Blog

ikonka powrotu
Wróć
03.07.2020

Orzechowa Tikka masala w dwóch wersjach

Jednogarnkowe
tikka masala wyróżnione

Informacje podstawowe

Typ dania: obiad
Kuchnia: indyjska
Dieta: klasyczna, wegańska
Czas przygotowania: 60 min

Przepis na obiadową, aromatyczną pyszność!

Orzechowa Tikka Masala w dwóch wersjach: wegańska z cieciorką lub z kurczakiem <3

Orzechowa Tikka masala w dwóch wersjach

tikka masala z ryżem

Składniki

  • 800 g przecieru pomidorowego (lub 700g passaty w butelce)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g orzechów nerkowca ((jeśli nie masz,orzechy włoskie, ziemne lub słonecznik))
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala ((jeśli nie masz,może być curry, papryka ostra, papryka słodka, kmin rzymski))
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • tarty imbir
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
  • 400 g ugotowanej/konserwowej ciecierzycy (- dla wersji wege)
  • 400 g kurczaka (- dla wersji mięsnej)
  • 240 g ryżu basmati (- może być też jaśminowy lub paraboliczny)
  • świeże liście kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy zalej wrzątkiem, odstaw na bok.
  2. Cebulę pokrój w półksiężyce, czosnek w plasterki.
  3. Rozgrzej na głębokiej patelni lub w garnku oliwę. Wrzuć czosnek i cebulę, smaż ok. 2-3 min, aż cebula się zeszkli.
  4. Wsyp przyprawy i imbir, podsmażaj krótko, maks. 30 sek. Wlej passatę/pomidory.
  5. Gotuj całość 15-20 min pod przykryciem. Pod koniec wrzuć orzechy, zblenduj całość. Do sosu dodaj ugotowaną/konserwową ciecierzycę.
  6. W międzyczasie ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. * Jeśli robisz Tikka Masalę z mięsem, to pokrój je w kostkę, dopraw solą i pieprzem, po czym obsmaż na łyżce oliwy, następnie wrzuć do sosu i gotuj jeszcze całość ok. 5 min.

Uwaga: makro powyżej dotyczy wersji wege z cieciorką.

Ile kalorii i wartości odżywczych ma orzechowa tikka masala

Makro dla wersji z mięsem:

 1331 kcal, białko 114 g, tłuszcze 58,9 g, węglowodany 84,1 g, błonnik 24,1 g

Ryż nie jest wliczony!

Którą wersję przetestujesz :>?

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Kilka uwag:) W kuchni indyjskiej nie używa się oliwy, tylko masło klarowane, ewentualnie olej rzepakowy. W przepisie brakuje nabiału z którego słynie tikka masala (tym różni się od prawdziwych dań indyjskich – tikka masala powstała w Anglii). Używamy śmietanki lub jogurtu,

  • Dzień dobry! Można prosić o makro dla wersji wege? Nie widzę na stronie, chyba coś uciekło:(