Prosta i zaskakująco dobra sałatka, którą przygotujesz w 35 min – łapcie przepis, bo to jest niebo w gębie!


Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Wszystkie przyprawy wsyp do miseczki i wymieszaj.
Bataty wyszoruj i pokrój w łódeczki lub kostkę. Cebulę pokrój w łódeczki.
Ciecierzycę opłucz, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wrzuć do miski, dodaj
1/2 łyżki oliwy i połowę z przygotowanych przypraw. Dokładnie wymieszaj.
Bataty i cebulę wyłóż na blachę, skrop pozostałą częścią oliwy i posyp pozostałymi
przyprawami. Na blachę dodaj ciecierzycę.
Piecz całość około 25 minut, aż bataty zmiękną. W połowie czasu przemieszaj
warzywa.
Na końcu na blachę dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj całość. Piecz jeszcze 2 minuty.
Przygotuj sos: wymieszaj razem masło orzechowe, syrop klonowy i sok z cytryny z
odrobiną wody.
Warzywa polej sosem, posyp natką pietruszki i pestkami granatu.











„Słodziki szkodzą” – to argument obowiązkowy w każdej dyskusji o słodzeniu. Zwykle poparty magicznym zaklęciem: „na PubMedzie są badania!”. I faktycznie są – zarówno wartościowe metaanalizy na dziesiątkach tysięcy osób,…











Czasem słyszę: „Ja to prawie nic nie jem, nie wiem skąd ta masa ciała”. No to spoiler: zwykle nie od wielkich grzeszków typu wiadro lodów na raz. Najczęściej te dodatkowe…











Endometrioza to podstępna choroba. Tradycyjnie postrzegana jako schorzenie ginekologiczne ograniczone do miednicy, dziś coraz częściej uznawana jest za chorobę ogólnoustrojową, która wywołuje zmiany metaboliczne w wątrobie i tkance tłuszczowej, prowadzi…











10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…