Blog

powrót
Wróć
12.09.2022

Czy można jeść gotowce w insulinooporności? Recenzja gotowych kopytek z Biedronki

Dietetyka
--
dieta w insulinooporności, gotowiec, insulinooporność, kopytka, niezbędnik insulinoopornej, porady, produkty z biedronki, recenzja
kopytka nasze smaki

Gotowce a insulinooporność – czy trzeba z nich całkowicie zrezygnować? Gotowe dania ułatwiają życie, a coraz szersza oferta takich produktów w marketach pozwala wybierać nie tylko pod kątem dostępnych rodzajów/smaków, ale również pod względem lepszej jakości. Mogą być one elementem zdrowszej, wartościowej diety, szczególnie w okresach, kiedy czas, chęci lub zasoby ograniczają stanie w kuchni i gotowanie wszystkiego od podstaw. No tak to już jest!

Ale czy mając insulinooporność można jeść gotowce?

Myślę, że wiele osób po diagnozie zadało sobie to pytanie. Przecież “to sam syf”, dodatek cukru w wielu przypadkach i wysoki indeks glikemiczny. Więc co robić?

  • Gotowce mogą być elementem również Twojej diety.
  • Pamiętaj o odpowiedniej porcji i odpowiednim zbilansowaniu w posiłku – wpływa to na ładunek glikemiczny.
  • Komponując posiłek z gotowcem kieruj się ogólnymi zasadami komponowania dań w IO, czyli zadbaj o źródło białka, wartościowe kwasy tłuszczowe, dodatek warzyw lub porcji owoców i w miarę możliwości o mniej oczyszczone produkty węglowodanowe.
  • Jeśli masz możliwość, zacznij posiłek od warzyw lub bogatych w błonnik i wodę owoców, np. jabłek.
  • Wybieraj gotowce z niższą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych i dodanego cukru – “w tym nasycone kwasy tłuszczowe” i “w tym cukry” w tabeli wartości odżywczych na etykiecie.
  • Oceniając produkt patrz na niego jako całość, nie przez pryzmat jednego dodanego składnika.
  • Pamiętaj, że nie zawsze musi być idealnie. Może być wystarczająco dobrze.

Poprawa zdrowia i wyników w IO jest zależna od wielu czynników prowadzonego stylu życia, a wybór jednego produktu jest często przeceniany i zbyt krytycznie oceniany. Liczy się całokształt stosowanej diety i lepsze wybory żywieniowe na co dzień – to wszystko realnie wpływa na poprawę naszego samopoczucia i zdrowia. Jak zatem jeść ze smakiem, bez zbędnych restrykcji i wyrzeczeń mając IO? O tym wszystkim przeczytasz w najnowszym ebooku DrLifestyle- „niezbędnik insulinoopornej”, który pojawi się w sprzedaży pod koniec wakacji. Aby nie przegapić jego premiery zapisz się już teraz na listę oczekujących :).

A teraz sprawdź recenzję jednego z gotowców prosto z Biedronki oraz nasze propozycje jak można go wkomponować w posiłku, przyjaznym dla osób z insulinoopornością.

Gotowce a insulinooporność – kopytka z Biedronki Nasze Smaki – recenzja oraz porady dla insulinoopornych (i nie tylko!)

  • Na bazie ziemniaków (66%), skrobi ziemniaczanej, mąki pszennej i jaj – czyli podobnych składnikach, których użylibyśmy w domu.
  • Olej rzepakowy, guma guar i przeciwutleniacz dodane są w stosunkowo małej ilości w celu zachowania odpowiedniej formy w trakcie przechowywania.
  • Opakowanie ma 500 g, więc warto podzielić je na 2-3 osoby/porcje.
  • Produkt wysokowęglowodanowy (30g /100 g) z małą ilością białka (3 g/100 g) – dla glikemii korzystna będzie odpowiednia porcja i zbilansowanie w posiłku z dodatkiem białka i opcjonalnie tłuszczu.
  • Jako źródła białka można użyć: mozzarellę light, pierś z kurczaka/indyka, tofu, łososia, skyru naturalny.
  • Świeże warzywa (na wytrawnie) lub niskocukrowe owoce (na słodko) jak najbardziej wskazane – to elementy przeciwzapalnej diety, które obniżą ładunek glikemiczny posiłku, dodadzą błonnika oraz witamin. A w gratisie będzie bardziej sycąco, dlatego nie zapominaj o nich!
  • Warzywa możesz dodać do sosu pomidorowego, sałatki z sosem na bazie skyru lub warzywnego leczo. Możesz je również upiec razem z kopytkami.
  • Tip: kolejność ma znaczenie – o ile masz możliwość, zjedz posiłek z kopytkami rozpoczynając od warzyw. Może to obniżyć glikemię i wyrzut insuliny po posiłku.
  • Minusem gotowców jest wysoka zawartość soli, tutaj 1,2 g/100 g. Bazowanie na niskoprzetworzonej diecie pomaga utrzymywać jej podaż na odpowiednim poziomie.

Werdykt: Dodatek węglowodanowy do posiłku niekoniecznie pierwszego wyboru dla osób z insulinoopornością. Lepiej bazować na niskoprzetworzonych kaszach, razowych makaronach i pieczywie. Jednak sprawdzi się jako urozmaicenie diety lub dodatek do potraw “na szybko”, ale przy odpowiednim wkomponowaniu w resztę dania kierując się zasadami bilansowania posiłków w IO.

Przeczytaj więcej wpisów na temat insulinooporności:

Jaki skład i makro mają kopytka z Biedronki

Skąd?: Biedronka

Cena: 4,99 zł/500 g

Makro (na 100 g):

  • kaloryczność: 148 kcal
  • białko: 3 g
  • tłuszcz: 1,2 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,2 g)
  • węglowodany: 20 g (w tym cukry 2,5 g)
  • sól: 1,2 g

Propozycje posiłków z kopytkami z Biedronki (wersja wytrawna i na słodko):

Wersja wytrawna – Kopytka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Składniki (na jedną porcję):

  • ⅓ opak. kopytek Nasze Smaki (167 g)
  • 10 g orzechów włoskich

Sos pomidorowy:

  • 150 g pomidorów z puszki
  • 150 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta pieprzu i słodkiej papryki

Makro (na jedną porcję):

  • kaloryczność: 486 kcal
  • białko: 20,3 g
  • tłuszcz: 16,1 g
  • węglowodany: 61,7 g

Wersja na słodko – Kopytka ze skyrem, malinami i migdałami

Składniki (na jedną porcję):

  • ⅓ opak. kopytek Nasze Smaki (167 g)
  • 100 g skyru naturalnego
  • ekstrakt waniliowy
  • ½ łyżeczki erytrytolu
  • 80 g malin
  • 10 g migdałów w płatkach
  • szczypta cynamonu

Makro (na jedną porcję):

  • kaloryczność: 410 kcal
  • białko: 20,2 g
  • tłuszcz: 7,7 g
  • węglowodany: 59,4 g

Znasz te gotowe kopytka? Co do nich dodajesz w posiłku?

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Witam Czy w diecie klasycznej z Biedronki też są gotowce czy tylko w tej diecie ekspresowej?