Blog

ikonka powrotu
Wróć
10.04.2023

Pomysł na wege kanapki – wersja z hummusem i pomidorową fasolką

fasola , fasolka , kanapki , pasty na kanapki , pomysłnaśniadanie , porady , śniadanie , tipy
wege kanapki

Informacje podstawowe

Dobry pomysł na śniadanie to…. KANAPKI! Lubię je za to, że można je zrobić szybko, na wiele różnych sposobów i bez dużych nakładów energii po zbyt krótkiej nocy.

Jeśli znudziły Ci się standardowe kanapki z masłem, szynką i pomidorem, to spróbuj czegoś nowego. Mamy tutaj:

  • chrupiące pieczywo, satysfakcjonujące za każdym razem, gdy się w nie wgryzasz,
  • kremową, grubą warstwę hummusu, idealnie łączącą warstwy kanapki,
  • i soczyście pomidorową fasolkę, przepełnioną aromatem papryki z nutką tymianku.

Jest prze-pysz-nie!

Kanapki z hummusem I pomidorową fasolką

Składniki:

Pomidorowa fasolka

  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • po szczypcie: papryki ostrej, soli, pieprzu, cynamonu i erytrytolu (lub dowolnego słodzidła)
  • 100 ml passaty pomidorowej (polecam z kartonika)
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki fasoli z puszki

Dodatkowo:

  • pieczywo
  • hummus klasyczny (tylko solidna warstwa)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj na drobno. Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz pod wodą.
  2. Na oliwie podsmaż cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy z wyjątkiem tymianku. Smaż cały czas mieszając, ok. 2 minuty na małym ogniu, aby zaromatyzować przyprawy. Możesz podlać odrobiną wody, jeśli masz przywierającą patelnię.
  3. Następnie dodaj passatę pomidorową, tymianek oraz fasolę. Wymieszaj i podgrzewaj ok. 2-3 minuty aż nadmiar płynu odparuje.
  4. W tym czasie pieczywo posmaruj grubą warstwą hummusu (możesz je uprzednio zgrzankować na patelni). Na to połóż pomidorową fasolkę. Posyp kanapki pietruszką.

Makro fasolki: 178.2 kcal; B:8; T:4.5, W:22.3

P.S. Pozostałą część passaty i fasolki możecie wykorzystać np. do szakszuki.

A jeśli już jesteśmy w temacie kanapek chciałam raz jeszcze podkreślić – mogą one stanowić elementem zdrowej, zrównoważonej diety -nie tylko odchudzającej, dlatego nie warto z nich rezygnować! Kanapki nie muszą być nudne, możesz je jeść na różne sposoby bez obawy o swoją sylwetkę.


A jeśli chcesz zgłębić temat, to zapraszam Cię do lektury wpisów „pieczywo – fakty i mity” oraz „czy można jeść kanapki, gdy chce się schudnąć? Jak uzdrowić kanapkę?” :).

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub