Kiedy blogerowi w momencie zgrywania zdjęć psuje się karta, może się załamać. Albo dodać tekst bez zdjęć. Jak widać, wybrałam drugą opcję. Zapraszam na wpis, w którym królują:
Powyżej widzicie składy trzech kostek rosołowych wiodących na rynku producentów. Są tak długie, że nie zmieściło się w nich za dużo warzyw czy mięsa ;). Wydaje mi się, że same w sobie są najlepszym komentarzem. Kostki rosołowe – używać czy nie? Nie.
NIE.
NIEEEEE!
Spokojna głowa. Domowa kostka rosołowa jest łatwa i dość szybka w przygotowaniu. Proponowana przeze mnie lista składników jest bardzo długa i zagwarantuje uzyskanie aromatycznego, przepysznego wywaru, który nie tylko w niczym nie ustępuje sklepowej kostce rosołowej, ale jest od niej znacznie lepszy. Pamiętaj, że to tylko inspiracja. Możesz zmieniać proporcje, dodać inne składniki, bądź usunąć część moich. Główne założenie jest takie: robisz bulion mięsny czy warzywny z tym, że duuuużo bardziej treściwy, niż na co dzień.
Możecie również zwielokrotnić liczbę składników i przygotować więcej porcji jednorazowo. Te kostki rosołowe można zamrażać, więc mają bardzo długi okres przydatności do spożycia (spokojnie do trzech miesięcy).
Składniki (przepis na około kilogram gotowego produktu:
Wersja mięsna wymaga około 300 g mięsa. Może być to mięso drobiowe (np. pierś z kurczaka, skrzydełko, udko), ale też wołowe czy mieszane. Mięso do domowej kostki rosołowej musi zostać zmielone bądź bardzo drobno pokrojone!
Dodajemy je do garnka razem z warzywami – proces przygotowań jest taki sam, jak w przypadku bulionu warzywnego :).
10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…
Zdrow(sz)y styl życia to dla mnie priorytet. Wiem, co mi służy, co powinnam jeść, a co najlepiej omijać szerokim łukiem. A jednak… nawet mnie czasem trudno odmówić Pringlesom albo frytkom…
Na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności jedzenia. Smak to coś więcej niż tylko kalorie – to też satysfakcja z posiłku, uczucie sytości i mniejsze ryzyko podjadania. Dlatego warto zaprzyjaźnić…
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…