zestawieniu informacji o białku konopnym. Kompletnym, bo zawierającym 20 aminokwasów białkowych. Nie zakwasza, jest super przyswajalne (60% to białka globularne) i lekkostrawne. Jest najlepszą alternatywą dla białka zwierzęcego. 🙂
A może by pani w rzeźni chciala popracować?Tam można schudnąć.;-)
Oj Radek,Radek.Ty i te twoje angielskie poczucie humoru.
Fajnie tak pogadać samemu ze sobą?