Blog

powrót
Wróć
23.06.2022

Sezonowe przepisy ze szparagami – nasze trzy propozycje!

Dietetyka
--
diety z marketów, makaron, omlet, przepis, szparagi
pieczone szparagi

Przepisy ze szparagami – ma ktoś ochotę na pyszne dania? :).

Maj i czerwiec pachną szparagami! Sezon trwa krótko, więc warto wypróbować je w kuchni póki zielone łodyżki są jeszcze na ryneczkach.

Jak wykorzystać szparagi w całości?

  • Łodyżki i główki zajadaj m.in w sałatkach, risotto, makaronach, omletach, zapiekankach, w towarzystwie jajek.
  • Twarde końcówki zużyj do bulionów razem z włoszczyzną – możesz je też zamrozić z innymi resztkami/obierkami warzyw, z których korzystasz przy robieniu wywarów i wykorzystać później.

Sezonowe przepisy ze szparagami – nasze propozycje

Przepis na makaron w kremowym sosie ze szparagami, cukinią i wędzonym łososiem

Składniki na makaron w kremowym sosie ze szparagami (2 porcje):

  • 130 g ulubionego makaronu
  • ok. 200 g cukinii
  • 300 g zielonych szparagów
  • 50 g łososia wędzonego na zimno
  • 100 g bielucha naturalnego (lub innego kremowego serka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g parmezanu lub innego twardego sera
  • 5 g oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania makaron w kremowym sosie ze szparagami:

  1. Odłam twarde końce szparagów, umyj łodygi i pokrój na 1/2 cm plasterki zostawiając główki w całości.
  2. Następnie umyj cukinię i pokrój ją w grubszą kostkę. Łososia także pokrój w kostkę, a parmezan zetrzyj na tarce.
  3. Ugotuj makaron. Zostaw ok. ⅔ szklanki wody z gotowania.
  4. Na oliwie podsmaż szparagi (bez główek) z cukinią i ząbkiem czosnku. Następnie wymieszaj dokładnie składniki na sos: serek bieluch, 5-6 łyżek wody z gotowania makaronu, łyżkę parmezanu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz.
  5. Gdy warzywa na patelni zmiękną dodaj główki szparagów, ugotowany makaron i łososia. Zmniejsz ogień, wlej sos i wymieszaj do połączenia składników oraz zagęszczenia sosu. W razie potrzeby, dolej jeszcze trochę wody z gotowania makaronu.
  6. Przełóż na talerz i na koniec posyp resztą parmezanu.

Makro (na jedną porcję): 467,5 kcal / B: 26,4 g / T: 14,9 g / W: 50,9 g

Przepis na omlet ze szparagami i zielonym groszkiem

Składniki omlet ze szparagami i zielonym groszkiem (na 1 porcję):

  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki pszenna zwykła/pszenna pełnoziarnista/orkiszowa (30 g)
  • 3 łyżki mleka/napoju roślinnego (30 g)
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
  • 150 g zielonych szparagów
  • 80 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g mozzarelli light/fety/sera sałatkowego
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek (ok.3 g)
  • bazylia świeża/suszona

Sposób przygotowania omleta ze szparagami i zielonym groszkiem:

  1. Odłam twarde końce szparagów, umyj łodygi i pokrój na 1/2 cm plasterki zostawiając główki w całości.
  2. Jajka zmiksuj na puszystą masę z mlekiem i przyprawami. Następnie dodaj mąkę z przyprawami i wymieszaj.
  3. Na patelni posmarowanej oliwą podsmaż szparagi z groszkiem i czosnkiem, a gdy zmiękną zalej je masą jajeczną. Smaż bez przykrycia, na małym ogniu, do momentu aż góra będzie ścięta.
  4. Wówczas ułóż na jednej połowie omletu plastry mozzarelli lub inny ser, posyp bazylią i złóż go na pół. Przykryj pokrywką i smaż jeszcze 2-3 minuty, aby ser się rozpuścił.

Zjedz z minisałatką (np. z roszponki i pomidorków koktajlowych).

Makro*: 482 kcal / B: 35,3 g / T: 19,5 g / W: 35,5 g

* z mozzarellą light

Przepisy ze szparagami - omlet

Przepis na pieczone szparagi z parmezanem i orzechową posypką

Składniki Pieczone szparagi z parmezanem i orzechową posypką (na 2 porcje):

  • 500 g szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek – najlepiej truflowa (10 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2-1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 20 g parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g migdałów/orzechów nerkowca/orzeszków ziemnych
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania pieczonych szparagów z parmezanem i orzechową posypką:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  2. Następnie umyj szparagi, osusz i odetnij twarde końcówki.
  3. Natrzyj je oliwą i sokiem z cytryny. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby ściśle do siebie przylegały.
  4. Parmezan zetrzyj na tarce. Następnie wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i skórką otartą z cytryny. Pod koniec posyp nim szparagi. Piecz przez 9-10 minut.
  5. Posiekaj drobno orzechy. Opcjonalnie możesz je chwilę podprażyć na suchej patelni
  6. Upieczone szparagi posyp świeżo zmielonym pieprzem, orzechami i opcjonalnie szczyptą soli. Najlepiej smakują na ciepło.

Sprawdzą się np. jako dodatek do dania obiadowego, sałatek, jajka sadzonego albo po prostu solo!

Makro (na jedną porcję): 194,7 kcal / B: 10,7g / T: 12,6 g / W: 7,25 g

Przepisy ze szparagami – diety wiosenno-letnie

Na koniec pochwalcie się co jedliście dobrego ze szparagami w tym sezonie? :). A jeśli lubicie smaki wiosny i lata i chcecie wypróbować więcej sezonowych przepisów. A także mieć z głowy myślenie co zjęść na śniadanie, obiad i kolacje to najnowsza edycja diet z marketów poleca się pysznie!

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Jędraszczyk. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach!