Blog

Wróć
25.02.2022

Wege tortilla z kotlecikami – jak jeść bardziej roślinnie?

Dietetyka
ciecierzyca , kasza , przepis , tortilla , veganuary , wegan , wege , wegetariańskie
wege tortilla

Informacje podstawowe

Coraz popularniejsze są roślinne wyzwania mające zachęcić jak najwięcej osób do wegańskiego stylu życia.

Warto przypomnieć, że dieta nie musi być stricte wegańska, aby przynosić pozytywne korzyści takie jak, niższe spożycie cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, większe ilości błonnika i antyoksydantów, co przekłada się na zdrowsze serducho, mniej incydentów sercowo-naczyniowych oraz niższe ryzyko zachorowania na nowotwór. Na polskim rynku ilość produktów roślinnych zwiększa się z każdym rokiem. Jest to bardzo zauważalny trend . Nikogo już nie dziwi widok roślinnych kiełbasek, burgerów czy serów na sklepowych półkach, a także wegańskie menu dołączane do karty dań w wielu lokalach gastronomicznych. A to jeszcze parę lat temu było jedynie marzeniem każdego weganina. Jeśli myślisz o przejściu na dietę roślinną, to na pewno jest to teraz o wiele łatwiej niż kiedyś!

Warto zachować dystans i nie stawiać znaku równości pomiędzy słowem „produkt wegański” a produkt zdrowy – kluczowy jest skład każdego produktu, bo wegańskie dania też mogą zawierać nadmierną ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, soli czy cukru.

Pamiętaj też, że dieta wege/wegan nie musi być nudna i niesmaczna. Spójrz na tą tortillę!

Tortilla z falafelami (3 porcje)

Kotleciki z ciecierzycy a’la falafel:

Składniki*:

  • 150 g ugotowanej  ciecierzycy (z puszki)
  • 50 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 15 g pasty tahini (można pominąć)
  • ½ natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

*Można zwiększyć proporcję (bo ta masa wdzięcznie się mrozi) i wykorzystać ją do burgerów, czy do bezmięsnych pulpecików.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni, dodaj 120 ml gorącej wody. Gotuj kaszę na małym ogniu (nie mieszając), aż wchłonie cały płyn.
  2. Piekarnik nastaw na 200 stopni, góra-dół. Ciecierzycę zblenduj z jeszcze ciepłą kaszą, pastą tahini, natką pietruszki, kminem rzymskim i czosnkiem, dopraw solą. 
  3. Uformuj z masy niewielkie kotleciki, spłaszczając je delikatnie. Piecz ok. 20-25, aż będą rumiane z wierzchu. 

Sos tahini:

1 łyżkę pasty tahini wymieszaj z łyżeczką soku z limonki i 2 łyżkami gorącej wody. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewaj stopniowo małą ilość wody, aż do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji.

Dodatki (opcjonalne, można do tortilli dodać to, co się lubi):

  • 3 placki tortilli
  • garść sałaty
  • 2 łyżki pestek granatu
  • kilka plasterków piklowanej czerwonej cebuli
  • kilka plasterków pomidora

Veganuary jest styczniowym wyzwaniem podejmowanym przez coraz większą liczbę ludzi. A przecież już jeden roślinny posiłek w tygodniu ma znaczenie!
To jak, dasz się namówić, aby spróbować ten przepis? 🙂

PS: Jeśli chcesz wyeliminować produkty zwierzęce ze swojej diety i nie wiesz od czego zacząć, to może zainteresuje Cię nasz wegański jadłospis z marketu (masz do wyboru dietę wegańską do lidla albo dietę wegańską do biedronki).

Oceń wpis
Średnia ocena: 0
Ta strona używa ciasteczek.
Dowiedź się więcej.
Ok!