Wysokobiałkowe jogurty, puddingi, musy, batoniki – tego typu przekąski stają się coraz bardziej popularne w marketach. Z jednej strony, pomagają one w uzupełnieniu ilości białka w diecie oraz są dobrym i sycącym elementem w posiłku “na szybko”. Jednak z drugiej strony, nadmiar białka w diecie nie jest wskazany, a często pod względem jakościowym produkty te nie są zbyt wartościowe.
Można nim smarować kanapki, zrobić z niego pankejki lub omleta, wykorzystać do naleśników jako farsz lub dodać do owsianki. Kvarg będzie też spoko przekąską jako posiłek, spójrz na tę propozycję:
Taka przekąska to również dobra propozycja na drugie śniadanie/podwieczorek dla osób z insulinoopornością.
*Najlepszą opcją byłoby przygotowanie granoli samodzielnie. Wówczas możesz wybrać sobie dowolne płatki i dodatki, które najbardziej lubisz (ulubione owoce suszone, orzechy, pestki itp.) Jednak wiemy, że nie każdy ma zawsze na to czas i chęci – całe szczęście gotowe mieszkanki ze sklepu też potrafią być spoko. W tym wpisie znjadziesz wskazówki, które mixy płatków warto kupować.
Werdykt: Serek z dobrym, prostym składem, który można wykorzystać na wiele sposobów.
Skąd?: Biedronka
Cena: 2,47 zł/200 g
Makro (na 100 g):
Często jesz wysokobiałkowe przekąski? Znasz ten serek? Do czego go wykorzystujesz w swojej kuchni?
Temat mikrobioty w ostatnich latach stał się bardzo popularny i badań dotyczących jej wpływu na nasz organizm jest coraz więcej. To że wpływa na trawienie pokarmów jest dość oczywiste, ale…
Jestem prawie pewna, że podczas zakupów rzucił się już Wam w oczy wskaźnik Nutri-Score. To te charakterystyczne kolorowe literki na opakowaniach produktów. W supermarketach widać je coraz częściej, dlatego weźmiemy…
Gotujesz ryż w woreczku? Można to zrobić lepiej, czyli ugotować ryż bez woreczka i to na sypko! Gotowanie ryżu bez woreczka może wydawać się trudnym zadaniem, ale nic bardziej mylnego!…
Pewnie większość z Was już gdzieś słyszała o kreatynie. Mogę się założyć, że zwykle było to jednak w kontekście sportowców i/lub osób trenujących siłowo – a to nie jedyne jej…
Piszesz, żę serek ma prosty skład, ale jaki dokładnie? NIe zwróciłam na ten serek uwagi w Biedronce, ale przy najbliższej okazji go poszukam.
Skład to: mleko odtłuszczone, bakterie fermentacji mlekowej. 🙂