Średnio co czwarta osoba czytająca ten artykuł, wyrzuca jedzenie. Tak o, do śmieci. Statystycznie przyznaje się do tego 42% Polaków – wyrzucają około 235 kilogramów na osobę w ciągu roku. Najczęściej wskazywaną grupą produktów wyrzucaną przez Polaków jest pieczywo – jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności, wyrzuca je aż 49% osób.
Dbanie o ekologię i równowagę naszej wspólnej planety nie musi polegać na praniu w orzechach zamiast proszku czy kupowaniu biożywności opakowanej w plastik. Małe kroczki ku lepszemu wykonane przez rzeszę osób będą miały znacznie większe znaczenie niż milowe kroki bardzo zdeterminowanej, ale niewielkiej grupy (gotowej na prowadzenie eko-życia we wszystkich jego aspektach).
Jeśli tym małym krokiem byłoby zaprzestanie marnowania jedzenia, to będzie naprawdę duży krok ku poprawie kondycji planety.
Nadmiernie skupiając się na szczegółach łatwo stracić z pola widzenia szerszą perspektywę – dokładnie tak, jak w odchudzaniu. Zastanawiamy się czy owoce po 18:00 aby na pewno nie tuczą, ale nie przeszkadza nam to w zamawianiu pizzy po 22:00.
Wróćmy na chwilę do podstaw
Wykorzystując wszystko, co kupujesz:
Ponadto:
W ramach kampanii swiezowypieczone.pl opracowałam dla Was kolejny artykuł, który pomoże w ograniczeniu wyrzucania pieczywa.
Największy problem z przechowywaniem pieczywa polega na? szybkim znikaniu pieczywa, które moglibyśmy później przechowywać ;). Wiele osób odchudzających się na własną rękę (bezpodstawnie) boi się, że pieczywo jest ?tuczące? i ?bezwartościowe?, co zwiększa ryzyko napadów obżarstwa związanych z danym produktem. Kategoryzowanie produktów na ?dobre i złe? czy ?dozwolone czy zakazane? negatywnie wpływa na relacje z jedzeniem.
Paradoksalnie im mniej boisz się jedzenia (jego ?tuczącości? czy ?niezdrowości?) tym łatwiej zarządzać dietą. Już Krzysztof Antkowiak wiedział, że najczęściej to ?zakazany owoc ciągle krąży Ci nad głową? ;). Właśnie dlatego warto zapoznać się z faktami na temat pieczywa i samodzielnie zweryfikować własne przekonania.
W ramach kampanii swiezowypieczone.pl przygotowałam kilka wpisów, które rozprawiają się z faktami i mitami na temat pieczywa. Zapoznaj się z nimi, jeśli nie jesteś pewien czy pieczywo może być elementem zdrowej diety:
Nie dokarmiaj ptaków chlebem – jego świeżość nie ma tutaj nic do rzeczy. Ptasi układ pokarmowy nie radzi sobie dobrze z trawieniem pieczywa. Istnieje również duże ryzyko zadławienia się. Najlepiej dokarmiać ptaki ziarnami, nasionami, owocami lub gotowanymi (nieprzyprawionymi, drobno pokrojonymi) warzywami, słoniną czy łojem – każdy gatunek ma swoje upodobania, ale żadnemu nie poprawi zdrowia spożywanie chleba.
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…