Blog

powrót
Wróć
02.01.2023

Wartościowe i tanie produkty, które warto mieć w diecie

Dietetyka
--
porady, tanie produkty spożywcze, tanie zakupy, tipy, zdrowe odżywianie
wartościowe i tanie produkty na diecie

Wartościowa dieta na co dzień nie musi być mega kosztownym wydatkiem.

Tanie i zdrowe produkty spożywcze – czy można jeść wartościowe rzeczy nie wydawać przy tym majątku?Odpowiednie planowanie posiłków, zakupy z listą, sensowne korzystanie z promocji, minimalizowanie wyrzucanej żywności daje naprawdę sporo korzyści dla budżetu, często niezauważalnych gołym okiem.

Owszem, można mieć to swoje zdrowsze żyćko z różnymi droższymi produktami, typu nasiona chia, jagody goji, acai, chlorella, morwa itd. No właśnie – można, ale nie trzeba. W zwykłych sklepach typu Lidl czy Biedronka kupisz to, co trzeba, by jeść zdrowo. Sprawdź jakie produkty warto włączyć do diety, które przy okazji nie nadszarpną zbytnio Twojego portfela w inflacyjnych czasach.

Tanie i zdrowe produkty spożywcze, które możesz włączyć do diety bez wydawania miliona monet

  • Strączki – taniej od puszkowanych/słoikowych wychodzą suche strączki. Soczewica czerwona i zielona gotują się najszybciej, a ciecierzycę albo fasolę możesz ugotować w większej ilości i zamrozić.
  • Sezonowe warzywa i owoce – obecnie to np. dynia, buraki, marchew, jabłka, śliwki – można z nich wykombinować sporo jesienno-zimowych przepisów.
  • Kasze i makarony razowe – kasza wychodzi taniej w kilogramowych opakowaniach, podobnie ryż lub duże opakowania makaronów. Najbardziej polecamy razowe produkty zbożowe, jeśli nie masz dolegliwości po większej ilości błonnika.
  • Płatki owsiane – wykorzystasz je do przepisów na słodko i na wytrawnie; dzięki beta-glukanom korzystnie działają na profil lipidowy.
  • Siemię lniane – wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3. Lepszą wersją są całe nasionka do samodzielnego mielenia w domu – więcej korzystnych kwasów tłuszczowych.
  • Jogurty w dużych opakowaniach – jeśli spożywasz je często lub mieszkasz z rodziną, bardziej opłacają się większe opakowania. Bogatobiałkowe skyry również można spotkać w dużej wersji.
  • Orzechy w większych opakowaniach – coś droższego, ale jest kilka tipów by było taniej! Nie musisz kupować kilku rodzajów orzechów – wystarczy jeden, który lubisz. Warto korzystać z większych opakowań, promocji 1+1 albo kupować online w kilogramowych paczkach.

Tanie i zdrowe warzywa

Marchew

  • jest niskokaloryczna (około 30 kcal/100 g),
  • stanowi cenne źródło karotenoidów. Są to silne przeciwutleniacze, które są jednocześnie barwnikami i nadają marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Dla przykładu beta-karoten, luteina, zeaksantyna, likopen czy alfa-karoten,
  • obfituje w flawonoidy oraz związki fenolowe, które również wykazują właściwości przeciwutleniające, co sprawia, że marchewka wykazuje silne działanie przeciwwolnorodnikowe,
  • wpływa korzystnie na wiele kluczowych procesów w organizmie, np. beta-karoten, czyli inaczej prowitamina A, przekształca się w ciele człowieka w witaminę A, która jest odpowiedzialna między innymi za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
marchew to tani i zdrowy produkt po który warto sięgać

Buraki

  • zawierają dużą ilośc barwników (np. betaina i betaksantyna) oraz azotanów o właściwościach przeciwutleniających i antynowotworowych,
  • to źródło cennych dla naszego zdrowia witamin i składników odżywczych, zwłaszcza witamin z grupy B, witaminy C, potasu, wapnia, żelaza i folianów,
  • ich spożywanie (np. w formie soku z buraków) może pozytywnie wpłynąć na układ krążenia, w tym na obniżenie ciśnienia krwi oraz poprawę zdolności wysiłkowych (co można wykorzystać w sporcie).
buraczki są tanie i dostarczają wiele witamin

Tanie i zdrowe owoce

Jabłka

  • są niskokaloryczne (średnie jabłko to około 50 kcal),
  • zawierają bioaktywne substancje o charakterze przeciwutleniającym. Do najważniejszych zalicza się: kwas L-askorbinowy i polifenole, w tym flawonole i antocyjany (związki chronią organizm człowieka przed chorobami układu krwionośnego, serca oraz nowotworami),
  • są źródłem pektyn, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego i mikroflorę jelit oraz gospodarkę węglowodanową i lipidową,
  • są bardzo popularne w kuchni polskiej ze względu na swoją wartością odżywczą, jak też dostępność owoców w sprzedaży przez cały rok.

Przeczytaj także: Ile kalorii ma jabłko i czy warto włączyć je do swojej diety?

jabłka

Banany

  • zawierają potas, wapń, fosfor, magnez – składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, kości, układu pokarmowego i serca,
  • wykazują wiele korzystnych oddziaływań na przewód pokarmowy np. zapobiegają zaparciom i łagodzą biegunki,
  • są źródłem witaminy B6 i tryptofanu – ich spożycie może mieć pozytywny wpływ na poprawę samopoczucia,
  • są smacznym źródłem łatwo przyswajanej energii i stanowią świetną opcję dla sportowców, którzy potrzebują szybkiej przekąski pomiędzy treningami.

Więcej: Ile kalorii ma banan? Fit przekąska czy ukryta bomba kaloryczna?

banany to tanie źródło witaminy C

Tanie i zdrowe strączki

Ciecierzyca

  • zawiera dużo wartościowego białka (około 19g /100 g suchej masy),
  • ma mało tłuszczu (około 5g /100 g suchej masy),
  • posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego – syci na długo i usprawnwia pracę jelit,
  • jest bogactwem wielu składników odżywczych i witamin, między innymi zawiera wiatminę A, E i C, kwas foliowy, magnez, potas oraz żelazo,
  • stanowi bazę wielu wartościowych potraw, między innymi z ciecierzycy przyrządza się falafele, który mogą stanowić roślinną alternatywę dla mięsa czy hummus.

Soja

  • to produkt o wysokiej zawartości białka (nasiona soi zawierają około 34g białka/100g), dzięki czemu uznawana jest za dobry zamiennik mięsa,
  • jest kopalnią witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę K, kwas foliowy , cholinę, witaminy z grupy B, magnez, żelazo miedź, fosfor, czy potas,
  • jest źródłem bioaktywnych związków (zwanych ogólnie izoflawonami) o silnych właściwościach antyoksydaycjnych. Regularne spożycie soi może zmniejszać ryzyko występowania niektórych chorób cywilizacyjnych, między innymi układu krążenia, cukrzycy typu 2 czy części nowotworów.
soja i mleko sojowe to tanie i zdrowe produkty

[autopromocja]

W poradniku dołączonym do najnowszej edycji jesienno-zimowych diet z marketów znajdziesz informacje o tym jak kupować i gotować taniej, ale nadal zdrowo i wartościowo! Zbiór wskazówek i tipów oszczędnościowych w jednym miejscu.

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Jędraszczyk. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach!