Gotowe sosy w słoikach mogą być dużym ułatwieniem w codziennym gotowaniu. Opcji w marketach jest mnóstwo. Włoskie, azjatyckie, meksykańskie, polski smaki – do wyboru do koloru! Ale czy wszystkie z nich mają dobre składy? Czym się najlepiej kierować przy ich wyborze? I jak wypadają pod kątem dietetycznym trzy gotowe sosy od marki Patak’s?
Składniki: woda, pomidory (15%), jogurt (z mleka) (5,5%), pasta pomidorowa (4%), skrobia modyfikowana kukurydziana, śmietanka (z mleka) (2%), przyprawy (2%) (przyprawy, kmin rzymski), olej rzepakowy, suszona cebula, cukier, puree z czosnku, puree z imbiru, sól, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), ekstrakt z papryki, nasiona kminu rzymskiego, suszony liść kolendry.
Wartość odżywcza | w 100 g | w 225 g |
---|---|---|
Wartość energetyczna (kcal) | 69 | 155.3 |
Tłuszcz (g) | 3.3 | 7.42 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0.6 | 1.35 |
Węglowodany (g) | 7.7 | 17.32 |
w tym cukry (g) | 3.6 | 8.1 |
Białko (g) | 1.5 | 3.38 |
Sól (g) | 0.72 | 1.62 |
Składniki: woda, zagęszczony przecier pomidorowy (5%), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, masło (z mleka), śmietanka (z mleka) (2%), suszona cebula, przyprawy, przecier z imbiru, olej rzepakowy, cebula w proszku, sól, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), czosnek w proszku, kwasy (kwas mlekowy, kwas cytrynowy), ekstrakt z papryki.
Wartość odżywcza | w 100 g | w 225 g |
---|---|---|
Wartość energetyczna (kcal) | 86 | 193.5 |
Tłuszcz (g) | 3.4 | 7.65 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 1.4 | 3.15 |
Węglowodany (g) | 12 | 27 |
w tym cukry (g) | 7.4 | 16.65 |
Białko (g) | 1 | 2.25 |
Sól (g) | 0.69 | 1.55 |
Składniki: woda, cukier, wiórki kokosowe (4%), pasta kokosowa (4%), śmietanka (z mleka) (4%), skrobia modyfikowana kukurydziana, olej rzepakowy, zagęszczona pasta pomidorowa, przecier z imbiru, przecier z czosnku, mieszanka przypraw (m.in. kmin rzymski, koper włoski, kurkuma), suszona cebula, sól, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kwasy (kwas mlekowy), zagęszczony sok z cytryny, suszony liść kolendry.
Wartość odżywcza | w 100 g | w 225 g |
---|---|---|
Wartość energetyczna (kcal) | 131 | 294.8 |
Tłuszcz (g) | 8.7 | 19.58 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 5.6 | 12.6 |
Węglowodany (g) | 11 | 24.8 |
w tym cukry (g) | 6.7 | 15.1 |
Białko (g) | 1.1 | 2.48 |
Sól (g) | 0.71 | 1.6 |
Podsumowując gotowe sosy od Patak’s, pod względem odżywczym sos Tikka Masala wypada najlepiej z tych trzech propozycji. W porównaniu do sosów Korma i Tandoori ma najmniej kalorii, tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cukrów prostych, co czyni go korzystniejszym wyborem dla osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę. W składzie ma też większą procentową zawartość warzyw niż sos Tandoori.
Gotowe sosy marki Patak’s można znaleźć w wielu mniejszych i większych marketach np. Lidl, Biedronka, Carrefour, Auchan, Intermarché. W każdym sklepie cena może być inna. W Lidlu i w Biedronce koszt jednego słoika 450 g to 8,49 zł.
Bardzo polecam zerkać na etykiety produktów. To jest punkt, który zawsze się przydaje, niezależnie od tego czy jesteś jeszcze na początku swojej zdrow(sz)ej drogi czy już ogarniasz wszystkie podstawowe kwestie. Dzięki temu możesz w świadomy sposób podejmować decyzje zakupowe i wiesz czym tak naprawdę odżywiasz swój organizm na co dzień.
Cukier dodawany jest do gotowych sosów, aby poprawić ich smak. Staraj się wybierać te produkty, gdzie cukier znajduje się na dalszych miejscach w składzie. Im bliżej początku listy składników, tym więcej cukru zawiera produkt.
Gotowe sosy często zawierają dużą ilość soli. Wybieraj produkty z mniejszą zawartością soli, zwłaszcza jeśli masz problemy z nadciśnieniem, a w Twoim codziennym menu jest sporo gotowych produktów lub dań z restauracji.
Sosy zawierające dodatkowe warzywa, takie jak papryka, pomidory, cebula czy szpinak, będą lepszym wyborem. Takie produkty dostarczą m.in. więcej błonnika, co zwiększa wartość odżywczą posiłku.
Jeśli kontrolujesz kalorie, wybieraj sosy o niższej wartości energetycznej. Produkty o kaloryczności poniżej 100 kcal na 100 g mogą być dobrą opcją, szczególnie gdy są częścią zbilansowanego posiłku.
Choć skrobia modyfikowana jest bezpieczna, według mnie przewagę mają sosy, które są zagęszczone naturalnie przez gotowanie lub blendowanie składników. Naturalne sosy mogą mieć lepszą konsystencję i smak.
Nie bój się porównywać różnych marek i produktów. Sprawdź kilka etykiet i wybierz ten sos, który ma według Ciebie najkorzystniejszy skład i wartość odżywczą.
Na naszym fit-koncie @dietyzmarketow na Instagramie pojawiają się recenzje różnych produktów, w tym również gotowców. Zaobserwuj ten profil by być na bieżąco z takimi nowinkami i wiedzieć jak podejmować zdrow(sz)e wybory żywieniowe.
Gotowy sos w słoiku to może być wygodna i szybka opcja na przygotowanie smacznego posiłku. Aby jednak uczynić go pełnowartościowym daniem, warto pamiętać o składnikach, które zapewnią odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczu oraz błonnika.
Najprostszym sposobem na wykorzystanie sosów takich jak Tikka Masala, Korma czy Tandoori jest dodanie do nich źródła białka, takiego jak kurczak, tofu, mozzarella, ryba lub ciecierzyca. Ważne będą też warzywa, które podniosą wartość odżywczą i dodadzą daniu objętości. W samym sosie jest ich mało, więc warto o nie zadbać. Danie można podać z ryżem, kaszą, tortillą, chlebkiem pita, komosą ryżową (źródła węglowodanów). Zielone dodatki również wskazane! Rukola, roszponka, kiełki, natka pietruszki, kolendra – świetne dodatki dla podniesienia odżywczości dania. Na górę wartościowe tłuszcze (orzechy, pestki, nasiona) i dobrze zbilansowany posiłek gotowy.
A jeśli macie ochotę na domowy obiad z Tikka Masala w roli głównej to sprawdźcie ten przepis.
Korzystaliście kiedyś z tych sosów od Patak’s? Jak je oceniacie smakowo? Z czym je jedliście?
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…