Budzisz się rano, a Twoja pierwsza myśl to… kawy! Niektórzy ją kochają, inni nienawidzą. Jedno jest pewne – kawa jest całkiem spoko. Nie chodzi tu tylko o smak – po prostu kawa jest zdrowa.
Istnieje wiele mitów na jej temat. Czy wypłukuje magnez? A może podnosi ciśnienie? Czy kawa uzależnia? Odpowiadam na te pytania, poznaj fakty o kawie!
Chociaż kawa jest jednym z jej głównych źródeł, to zawiera też szereg innych cennych związków chemicznych. Przykładem są polifenole, zaliczane do substancji bioaktywnych, działających korzystnie na organizm. Z związku z nimi, picie kawy może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych
Związki zawarte w kawie, takie jak kofeina, kwas chlorogenowy i magnez, wpływają na metabolizm zarówno glukozy, jak i insuliny. W praktyce oznacza to, że sprzyjają obniżeniu glikemii i zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę.
Przy umiarkowanych ilościach kawy nie trzeba obawiać się deficytu tego składnika. Kawa sama w sobie jest źródłem magnezu, potasu i witaminy B3. Tym samym bilans zysków i strat może być dodatni.
Owszem, kawa może podwyższać ciśnienie tętnicze, ale tylko u osób, które nie piją jej regularnie. Natomiast u osób, które mają to w codziennym zwyczaju, efekt ten opisuje się jako niewielki. Co więcej, umiarkowane spożycie kawy (3-5 filiżanek/dzień) związane jest z mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia.
Kluczem jest umiar. Negatywne skutki spożywania kofeiny spowodowane są jej długotrwałym wysokim spożyciem (powyżej 400 mg/d). Mowa tu głównie o wzmożonej diurezie, możliwym wzroście ciśnienia krwi oraz uzależnieniu od tej substancji.
To lepiej pić kawę czy nie pić? Pewnie, że pić. O ile ją lubisz. Nie zmuszaj się do kawy, szczególnie jeśli nie czujesz się po niej zbyt dobrze (część osób jest nadwrażliwa na kofeinę).
Umiarkowane spożycie kawy może z powodzeniem być elementem wartościowej i zbilansowanej diety oraz dostarczać składników o działaniu prozdrowotnym.
Źródła:
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…