Przepisy ze szparagami – ma ktoś ochotę na pyszne dania? :).
Maj i czerwiec pachną szparagami! Sezon trwa krótko, więc warto wypróbować je w kuchni póki zielone łodyżki są jeszcze na ryneczkach.
Jak wykorzystać szparagi w całości?
Makro (na jedną porcję): 467,5 kcal / B: 26,4 g / T: 14,9 g / W: 50,9 g
Zjedz z minisałatką (np. z roszponki i pomidorków koktajlowych).
Makro*: 482 kcal / B: 35,3 g / T: 19,5 g / W: 35,5 g
* z mozzarellą light


Sprawdzą się np. jako dodatek do dania obiadowego, sałatek, jajka sadzonego albo po prostu solo!
Makro (na jedną porcję): 194,7 kcal / B: 10,7g / T: 12,6 g / W: 7,25 g
Na koniec pochwalcie się co jedliście dobrego ze szparagami w tym sezonie? :). A jeśli lubicie smaki wiosny i lata i chcecie wypróbować więcej sezonowych przepisów. A także mieć z głowy myślenie co zjęść na śniadanie, obiad i kolacje to najnowsza edycja diet z marketów poleca się pysznie!











„Słodziki szkodzą” – to argument obowiązkowy w każdej dyskusji o słodzeniu. Zwykle poparty magicznym zaklęciem: „na PubMedzie są badania!”. I faktycznie są – zarówno wartościowe metaanalizy na dziesiątkach tysięcy osób,…











Czasem słyszę: „Ja to prawie nic nie jem, nie wiem skąd ta masa ciała”. No to spoiler: zwykle nie od wielkich grzeszków typu wiadro lodów na raz. Najczęściej te dodatkowe…











Endometrioza to podstępna choroba. Tradycyjnie postrzegana jako schorzenie ginekologiczne ograniczone do miednicy, dziś coraz częściej uznawana jest za chorobę ogólnoustrojową, która wywołuje zmiany metaboliczne w wątrobie i tkance tłuszczowej, prowadzi…











10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…