Jabłko to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych owoców na świecie. Jest to nasza Polska duma! Jesteśmy największym eksporterem tego owocu w Europie i trzecim na świecie! Anglicy mają swoje powiedzenie: One apple a day, keeps a doctor away. W zrymowanym i trochę kanciastym polskim tłumaczeniu: jedno jabłko dnia każdego i nie potrzebujesz doktora żadnego. Ale czy to prawda? Jabłka są tak zdrowe? A co z zawartym w nich cukrem? Ile kalorii jest w jabłku?
Jabłko jest super niskokalorycznym wyborem na przekąskę. To bardzo podręczny owoc, który można łatwo zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Jabłko w połączeniu ze skyrem i orzechami zapewni nam pełnowartościowy posiłek np. drugie śniadanie.
Średniej wielkości jabłko, ważące około 150 gramów, zawiera około 70-80 kalorii. Ta niewielka ilość kalorii w jabłku sprawia, że jest on idealnym wyborem na zdrową przekąskę. Jabłka składają się w większości z wody (około 85% [1]) i dzięki temu, że są niskokaloryczne, można je spożywać regularnie bez obaw o nadmierny przyrost masy ciała.
Jabłka można też znaleźć w sklepach w różnych formach: świeże owoce, soki, musy jabłkowe czy suszone w kawałkach. Są dostępne nawet w formie sfermentowanej jako ocet jabłkowy lub cydr. Jednakże my zachęcamy do jedzenia ich w postaci świeżego owocu ze względu na to, że ma ono więcej błonnika i więcej polifenoli w porównaniu do jego przetworzonych wersji [2].
Przeczytaj także: Ile kalorii ma banan? Fit przekąska czy ukryta bomba kaloryczna?
To ile kalorii jest w jabłku, może się różnić w zależności od jego wielkości i odmiany. Małe jabłko o wadze około 100 gramów ma około 50-60 kcal, podczas gdy większe, ważące 200 gramów, może dostarczyć nawet 100-110 kcal. Jednakże, różnice w takiej porcji nie są na tyle duże, żeby przejmować się wielkością zjedzonego jabłka i jego kaloriami. W porównaniu na przykład do orzechów, które mają wysoką gęstość energetyczną i warto zwracać uwagę na porcję, która może być bardzo kaloryczna, jabłka są owocami o niskiej gęstości energetycznej i tutaj te różnice w gramach nie będą bardzo znaczące pod kątem kaloryczności.
Warto zwrócić uwagę na liczne korzyści zdrowotne płynące z ich spożywania. Jabłka są bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Jabłka zawierają około 2 g błonnika na 100 g owocu i w 70% to błonnik nierozpuszczalny [9]. Dzięki temu, jabłka mogą być świetnym dodatkiem do diety redukcyjnej. Dla porównania musy jabłkowe mają już 0,5 g błonnika w 100 g produktu, a soki jabłkowe mają go jeszcze mniej, dlatego są one trochę gorszym wyborem pod kątem sytości po posiłku. Dodatkowo: nasza mikrobiota też je lubi! Jabłka mogą wywoływać istotne i korzystne zmiany w składzie mikrobioty oraz ich aktywności metabolicznej [3].
Ponadto, jabłka zawierają głównie witaminę E i C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz polifenoli, które chronią komórki przed uszkodzeniami [1]. Antyoksydanty z tych owoców mogą chronić nasze serce, jednakże warto pamiętać, że najwięcej ich jest w skórce [4]. Polifenole są jednym z powodów, dzięki którym różne jabłka mają swoje charakterystyczne kolory i smaki. Flawonoidy połączone z błonnikiem zawartym w jabłkach mogą także zmniejszać ciśnienie krwi [5]. Regularne spożywanie jabłek może wspomagać również obniżanie poziomu cholesterolu [1, 6]. Konsumpcja tych owoców jest także powiązana z niższą częstotliwością występowania nowotworów oraz po prostu z niższą śmiertelnością [7, 8].
Oprócz tego, że mało kalorii jest w jabłkach, mają one niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej np. osoby z insulinoopornością lub cukrzycą mogą na spokojnie dodać ten owoc do swojej diety. Tym bardziej zachęcające jest to, że spożywanie jabłek może zwiększać wrażliwość insulinową i obniżać piki glukozy posiłków wysokowęglowodanowych [9]! Samo spożycie jabłek może zmniejszać ryzyko występowania cukrzycy typu 2 [10].
Przy insulinooporności pomocny może być także ocet jabłkowy! Może on obniżać poposiłkowy pik glukozy oraz poziom insuliny [11]. Aby uprzyjemnić jego pice, Monika stworzyła szot szarlotkę, która oprócz octu jabłkowego zawiera także cynamon i zieloną herbatę, aby zwiększyć jego skuteczność.
Jabłka są niezwykle zdrowe. Z dietetycznego punktu widzenia nie ma się co przejmować nawet tym złym cukrem, który w nich jest, bo jak widać ten cukier nie szkodzi nawet osobom z cukrzycą typu 2. Potencjalne zagrożenia, które idą w parze z jedzeniem jabłek to alergie, które można mieć i narażenie na pestycydy obecne w owocach [12].
Różne odmiany jabłek mogą mieć nieco inną kaloryczność. Na przykład, jabłka Fuji, które są zazwyczaj słodsze mogą zawierać nieco więcej kalorii niż jabłka Granny Smith, które są bardziej kwaskowate. Jednak różnice te są niewielkie, a wszystkie odmiany jabłek są świetnym wyborem dla zdrowej diety. Jabłka Granny Smith mają 59 kcal/100 g, a Fuji 65 kcal/100 g – takimi różnicami nie warto zawracać sobie głowy [13, 14].
Zastanawiasz się jak efektywnie włączyć jabłka do swojej diety? Oto kilka prostych pomysłów:
Kalorie: 395 kcal | Białko: 21,1 g | Węglowodany: 48,9 g | Tłuszcze: 10,5 g
Ile kalorii jest w jabłku? Średniej wielkości jabłko ma około 70-80 kcal, co czyni je niskokalorycznym i zdrowym wyborem na przekąskę. Połącz je ze źródłem białka oraz tłuszczu i masz gotowy pełnowartościowy posiłek. Oprócz niskiej kaloryczności, jabłka są bogate w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze, co przyczynia się do ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia.
A co z tym odganianiem lekarzy poprzez codzienne spożycie jabłek? Ważny jest całokształt diety, a nie tylko jeden produkt wyrwany z kontekstu. Jedząc jabłka razem z czipsami, lodami i pizzą nie sprawią one, że nasze problemy zdrowotne pójdą w zapomnienie. Jeżeli są one częścią zdrow(sz)ego stylu życia mogą one dodać wiele dobrego, ale do lekarza i tak warto chodzić ☺️.
Pamiętaj, że choć warto wiedzieć, ile kalorii jest w jabłku, ważne jest regularne spożywanie tego owocu ze względu na jego korzyści zdrowotne. Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie odchudzającej, czy po prostu chcesz dbać o zdrowie, jabłka są doskonałym dodatkiem do codziennej diety.
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…
W dzisiejszych czasach cukier stał się jednym z największych wrogów naszej diety. W mediach społecznościowych czy w rozmowach ze znajomymi często słyszymy: cukier uzależnia jak kokaina, cukier zabija. Wytykamy go…
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…