Prosta i zaskakująco dobra sałatka, którą przygotujesz w 35 min – łapcie przepis, bo to jest niebo w gębie!
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Wszystkie przyprawy wsyp do miseczki i wymieszaj.
Bataty wyszoruj i pokrój w łódeczki lub kostkę. Cebulę pokrój w łódeczki.
Ciecierzycę opłucz, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wrzuć do miski, dodaj
1/2 łyżki oliwy i połowę z przygotowanych przypraw. Dokładnie wymieszaj.
Bataty i cebulę wyłóż na blachę, skrop pozostałą częścią oliwy i posyp pozostałymi
przyprawami. Na blachę dodaj ciecierzycę.
Piecz całość około 25 minut, aż bataty zmiękną. W połowie czasu przemieszaj
warzywa.
Na końcu na blachę dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj całość. Piecz jeszcze 2 minuty.
Przygotuj sos: wymieszaj razem masło orzechowe, syrop klonowy i sok z cytryny z
odrobiną wody.
Warzywa polej sosem, posyp natką pietruszki i pestkami granatu.
10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…
Zdrow(sz)y styl życia to dla mnie priorytet. Wiem, co mi służy, co powinnam jeść, a co najlepiej omijać szerokim łukiem. A jednak… nawet mnie czasem trudno odmówić Pringlesom albo frytkom…
Na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności jedzenia. Smak to coś więcej niż tylko kalorie – to też satysfakcja z posiłku, uczucie sytości i mniejsze ryzyko podjadania. Dlatego warto zaprzyjaźnić…
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…