Strączki to niewątpliwie wartościowe produkty, dlatego warto mieć je w swojej diecie. Ale nie oszukujmy się – nie każdy ma czas i nie każdemu chce się je gotować. I to jest okej. W marketach jest spory wybór strączków w słoikach lub puszkach. To wygodna i praktyczna opcja, z której my również często korzystamy. Jednak smak tych samodzielnie gotowanych jest zdecydowanie lepszy niż tych z puszki/słoika. Mowa tutaj głównie o ciecierzycy lub fasoli, dlatego namawiamy Was – spróbujcie je ugotować samemu! To też tańszy sposób na zdrow(sz)e odżywianie.
Czy to trudne? Nie mi to oceniać, ponieważ każdy startuje z innego poziomu, z różnymi zasobami. Dla zainteresowanych przygodą z gotowaniem strączków, poniżej czeka zbiór wskazówek.
Tip! Zostaw strączki do namoczenia na całą noc.
Przeczytaj również:
Czas gotowania suchych nasion roślin strączkowych
Rodzaj strączkowych | Czy trzeba moczyć? | Czas gotowania |
Bób | tak | 15-30 minut |
Fasola (biała, czarna, czerwona) | tak | 45-90 minut |
Ciecierzyca | tak | 60-90 minut |
Groch (całe ziarna) | tak | 60-90 minut |
Groch (połówki) | nie | 40-45 minut |
Soczewica (całe ziarna) | nie | 30-45 minut |
Soczewica (połówki) | nie | 15-30 minut |
Dodaj do gotowania warzywa, zioła lub przyprawy. Może być to włoszczyzna, suszone grzyby, koperek, natka pietruszki, rozmaryn, kminek. Każdy z nas ma różny gust kulinarny, dlatego dodaj to co lubisz.
Czy przygotowywanie strączków w domu stanie się teraz łatwiejsze? Zapisz na później i korzystaj w potrzebie!
A jeśli jesteś na początku swojej drogi ze strączkami – sprawdź jak bezboleśnie wprowadzić je do swojej diety ;).
10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…
Zdrow(sz)y styl życia to dla mnie priorytet. Wiem, co mi służy, co powinnam jeść, a co najlepiej omijać szerokim łukiem. A jednak… nawet mnie czasem trudno odmówić Pringlesom albo frytkom…
Na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności jedzenia. Smak to coś więcej niż tylko kalorie – to też satysfakcja z posiłku, uczucie sytości i mniejsze ryzyko podjadania. Dlatego warto zaprzyjaźnić…
PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych u kobiet, które może współwystępować z insulinoopornością, problemami z płodnością, trądzikiem czy trudnościami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wpływ diety na przebieg PCOS…