Dobry sos pomidorowy to absolutny MUST HAVE w kuchni. Przydaje się do szybkiego makaronu z warzywami i kurczakiem na obiad, do rozgrzewającej zupy, pysznych włoskich gnocchi czy tortellini albo na sos do domowej pizzy. Najlepsze jest to, że można go wykorzystywać na mnóstwo sposobów, w takich wariacjach jakie lubicie najbardziej!
Najzdrowszą opcją będzie naturalna passata pomidorowa z podsmażoną cebulką, czosnkiem i dodanymi przyprawami. Jednak za dobrze wiemy, że czasami najprostsze rozwiązania są lepsze niż najzdrowsze. Bo to właśnie dobrej jakości gotowce z czasem stają się pierwszą myślą w sytuacji „o matko, co na obiad, nie mam czasu”, zamiast kupienia mrożonej pizzy czy zamówienia dania na telefon.
Dlatego warto mieć go zawsze w swojej szafce ze spożywczymi zapasami. Kto wie kiedy się przyda :).
Ale czy każdy sos pomidorowy jest warty uwagi?
Mrożone warzywa (jak i owoce) owiane są złą sławą i uznawana przez niektóre osoby za żywność „niewartościową”, ubogą w witaminy i składniki odżywcze. Prawda jest jednak zgoła inna. Zamrażanie stanowi najlepszą metodę utrwalania owoców i warzyw (i innych rzeczy), dlatego warto sięgać po mrożonki. Jest to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych produktów jest znacznie utrudniony. Owoce i warzywa są zazwyczaj mrożone w szczycie sezonu, kiedy to mają największą wartość odżywczą, a te straty wynikające z całego procesu są tak małe, że nie mają znaczenia dla naszego ogólnego odżywiania się.
Werdykt: Sos po prowansalsku od Łowicza ma prosty skład, a dodatkowo urozmaicony jest w większą ilość warzyw co jest na plus. Dlatego śmiało wrzucajcie go do koszyka!
Skąd?: Lidl (stoisko z ofertą sezonową) lub większe sklepy Carrefour, Leclerc, Auchan
Próbowaliście już go? Posmakował Wam? A może macie inne ulubione gotowe sosy, które można kupić w markecie? Warto znać spoko gotowce, dlatego dajcie koniecznie znać w komentarzu co Wy polecacie :). Dobre sosy pomidorowe w marketach to też Mutti albo Makłowiczowe – smakówa!
Czasem słyszę: „Ja to prawie nic nie jem, nie wiem skąd ta masa ciała”. No to spoiler: zwykle nie od wielkich grzeszków typu wiadro lodów na raz. Najczęściej te dodatkowe…
Endometrioza to podstępna choroba. Tradycyjnie postrzegana jako schorzenie ginekologiczne ograniczone do miednicy, dziś coraz częściej uznawana jest za chorobę ogólnoustrojową, która wywołuje zmiany metaboliczne w wątrobie i tkance tłuszczowej, prowadzi…
10 (a może i więcej?) lat temu wrzuciłam na bloga pierwszy darmowy jadłospis do Biedronki. Pamiętam, że byłam wtedy zmęczona dietami, które wymagały objazdu pięciu sklepów, krojenia 113,53 gramów kurczaka…
Zdrow(sz)y styl życia to dla mnie priorytet. Wiem, co mi służy, co powinnam jeść, a co najlepiej omijać szerokim łukiem. A jednak… nawet mnie czasem trudno odmówić Pringlesom albo frytkom…