Blog

powrót
Wróć
28.07.2020

Przepyszna chlebowa-pomidorowa z mozarellą

Przepisy
--
dieta, dietetyczne, fit, jedzenie, mozzarella, pomidorowa, Pomysłnaobiad, przepis, pyszności, zdrowakuchnia, zupa, zupy
zupa pomidorowa z mozarellą

Każdy z nas jadł pomidorową z makaronem lub ryżem – ale czy ktoś próbował takiej pyszności? Oto pomidorowa we włoskiej odsłonie – z dodatkiem mozarelli i pokruszonym chlebem 🙂

Chlebowa pomidorowa

  • 2 puszki pomidorów krojonych ((2x 400g lub świeże pomidory))
  • 400 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kulki mozarelli ((co najmniej 62g, najsmaczniej cała kulka))
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 łyżka octu winnego (lub balsamicznego)
  • 1 łyżeczka przyprawy prowansalskiej ((lub inna mieszanka z bazylią, oregano, tymiankiem))
  • 0,5 łyżki oliwy
  1. Czosnek pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, smaż 30 sek. Wlej ocet winny i odparuj go przez kolejne 30 sok.

  2. Dodaj pomidory, wodę, przyprawy. Gotuj 10 min pod przykryciem.

  3. Czerstwe pieczywo rozkrusz w dłoniach na spore kawałki, dorzuć do zupy i gotuj ją przez kolejne 10 min.

  4. Podawaj zupę z mozarellą.

Zupa byłaby jeszcze lepsza z burratą, która często pojawia się w Lidlu.

Autor wpisu

Monika Ciesielska

dietetyczka i psychodietetyczka, która uczy, jak żyć trochę zdrowiej na co dzień, zamiast turbozdrowo zrywami. Wspiera kobiety w budowaniu relacji z jedzeniem opartej na szacunku do ciała, nastroju i realnych możliwości życiowych. Autorka bestsellerowych „Diet z marketów” oraz książki „Bez liczenia i ważenia”.