Chcesz jeść mniej mięsa, ale czujesz, że całkowita rezygnacja z niego jest dla Ciebie zbyt trudna? Szukasz urozmaicenia dla swoich codziennych obiadów z kurczakiem, które trochę Ci się już znudziły? Słyszałaś/eś o negatywnych skutkach nadmiernej konsumpcji przetworzonego mięsa i nie wiesz na co je zamienić? Dowiedz się więcej o fleksitarianizmie! Być może, to właśnie dieta fleksitariańska jest tym czego potrzebujesz.
Dieta fleksitariańska (fleksitarianizm) polega na ograniczeniu mięsa i jego przetworów. Fleksitarianie, czy inaczej semi-wegetarianie to osoby, które nie zrezygnowały całkowicie z mięsa jak np. weganie czy wegetarianie, ale jedzą je od czasu do czasu. Ponadto w posiłkach bazują na roślinnych produktach, jajkach i produktach mlecznych. Nie ma konkretnych zasad w jakiej częstotliwości powinno się wybierać mięso przechodząc na fleksitarianizm. Niektóre badania definiują to jako jedzenie mięsa (drobiu lub czerwonego mięsa) ≥1 /miesiąc, ale ≤1 /tydzień.
Można powiedzieć, że dieta fleksitariańska jest jedną z odmian diet wegetariańskich. Wyróżnia się:
Pobudek do ograniczenia/wyeliminowania mięsa jest kilka i są to bardzo indywidualne kwestie. Pomimo, że wyróżnia się kilka odmian diety z mniejszą/zerową ilością mięsa, to moim zdaniem nie warto przypisywać sobie konkretnej „łatki” typu „Jestem na diecie laktowegeteriańskiej i już nigdy nie zjem jajek ani mięsa”. Tylko, skąd masz taką pewność? Czasem możesz zjeść je nieświadomie, np. w sałatce, w której był tradycyjny majonez albo galaretkę w cieście na bazie tradycyjnej żelatyny i co wtedy? Mogą przyjść wyrzuty sumienia, poczucie, że zawiodłaś/eś siebie, może wstyd – zupełnie niepotrzebnie. Jeśli chcesz mieć jakiś konkretny styl jedzenia, to jest to okej, ale daj sobie trochę luzu na czas jakichkolwiek „wpadek”.
W naszej ofercie również znajdziesz dietę fleksitariańską, ale pod nazwą ograniczam mięso, bo przecież o to chodzi we fleksitarianizmie – o ograniczenie, a nie całkowitą eliminację produktów mięsnych.
Obserwuje się, że osoby stosujące diety wegetariańskie (w tym także fleksitarianizm) w porównaniu do osób scharakteryzowanych jako wszystkożercy mają:
Ponadto, diety wegetariańskie powiązane są z niższą śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny.
Ograniczenie mięsa przynosi korzyści również dla środowiska. Komisja EAT-Lancet propagująca schemat diety planetarnej podkreśla, że dieta z ograniczeniem produktów pochodzenia zwierzęcego a z większą ilością produktów pochodzenia roślinnego (czyli coś w stylu fleksitarianizmu), jest zrównoważona i korzystna nie tylko dla ludzi, ale także dla planety. Produkcja mięsa, szczególnie czerwonego mięsa, ma duży wpływ na emisję gazów cieplarnianych, eksploatację gruntów i niekorzystne zmiany w różnorodności biologicznej. A nasze małe modyfikacje, chociażby jeden obiad bez mięsa w tygodniu, mogą realnie wpłynąć na poprawę sytuacji. Sami naukowcy podkreślają, że nie chodzi tutaj o zero-jedynkowe podejście do tematu – mięso nie jest „zakazane” – ale poleca się je ograniczyć na korzyść roślinnych źródeł białka. I chociaż każdy ma inne przyczyny rezygnacji/ograniczenia mięsa, warto wspomnieć również o takich skutkach jak wpływ na środowisko.
Korzystnym aspektem diety fleksitariańskiej jest to, że nie trzeba całkowicie rezygnować z mięsa, a wystarczy je ograniczyć. Dlatego może być to łatwiejsze rozwiązanie dla osób, które lubią od czasu do czasu (np. przy okazji jakichś imprez, spotkań rodzinnych, jedzenia na mieście, gastroturystyki za granicą) zjeść posiłek z mięsem, ale jednocześnie chcą jeść mniej produktów pochodzenia odzwierzęcego. Ten sposób odżywiania daje sporo elastyczności, więc warto o nim pomyśleć, jeśli zero-jedynkowe, ściśle wegetariańskie bądź wegańskie schematy nie są dla Ciebie.
Dieta fleksitariańska wylądowała na wysokiej pozycji w corocznym rankingu różnych schematów żywienia diet, organizowanym przez U.S. News & World Report. W 2023 r. w rankingu prezentowała się tak:
Mimo, że fleksitarianizm staje się coraz powszechniejszy, to jeszcze mało jest badań, które rzetelnie oceniałyby jego długoterminowy wpływ na zdrowie. Zdecydowana przewaga prac porównuje diety wegetariańskie bądź wegańskie z dietami klasycznymi i ich wpływem na szereg aspektów zdrowotnych. Jednak wymienione wyżej doniesienia są obiecujące i zachęcające do pomyślenia o małych zmianach w dotychczasowej, klasycznej diecie.
Dieta fleksitariańska, jak sama nazwa wskazuje, jest bardzo FLEKSI, czyli elastyczna pod kątem ilości spożywanego mięsa. Ważne jest jednak, aby bazować na produktach roślinnych, a mięso niech będzie dodatkiem do diety, nie podstawą każdego posiłku, każdego dnia. Ilość produktów mięsnych możesz dopasować do własnych preferencji, możliwości, zasobów, tak aby było optymalnie dla Twoich potrzeb.
Każda dieta (nawet tradycyjna, bez żadnych wykluczeń żywieniowych), która jest nieodpowiednio zbilansowana pod kątem mikro- i makroskładników niesie za sobą ryzyko niedoborów pokarmowych, które w długoterminowej perspektywie mogą powodować niekorzystne dla organizmu skutki. Podobnie fleksitarianizm, w którym ogranicza się produkty mięsne, może być przyczyną deficytu niektórych składników odżywczych, np. żelaza czy witaminy B12, jeśli przy komponowaniu naszych talerzy nie zadbamy o dobór odpowiednich produktów.
Dlatego w posiłkach, w których zawsze występowało u Ciebie mięso – daj sobie coś w zamian, co też będzie źródłem białka czy żelaza i będzie zapobiegać niedoborom pokarmowym. Pokażę Ci to na kilku przykładach, jak można zamienić mięso na inne źródło białka w prosty sposób:
ziemniaki, filet z kurczaka w panierce, surówka z białej kapusty
→
ziemniaki, plastry tofu w panierce, surówka z białej kapusty
spaghetti bolognese z mięsem wołowo-wieprzowym
→
spaghetti a’la bolognese z soczewicą czerwoną
leczo z cukinią i kiełbaską
→
leczo z cukinią i tofu wędzonym
Jeśli nie wiesz jak zacząć, przeczytaj wpis jak ograniczać mięso krok po kroku – podpowiadamy tam same praktyczne porady, które przydadzą się, jeśli czujesz że fleksitarianizm jest dla Ciebie.
Produkt | Fe/100 g | Fe/porcję |
---|---|---|
Tofu | 5,4 mg | 4,9 mg/90 g |
Czerwona fasola, puszka | 1,5 mg | 3 mg/200 g |
Fasola biała, puszka | 2,99 mg | 6 mg/200 g |
Ciecierzyca, ugotowana | 2,9 mg | 5,8 mg/200 g |
Soczewica czerwona, sucha | 7,4 mg | 2,2 mg/30 g |
Kasza gryczana, sucha | 2,47 mg | 1,24 mg/50 g |
Kasza jaglana, sucha | 3,01 mg | 1,5 mg/50 g |
Chleb żytni razowy | 2,83 mg | 2 mg/70 g |
Pestki dyni | 8,8 mg | 1,32 mg/15 g |
Nasiona słonecznika | 5,3 mg | 0,8 mg/15 g |
Nasiona chia | 7,72 mg | 0,77 mg/10 g |
Szpinak | 2,7 mg | 5,4 mg/200 g |
Natka pietruszki | 6,2 mg | 0,62 mg/10 g |
Komosa ryżowa, sucha | 4,57 mg | 2,29 mg/50 g |
Pistacje | 3,46 mg | 0,5 mg/15 g |
Płatki owsiane | 3,8 mg | 1,9 mg/50 g |
Nie bez powodu mówi się, że lepiej zapobiegać niż leczyć. W przypadku niedoborów pokarmowych nie od razu widać ich skutki „gołym okiem”, a wcześniej wykryte zaburzenie daje większe szanse na szybsze zminimalizowanie niekorzystnych rezultatów i poprawę jakości życia. Dlatego zachęcam Cię do regularnych badań profilaktycznych, również wtedy gdy jedynie ograniczasz mięso w diecie. Mimo, że fleksitarianizm jest mniej restrykcyjny niż weganizm pod kątem wykluczeń żywieniowych, a Ty uważasz że jesz zdrowo i wartościowo – warto od czasu do czasu to sprawdzić i przekonać się jak jest naprawdę. A w razie potrzeby działać! Zdrówko z pewnością podziękuje <3
Na przestrzeni ostatnich lat oferta roślinnych zamienników mięsa bardzo się rozwinęła. Można je kupić w każdej Biedronce, Lidlu, Żabce i przygotować w domu posiłek bezmięsny. Z jednej strony – to dobrze, ponieważ takie alternatywy mogą być pomocne w ograniczeniu mięsa. Szczególnie jeśli mowa o przetworzonym czerwonym mięsie (np. parówki, wędliny, boczek itp.), które jest uznane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) jako rakotwórcze.
Jednak z drugiej strony, to nadal przetworzona żywność. Tu nie mam na myśli takich gotowców jak strączki z puszki, a takie jak: burgery, kiełbaski, kotlety, roślinne mielone, klopsiki, gyros, kaszanki. Pod kątem składu produkty te często się różnią np. bazą (białko pszenne, sojowe, grochu) i dodatkami. Część z zamienników mięsa ma nawet więcej tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych i soli, a mniej białka niż mięso, dlatego warto czytać składy i porównywać tabelki wartości odżywczych między sobą.
No i najważniejsze – używaj przetworzonych zamienników mięsa trochę rzadziej niż innych źródeł białka. Lepiej bazować w posiłkach/obiadach na strączkach, tofu, jajach, nabiale, a takie mięsne alternatywy dorzucać jako urozmaicenie.
Dieta fleksitariańska – dzień I | Dieta fleksitariańska – dzień II | |
---|---|---|
Śniadanie | Omlet z serkiem i cukinią | Kanapki z włoskim serkiem i oliwą |
II śniadanie | Waniliowy pudding chia z truskawkami | Waniliowy pudding chia z truskawkami |
Obiad | Makaron primavera z ciecierzycą | Makaron primavera z ciecierzycą |
Kolacja | Sałatka z brzoskwinią i serem | Sałatka z brzoskwinią i serem |
Podsumowanie | K: 1601.2 / B: 79.4 T: 69.1 / WP: 147.3 | K: 1617.4 / B: 78.6 T: 63.2 / WP: 164.3 |
(przepis na 1 porcję)
(przepis na 2 porcje)
*Jeśli używasz mrożonych truskawek, rozmroź je w garnuszku, zblenduj i dodaj na wierzch puddingu przed zjedzenie
(przepis na 2 porcje)
(przepis na 2 porcje)
Sałatka najlepiej smakuje na świeżo. Warzywa, brzoskwinie i dressing na jutro możesz przygotować dziś i przechowywać w lodówce pod przykryciem. A z resztą składników połącz je dopiero przed jutrzejszą kolacją.
(przepis na 1 porcję)
(potrawa jest już gotowa)
(potrawa jest już gotowa)
(potrawa jest już gotowa)
Jadłospis pochodzi z najnowszej sezonowej edycji diet z marketów wiosna-lato ’23 – Dieta Lidlowa i Jadłospis z Biedry.
Dietę możesz kupić w odpowiedniej kaloryczności dla siebie, dostosowanej do Twoich celów i potrzeb. Jeżeli nie wiesz jaka ilość kalorii jest dla Ciebie odpowiednia, możesz sprawdzić to samodzielnie w naszym kalkulatorze kalorii na blogu lub napisz do nas za pomocą tego formularza z prośbą o dobór kaloryczności. Chętnie pomożemy!
Fleksitarianizm, czyli inaczej semi-wegetarianizm to sposób odżywiania, który polega na zmniejszeniu spożycia mięsa, ale bez całkowitej jego eliminacji. Jego zasady są bardzo elastyczne i tak naprawdę nie ma jednej, konkretnej definicji ani zbioru zasad, według których trzeba działać. Fleksitarianizm będzie świetnym wybór dla osób, które chcą jeść na co dzień mniej mięsa oraz więcej roślinnych, odżywczych produktów, ale nie czują potrzeby lub nie są jeszcze gotowe na całkowitą rezygnację z produktów mięsnych.
Zwiększenie ilości strączków, tofu, kasz, orzechów, nasion, pestek przy jednoczesnej redukcji nadmiernej ilości mięsa, szczególnie przetworzonego (co jest często obserwowane wśród polskiego społeczeństwa) może korzystnie wpłynąć na zdrowie i być skutecznym narzędziem w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych.
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…